:: Kas tunnete vastutust selle pärast, et üha enam alaealisi tegelevad pokkeri ja teiste hasartmängudega?

HK: Mina tõmbaks rasvase punase joone sportliku pokkeri ja hasartmängude vahele - isegi kui Eesti seadusandlus seda täna (veel) ei tee. On oluline vahe mängida mistahes sportmängu, kus kõigi osalejate võimalused on võrdsed või kasiinomängu, kus reeglid on seatud nii, et päeva lõpuks võtab "maja" siiski oma kasumi. Kusjuures, kui inimene kasiinosse minnes endale seda viimast fakti teadvustab, siis on tema ootused realistlikud ja ta võib seal lõbusalt oma vaba aega veeta. Alaealised rahaliste panustega mängude juurde niikuinii ei pääse.

RR: Pokker nagu iga teine spordiala. See, et jalgpallis näeme TOP 10 staare, ei tähenda, et iga noor sinnani võib jõuda - on miljoneid väikseid poisse, kes läbi ei löönud ja kellest ei teata. Vaid staaridest rääkimine ja põrumiste vähene kajastamine on vast kõige rohkem tänapäeva meedia viga. Kindlasti on aga kahetsusväärne, kui noored loodavad läbilöönud pokkerimängijate eeskujul endale pokkeriga hõlptulu teenida. Tuntud Eesti mängijad on pideval avalikult välja öelnud, et pokkeriga rikkaks saamine on väga keeruline. Mängu õppimine võtab aastaid ja ka siis pole positiivne tulemus garanteeritud, teisisõnu it's a hard way to make an easy living.

:: Kas profid blufivad ja c-betivad rohkem kui average pokkerimängija... sest kaardid ju pea kõigil jooksevad ühtemoodi!?

JK: Hea mängija suudab luua enda jaoks rohkem kasumlikke olukordi, olgu see jätkupanustamine lihtsakoelise mängija vastu, enne floppi positsioonis panga suureks ajamine passiivse vastase vastu või riveril panga jõuga ära võtmine, kui tunnetatakse nõrkust. Erinevaid võimalusi mängijatüüpide vastu on palju.

HK: Minu tähelepanek suurturniiridelt on see, et pisike tulevärk käib lauas kogu aeg. Samas aga pea alati, kui suur kogus nuppe sisse pannakse, selgub, et väga hea mängija "käsi" on nõrgema vastase omast oluliselt võimsam. Barcelonaski oli palju suurepäraseid näiteid lühikese aja jooksul, kus nõrgem mängija tugevama vastu pea lootusetus seisus oma korraliku nupukuhja korraga "ära kingib". Ehk siis väga head mängijat eristab tavalisest just võime täpsemalt aru saada ja tunnetada oma olukorda nii konkreetses käes, kui ka vastasmängijate "käekirja" laiemalt. 

:: Te olete pokkerit neist mitut erinevad mängu mänginud pikka aega ka siis kui selle populaarsus veel eestisse jõudnud polnud. Kuidas te hindate mängijate taset siis ja nüüd, mis on suuremad muutused. Kust tuleb Teil võime nii hästi vastast lugeda või on see pigem oma käe ootamine ja siis selle mängimisele keskendumine pigem.

HK: Pokkeri populaarsus on kasvanud tõepoolest hüppeliselt. Ja kui mängijaid tuleb juurde tuhandeid, isegi kümneid tuhandeid, siis tuleb nende seas ka juurde väga häid tegijaid. See on loomulik protsess ja ise ootan juba paar viimast aastat, millal mõni eestlane teeb suure läbimurde ka maailmas. Turniiripokkeris on oluline osa väga mitmetel erinevatel detailidel (suvalises, mitte tähtsuse järjekorras): kaart, positsioon, stack, blindid, vastaste käitumis- ja panustamismustrid jne Tõe kriteerium on praktika - mida rohkem kogemusi, seda rohkem on, millest õppida.

