Teisel jõulupühal avalöögi saav turniir lõpeb juba uuel aastal, finaalmäng peetakse 5. jaanuaril Hartwall Arenal. Kümme võistkonda jagati kahte alagruppi, kust edasipääs pole just keeruline, sest veerandfinaali saavad viiest tiimist neli paremat. Alagruppide viimased selgitavad “parim kolmest” põhimõttel meeskonna, kes 1. divisjoni langeb. Järgmiseks MM-iks tõuseb kõrgliigasse muide Läti koondis.

Kanada ja Venemaa valitsevad noorte seas

Kuni 20-aastaste MM toimub tänavu 40. korda ja tiitlikaitsjana tuleb meie põhjanaabrite juurde Kanada koondis, kes mulluse koduse turniiri esikohaga naases pärast pikka pausi võitude teele. Nimelt polnud jäähoki sünniriik viis (!) aastat saanud sel turniiril esikohta ja 2013 ja 2014 jäädi koguni medalita.

Juunioride MM-i valitsejaid pole muidugi raske ära arvata. 39-st kullast 29 on läinud jagamisele Kanada (16) ja NSVL-i või Venemaa (13) vahel. Lisaks on maailmameistriks kroonitud Soome, USA (mõl. 3), Rootsi ja Tšehhimaa (mõl. 2 korda). Veelgi uskumatum number on, et peale nende kuue riigi on keegi teine kunagi medalile jõudnud vaid kolmel korral — kahel puhul Slovakkia ja korra Šveits.

Soosiku järel võrdsed koefitsiendid

Kuna enamik mullu juunioride MM-il mänginuid ei saa tänavu vanuse tõttu enam kaasa lüüa, siis ehk on huvitav teada, et praeguse vanuseklassi — 1996. aastal ja hiljem sündinute — kuni 18-aastaste turniiril kaks aastat tagasi võitis esikoha USA Tšehhimaa, Kanada ja Rootsi ees. Kodupubliku silme all sai Soome toona veerandfinaalis häbistava 0:10 kaotuse Rootsilt.

Paf-i koefitsientide järgi pole muidugi üllatav, et Kanada on taaskord suursoosik. Vahtralehemaad maailmameistriks ennustades saaks raha tagasi 2.40-kordselt. Järgnevad küllalt võrdsete koefitsientidega Rootsi (5.00), USA (5.25), Soome (5.50) ja Venemaa (6.00).

Tšehhide koefitsient on ehk isegi üllatavalt kõrge (38.00). Ennustada saab ka esikolmikusse jõudmist ning siingi on tšehhidel koefitsiendiks 7.50, samas kui ülejäänud mainitud viisikul jääb see alla kahe.

Nylanderi pojad Rootsi koondises

Huvitav,et A-alagrupis mängib kogu koefitsientide “esikolmik” ehk Kanada, Rootsi ja USA. Lisaks ka Šveits ja Taani. Avapäeva põnevaim kohtumine ongi Kanada ja USA vastasseis Helsingi Jäähallis. Kogu avavoorule saab juba ka panustada ning kahe põlise vaenlase vahel on kanadalased hetkel soosikud — nende võidukoefitsient on 1.95, USA-l 2.95.

Kanada ridadest leiab neli mängijat, kes tulevad maailmameistritiitlit kaitsma. Nende seas ka juba NHL-i klubi Vancouver Canucks ridadesse kuuluv Jake Virtanen, kelle Kanada lääneranniku tiim soostus oma farmklubist koondisse laenama. NHL-i draftis on muide kõik peale ühe Kanada koondislase valitud. Näiteks ka tänavuse drafti kolmas mees, Arizona Coyotesi poolt eelistatud ründaja Dylan Strome.

Tähelepanuväärne on, et Rootsi koondise esialgses nimekirjas on koguni 12 mängijat mullusest MM-i neljandast võistkonnast ehk siis kogemus võib päris tähtsaks osutuda. Huvitavaim mängija rootslaste ridades on Toronto Maple Leafsi organisatsiooni kuuluv William Nylander, kelle isa Michael on endine NHL-i tähtründaja. Ka Williami kaks aastat noorem vend Alexander on koondise nimekirjas.

Soome ja Venemaa B-grupi soosikud

B-alagrupis on Soome alagrupivõidu koefitsient 1.90, samas kui Venemaal 2.00 ja Tšehhimaal 6.25. Huvitav küll, aga mulluse U20 MM-i pronksimeeskonna ehk Slovakkia alagrupivõidule panustades saaks raha tagasi 51-kordselt! Vihjeks, et mullusel MM-il edestas Slovakkia Soomet ka alagrupitabelis, ehkki jäi tahapoole Kanadast ja USA-st. Viiendaks võistkonnaks B-grupis on Valgevene.

Täpselt nagu Rootsil, on ka soomlaste ridades teise põlve hokimängijaid. Sami Kapaneni poeg Kasperi on muide Rootsi ründaja William Nylanderi hea sõber ning poisid mängivad koos hetkel AHL-i klubis Toronto Marlies.

Venemaa lõpetas esikolmikus viis viimast juunioride MM-i, mis teeb meie idanaabrite koondisest edukaima võistkonna sel viisaastakul. Venelaste esialgses koosseisus on koguni neli 2015. aasta NHL-i drafti esimese ringi valikut. Tasub mainida ka, et 11 noormeest on tulemas ookeanitagustest sarjadest ning tosin mängijat uisutab küllalt regulaarselt KHL-i väljakutel.