Teatavasti toimus EM-valikturniir üheksas grupis, kust kaks parimat ja parim kolmanda koha saanud tiimid moodustasid koos korraldajamaa Prantsusmaaga esimesed 20 finalisti. Kaheksa ülejäänud kolmandaks platseerunud meeskonda loositi paaridesse ja kodus-võõrsil printsiibil selgitatakse nüüd vaid kuue päeva jooksul viimased neli õnnelikku.

Eesti võõrustab kolmapäeval Gruusiat

Enne kui EM-i play-off neljapäeval algab, on maavõistlusmängus võistlustules ka Eesti rahvusmeeskond, sest kolmapäeval külastab Tallinnat Gruusia koondis. Võistkonnad on varem kohtunud neli korda ning võitude saldo on grusiinide kasuks 2:1, korra mängiti Tallinnas ka 1:1 viiki. Viimati ehk 2010. aastal Tbilisis oli Gruusia tänu neljanda lisaminuti väravale parem 2:1, meie tabamuse vormistas tänagi koondisse kuuluv Ats Purje.

Koefitsientide valguses peetakse soosikuks Eestit, kelle võit on hetkel 2.20, viigi koefitsiendiks on 3.30 ja külaliste võidu puhul 3.10. Eesti koondis on kodus ohtlik ja kogus ka EM-valiksarjas punkti rohkem kui vastased. Aga Gruusia oli väga tugevas grupis koos Poola, Saksamaa, Iirimaa ja Šotimaaga.

Lisaks oldi sel sügisel heas hoos — alistati šotlased ja Gibraltar ning jäädi vaid kõige napimalt alla iirlastele (0:1) ja sakslastele (1:2).

Kas Ungari lõpuspurt peatab Norra seeria?

EM-mängude kaskaad algab neljapäeval Oslos, kus Norra võõrustab Ungarit. Kodumeeskond tuli oma grupis napilt kolmandaks tugevate Itaalia ja Horvaatia järel. Ungari jäi aga selgelt alla Põhja-Iirimaale ja Rumeeniale, edestades samas nelja punktiga Soomet. Norra (võidukoefitsient 1.90) pole Ungarile kaotanud juba üle 30 aasta!

Viimati kohtusid tiimid novembris 2012 sõprusmängus Budapestis ja siis võitis Norra 2:0. Viimasest neljast kodumängust on Norral kirjas kolm võitu ja üks viik ning kolmel korral on ka oma värav puhtana hoitud. Kõik eelnev ja ka võidukoefitsient 4.60 vihjaks justkui oleks Ungari selge autsaider.

Võib ju ollagi, aga võõrustajad peavad olema väga ettevaatlikud teisel poolajal, sest Ungari lõi valiksarjas oma 11-st väravast 9 pärast vaheaega. Neljast võidust kolm kindlustasid madjarid endale näiteks 84., 82. ja 71. minutil. Tõsi, Ungari ka kaotas samamoodi punkte ehk kaks kaotust vormistati neile 88. ja 86. minutil ning ühe võidu mängisid nad maha suisa kohtunike antud lisaajal.

Bosnia-Hertsegoviina sihib esimest EM-i

Reedeses mängus lähevad vastamisi Bosnia-Hertsegoviina ja Iirimaa. Meeskonnad on varem kohtunud vaid korra kui 2012. aastal sõprusmängus Shane Longi värav iirlastele võidu tõi. Bosnia lõpetas EM-valikturniiri väga tugevalt, võites kolm viimast kohtumist, kaks neist just kodusel Zenica staadionil.

Kodumeeskonna võidukoefitsient on 2.00, iirlastel 4.05 ning viigi puhul 3.30. Ka edasipääsu koefitsiendid on Iirimaa kahjuks (2.10 ja 1.75).

Iirimaa ja EM-i play-off toob eestlaste jaoks kindlasti meelde eelmise EM-i, kus just meie koondis just iirlastele finaalturniiri koha kaotas. Sarnaselt Norra — Ungari mängule on huvitav mainida, millal bosnialastele meeldib väravaid lüüa. 17-st valikturniiri tabamusest 11 sündisid avapoolajal ja
koguni 5 esimese veerandtunni jooksul. Kui panustada, et esimese 15 minutiga lüüakse kohtumises värav, siis koefitsient on koguni 3.65.

Play-offide spetsialist vs. play-offide ebaõnnestuja

Tõelist play-offi veterani näeme aga laupäevases esimeses mängus, kui juba kuuendat (!) korda üritab Ukraina sellest EM- või MM-staadiumist edasi saada. Sealjuures oldi 1999. aastal ehk ainsal EM-i play-offil vastakuti just Sloveeniaga — kaotati esmalt võõrsil ja viigistati siis kodus. Huvitava kokkusaamisena, toimub seekordne teine mäng päevapealt 16 aastat hiljem kui toonane ning Sloveenia peatreeneri tooli on sama mees, kes ka siis ukrainlased alistas ehk Srečko Katanec.

Kui lisada, et Sloveenia oli kahel korral edukas ka MM-i play-offis (Rumeenia ja Venemaa vastu), siis peaks selles paaris soosikuks olema hoopis Kataneci tiim. Ent koefitsiendid osutavad risti vastupidist — ennustades paari võitjaks Ukrainat saaks raha tagasi 1.52-kordselt, Sloveenia puhul on koefitsient 2.60 — suurim nelja paari hulgas. Avamängus on Ukraina võit 1.62, viik 3.60, Sloveenia võit 6.50.

Põhjamaine lahing tuleb eeldatavalt tasavägine

Avaringi viimases mängus laupäeva õhtul toimub tõeline põhjamaine lahing, sest siin loositi kokku naaberriigid Rootsi ja Taani. Eestiski palju poolehoidjaid omavatest meeskondadest läheb koefitsientide valguses mängule soosikuna vastu Rootsi, kelle EM-ile pääsemise koefitsient on 1.80, Taani puhul on sama number 2.06.

Stockholmis või täpsemalt Solnas toimuva avamängu puhul on numbrid hetkel järgmised: Rootsi võit 2.35, Taani oma 3.35 ja viik 3.15. Arvudele lisaks tuleks aga meeles pidada, et meeskonnad kohtusid valikmängude tasandil viimati 2009. aastal ja Taani oli mõlemas kohtumises 1:0 parem. Sama tulemusega lõppes ka viimane vastasseis sõprusmängus, kui 2014. aasta mais Kopenhagenis.

Erinevalt Bosnia-Hertsegoviina — Iirimaa paarist on Rootsi ja Taani omavahel mänginud 104 (!) korda, võitude seis on hetkel 46:40 rootslaste kasuks. Rootsi lõpetas EM-valiksarja oktoobris kahe võiduga, aga Taani ei suutnud kolmes viimases valikmängus isegi väravat lüüa, tehes kaks 0:0 viiki ja kaotades Portugalile. Ning rääkides Rootsist ja kodumängust, siis ei saa mööda ka Zlatan Ibrahimovicist — tema väravalöömisele panustades oleks koefitsient 2.65.

  • Kõik jalgpalli koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
  • Jalgpalli mängudele saad teha panuseid Pafi spordiennustuse lehel.