:: Mitu aastat tuleb keskmisel inimesel pokkeriga aktiivselt tegeleda (raamatute lugemine, internetis mängimine) enne kui see kõik hakkab nii palju sisse tooma, et sellest võib elatuda?

RR: On inimesi, kelle puhul see ei juhtu mitte kunagi.

JK: Mängu olemus, näiteks kõrgemate limiitide shorthanded rahalaudades muutub nii kiirelt, et ainuüksi raamatute lugemisest ei piisa juba ammu. Elatumiseks soovitan inimestel muid meetodeid peale pokkerimängimise. Tõsiselt.

:: Kui ühe kuu elamiskulud on x, siis mitu x-i peaks olema bankroll, et hakata professionaaliks? (Eeldame, et biidime valitud mängu kindlalt, et puuduvad lapsed, pere ning märkimisväärsed laenud ja liisingud.)

RR: Põhitööst loobimine pokkeri kasuks on kehv idee. Parim oleks selline skeem, kui võitev mängija tegeleb pokkeriga põhitöö kõrvalt, kuna minu hinnangul ei anna pokker igapäevaeluks vajalikku stabiilsust.

HK: Las elukutselised räägivad, ise olen selles küsimuses Rikardi "parteis". 

JK: Kindlasti peaks olema buffer ühe aasta elamiskulude näol + turvaline mängubankroll, mis on tugevalt seotud sellega, millist mängu mängitakse.

:: Järgnevalt mu küsimus Imre Leiboldile. Mitmel laual korraga meeldib netis pokkerit mängida, umbes mitu tundi nädalas keskmiselt pokkeri peale kulub ja umbes mitu kätt selle aja jooksul jõuab mängida. Tänud ette vastuste eest.

IL: Mina mängin 4-6 laual, umbes 20h nädalas (proovin küll rohkem, aga ei kipu õnnestuma), kokku 6-7 tuhat kätt. Leidub mängijaid, kes tulistavad samaaegselt ka 24+ laual, aga mängulise arenemise mõttes soovitaks algajatel piirduda 1-2 lauaga, et jääks iga otsuse tegemiseks piisavalt palju mõtlemisaega.

:: Kes on teie arust parim Eesti (live) pokkerimängija ning kes on maailma tippudest parim, kellega on õnnestunud mängida? See küsimus siis kõigile eraldi vastamiseks kui võimalik.

RR: Eesti parim sõltub konkreetsest mängust. Texas Hold’em rahamängus on mul kõige rohkem respekti Kiivramehe, Omaha rahamängus Kristjan Rummeli vastu. Häid turniirimängijad, kelle mängu kõrgelt hindan, on Eestis mitmeid. Maailma tippude seast, kellega koos mängitud, on valik aga üsna lai. Suurim austus on Phil Ivey, Juha Helppi ja William Thorsoni ees, aga neid nimesid võiks loetleda veel mitmeid - ka näiteks Daniel Negreanu, Ville Wahlbeck, Tony G, Theo Jorgensen, Peter “Nalle” Hedlund, Andy Bloch, Ilari Sahamies jne.

HK: Tänu netipokkeri võidukäigule ei ole mul paljude tõenäoliselt Eesti paremikku kuuluvate mängijatega õnnestunud isegi mitte kohtuda - nad teevad head mängu mingis kindlas mänguliigis ja teenivad sellega kena kopika. Aga turniiripokkeris pakuksin seda tiitlit ikka Imrele, kuigi ka konkurente on tal omajagu.

JK: Eesti parim live-pokkeri mängija on Aleksandr Arutjunov.

:: Kui "amatöörpokkkeriga" käib alkohol mängu kõrvale üldjuhul kokku, siis kuidas professionaalidel olukord on? Kas mõnel suurturniiril lubate mängu kõrvale ka mõne õlle?

