Ainuüksi otseselt Kelly ja X-mängudega seotud uudiseid avaldas Delfi 60. Lisaks paarkümmend kaudset uudist — näiteks armas video, kuidas üheaastane tüdruk lumelaual püsib. Ajakirjanikud olid kohal isegi Kelly esimesel koolipäeval pärast võidukat võistlust. Muidugi polnud see tavaline saabumine, ka kool oli lapstähe saabumiseks teinud ettevalmistusi.

Kas on seda kõike liiga palju? Kui lähtuda publiku huvist ning klikkide ja võistluse otseülekande vaatajate arvust, võiks vastata ei. Sest spordirahvast huvitab Sildaru käekäik ja kõik sellega seonduv. Muidugi teab ajalugu juhtumeid, kus kuulsusesära on spordiande hävitanud, aga kõik märgid näitavad, et Kellyga seda juhtuda ei saa.

Millisele tasemele kuulub Kelly?

Ekstreemspordialad on taliolümpia kavva juba jõudnud, suvel on vist ainus BMX jalgrattakross. Need on nii-öelda 21. sajandi alad ja paljude noorte arvates peaks selline lõbus trikitamine, mis ei nõua anaboolsete steroidide ja muu dopingu tarvitamist, välja sööma paljud klassikalised, aga uue põlvkonna mõistes igavad alad. Enamik spordirahvast on siiski kahe tule vahel — ekstreemsporti võib kavva võtta, kuid olümpia põhiosa jäägu klassikaliste alade kanda.

X-mängud on talviste ekstreemspordialade keskne võistlus, mille kohta on öeldud, et osalised ise peavad seda olümpiamängudeks olulisemaks. Tegelikult tundub see siiski tühi väide — nii kaua kui laiem spordipublik hindab olümpiat kõrgemalt, pole tegijate arvamus tähtis.

Teine küsimus on selles, millest lähtub Eesti Olümpiakomitee toetuste ja stipendiumite määramisel. Paljude arvates andis Kelly äsjane võit rahaliste toetuste süsteemile hoobi. X-mängude esikohta loetakse piisavaks sportlasele D-taseme stipendiumi määramisel. Tiitlivõistlustel (MM, EM või varasemad olümpiad) saavutatu kaalub selle üles. Samas on olukord paradoksaalne: sisuliselt kõik, ka EOK liikmed, teavad, et Sildaru on 2018. aasta taliolümpial sisuliselt meie ainus medalilootus, kellele tuleks kindlustada sajaprotsendiliselt vajalik ettevalmistus.

Aga ainult üks vahemärkus. Kui EOK nüüd teatab, et osavõtjate taset ja võistluse tähtsust arvates kuulutame X-mängude esikoha võrdseks MM-tiitliga, siis ajab see paika pandud kriteeriumid segi. Näiteks ütlevad purjetajad: Kieli regatt on ka sama tugev kui MM (see on ainult näide, tegelikult ei pruugi olla), arvestageseda toetuste määramisel.

Olgu toetusega kuidas on, igatahes paatosega väljendudes hoiab kogu Eesti Kellyle pöialt. Ja maailmas võib ta juba olla tuntum mitmest meie olümpiamedali omanikust.

Imeline võit ja tulevikuperspektiiv

X-mängude võit ise tuli Sildarude perele isegi üllatusena, sest algul kardeti, et kergema kaalu tõttu ei saa 13-aastane neiu rivaalidega võrreldavat hoogu. Õnneks saabusid just võistluspäevaks parimad tingimused ja kuigi võib-olla hoo poolest ei saanud Kelly parimaid trikke sooritada, tõi laskumise erakordne puhtus talle pargisõidus esikoha.

„Raske on sõnu suust välja saada,“ ütles isa Tõnis Sildaru, kui oli pisara poetanud ja kümmekond minutit lumel lebanud, et närve rahustada. „Terve nädal on seis hull, kuld polnud võimalik ja võistluse ajaks paneb ilm suusad libisema. Uskumatu!“

Ühtlasi sai Kellyst kõigi aegade noorim talviste X-mängude võitja. Väga oluline on rõhutada ka rivaalide suhtumist, näiteks rääkis teiseks tulnud norralanna Tiril Sjastad Christiansen: „Olen Kelly suusatamist jälginud juba pikka aega. Olin koheselt vaimustuses, kui teda esimest korda sõitmas nägin. Ta teeb ka minust parema suusataja, sest tahan iga kord, kui ma teda suusatamas näen, veelgi enam pingutada.“

13-aastane ja juba maailma parim! Kas see tähendab, et Eestile kuulub nüüd kuld 2018. (Kelly 15-aastane), 2022. (19) 2026. (23) ja 2030. aasta (27) olümpial? Vastus on muidugi lihtne: ei tähenda. Aga taolise perspektiivi võimalikkus juba näitab, millise ime on Kelly Sildaru korda saatnud.

  • Lemmikspordihetkele saad panustada ka TRIOBETIS

Vaata Kelly Sildaru võidukat sõitu X-mängudel!