Täna võtame vaatluse alla Saksamaa ja Inglismaa liigade lõpp-lahendused. Huvitav, et pinged on ühes riigis õhus tabelitipus ja teises jällegi pingerea alumises otsas, sest Saksamaal on esineliku kohad juba selged, udusel Albionil aga selgusid kolmapäeval kõik liigast väljapudenejad.

Kaks hiljutist meistrit väljalangemisheitluses

Sakslaste viimane voor peetakse laupäeval, sellest alustamegi. Bundesliga tabelilõpp on väga tihe, aga tegelikult on võitlus väljalangemise — ja sealse süsteemi juures ka üleminekumängude — vastu vaid kolme klubi vahel. Hannover 96 kindlustas aste allapoole laskumise juba varem.

Frankfurdi Eintrachtil on 36, Bremeni Werderil 35 ja VfB Stuttgartil 33 punkti. Eesmärk on lihtne — kolmikust parim jääb püsima, teine ehk siis 16ndana lõpetav mängib 1. FC Nürnbergiga üleminekumänge ning nõrgim tiim langeb otse 2. Bundesligasse. Huvitav, et veel sel sajandilgi Saksamaa meistritiitleid võitnud Stuttgart ja Werder on sellises olukorras.

Tõeline ellujäämismäng toimubki Bremenis, kus Werder võõrustab Eintrachti. Külalistele piisab püsimajäämiseks viigist, kaotus tähendaks üleminekumänge või siis ühel hullumeelsel juhul isegi väljalangemist. Werder vajab võitu, et jääda püsima ja kodumeeskonna võidukoefitsient on 2.00, Eintrachtil on sama number 3.55 ning viigil 3.65.

Kas Eintrachti lõpuspurt jätkub?

Werder on üks Bundesliga kehvemaid kodutiime seitsme kaotuse ja vaid nelja võiduga, ent Eintracht on võõrsilt kogunud ainult 12 punkti, mis on liiga nõrgim näitaja. Küll on Frankfurt tegemas imelist lõpuspurti — hetkel ainsa meeskonnana Bundesligas on suurlinna tiimil kolmemänguline võiduseeria!

Viimases kahes kohtumises — sealhulgas eelmisel laupäeval Dortmundi Borussia vastu — on võiduvärava löönud Stefan Aigner. Et 28-aastane paremäär Bremeniski täpne oleks, selleks on koefitsient 5.20. Veel võimsamas hoos on Werderi Claudio Pizarro, kes löönud värava viies viimases kodumängus — tema väravalöömise koefitsient on 2.55.

Stuttgart sõidab külla VfL Wolfsburgile teadmisega, et endi võit ja Werderi kaotus annaksid meeskonnale õlekõrre ehk üleminekumängude koha. 2007. aasta meistri väravate vahe on Eintrachti ja Werderiga võrreldes nii palju kehvem, et muud tulemused Bremenist eeldaksid ülissuurt — näiteks kuueväravalist — võitu, et lootus säiliks. Vaevalt Wolfsburg kodupubliku ees häbiga hooaega kavatseb lõpetada. Koduvõidu koefitsient on 2.45, Stuttgartil 2.60 ja viigil 3.90.

ManU võib tõusta neljandaks ja kukkuda seitsmendaks

Inglismaal mängitakse hooaja viimane voor traditsiooniliselt pühapäeval. Meister Leicester City näol selgus juba tükk aega tagasi, aga heitluses 2.-8. kohtadele võib veel viimase vooruga paljugi muutuda. Toome selguse huvides punktiseisu ja ka väravate vahe, mis võrdsete punktide korral otsustavaks saab:

Tottenham 70 (+38), Arsenal 68 (+25), Manchester City 65 (+30), Manchester United 63 (+12), West Ham United 62 (+15), Southampton 60 (+15), Liverpool 59 (+13). Eriti huvitav on, et kõik seitse meeskonda kohtuvad viimases voorus endast tabelis allpool asuvate tiimidega! Erinevaid kohamuutuste variante on liiga palju, et kõiki kirjeldada. Nii piirdume tähtsaima ehk UEFA Meistrite Liiga kohtadega.

Euroopa tugevaimasse klubisarja on lisaks Leicester’le koha kindlustanud Spurs ja Arsenal, ent viimasest võib Man City veel mööduda kui londonlased kodus Aston Villale oskavad kaotada ja City võõrsil Swansea alistab. Koefitsiendid Arsenal — Aston Villa mängus kõnelevad muidugi selget keelt: 1.16, 7.00 ja 18.00.

Manchester Unitedi ainus lootus Meistrite liigasse pääsuks on alistada kodus Bournemouth ning loota, et City kaotab Walesis. Viimasele tulemusele on koefitsient koguni 6.50, külaliste võit on vaid 1.45 ja viik — millest Cityle samuti piisab — 4.80. ManU koduvõitu muidugi eeldatakse, sellest ka võidukoefitsient Bournemouthi vastu 1.33. Samas võib külaliste üllatusvõit (koefitsient 9.00) Unitedi koguni seitsmendaks kukutada.