RR: Kui tegemist on tõepoolest suurturniiriga, siis mitte kunagi. Nii pokker kui alkohol on meelelahutus ning koos on selle meelelahutuse väärtus ilmselt veel suurem. Kui aga mängitakse tõsiselt, siis on marginaalid nii väiksed, et vastastele ei tohi väikseimatki eelist anda. Loomulikult on ka pokkeritippude võistlusgraafikus väiksemaid turniire, mida võetakse meelelahutusena.

:: Teie arvamus Olympic Online pokkerikliendi algoritmist?

RR: Eks selliseid inimesi ikka aeg-ajalt tekib, kes usuvad, et nende kaotuste põhjuseks on mõne pokkerikliendi imelikud algoritmid. Võrgustikke kontrollitakse regulaarselt ja mina kaldun arvama, et võimalik viga on äkki hoopis arvuti teisel poolel.

HK: Ma ei ole kunagi osanud ühtki netipokkeri saiti oma kaotuses süüdistada. Lihtsalt netis mängib inimene läbi kordades suurema hulga jaotusi ning seetõttu satub ette ka kordades rohkem "kurioosumeid". Aga suurel live-turniiril, kus palju laudu, näeb tihti sarnaseid juhtumeid. Tean näiteks ühte mängijat, kes kaotas Barcelonas võtmepanga AA vs AT preflop all-ini :) Ja ma ei arva, et keegi oleks kaardipakis miski "algoritmi" vussi keeranud...

JK: Pole algoritmide analüüsis eriti kõva kärbes, aga eeldan, et algoritm on igati korrektne, st tulemus vastab spetsifikatsioonile. Või millist vastust siin oodati?

:: Kutid, kas pole naeruväärne, kuidas kasiinod, eriti tatine OC kardavad neid, kes tänu oma võimetele kipuvad liiga palju võitma, nagu Marek Kolk mõni aasta tagasi. Oi, Armin Karu on jumal!!! Kasiinoluba alla 7-aastastele! Demagoogiline tähelend PR-büroo abil.

RR: Juhan, vabanda, ei saanud täpselt küsimusest aru. Igatahes olen seda meelt, et ettevõtetel on esmalt tähtis olla sotsiaalselt vastutustundlik ning tagada noorte turvalisus. Seda, milline on sobiv vanus kasiinosse sisemiseks, peaks aga küsima teistelt inimestelt.

HK: Rahvusvahelises pokkeris teevad kõvasti ilma ca 20-aastased kartmatud tüübid. Kusjuures on neil, hoolimata noorest east, juba meeletu kogemustepagas. Mina isiklikult lubaks 18-aastased ka Eestis pokkerit mängima. Mis kasiinodesse puutub, siis... kui praktiliselt kogu Euroopas ollakse seisukohal, et 18-aastane inimene on piisavalt asjalik kodanik, et soovi korral ka kasiinos käia, siis miks Eesti noored näiteks Hispaania omadest peaksid kuidagi ebaküpsemad olema? Aga Rikuga ka siin nõus - see on riigi poliitika küsimus ning tuleks ümberadresseerida teistele inimestele.

JK: Ei tea, võib-olla. Kuidas see Kolk kasiinos võidab? Ta vist teab algoritme ja värki.

:: Kas Teie arvates Stu Ungar mõrvati või ei? Ning kas tema mängustiil on ka Teile eeskujuks olnud?

IL: Ilmselt läks Ungar siiski narkootikumide nahka. Inimesed armastavad vandenõuteooriaid, seepärast on ka Stu surma üle väga palju spekuleeritud. Mängustiilist rääkides oli ta oma ajast kümmekond aastat ees ning sõitis konservatiivsetest kaasaegsetest toore agressiooniga lihtsalt üle. Geniaalne kaardimängija, kahjuks "lekkis" liiga palju mängus nimega Elu.

:: Kes on teist parim pinksimängija?

RR: Ma arvan, et Henri.

HK: Mulle meeldib Rikardi ülitugev analüüsivõime:)