Esimese etapi võitis Rootsi (6 punkti), Soome (6), Venemaa (4) ja Tšehhimaa (2) ees.

Alates 2006. aastast tänase nime all toimuv turniir mängitakse uhiuues VTB Jääpalees ning on omamoodi eelturniiriks järgmisel aastal samas toimuvale jäähoki MM-ile. Üks kohtumistest ehk avamäng Tšehhimaa — Soome peetakse Prahas.

Venemaa kindel soosik

Koduturniiriks alati parima koosseisu kokku ajavat Venemaad peavad suursoosikuks kõik asjatundjad. 46-st Moskva rahvusvahelisest turniirist on NSV Liit või Venemaa võitnud koguni 30, sealhulgas viimasest kümnest seitse ja kaitsta on suurriigil ka mullune esikoht.

Praktiliselt ajas Venemaa selleks nädalaks kokku KHL-i All Stars-tiimi, sest koosseis on väga tugev. Väravasuul seisavad Ilja Sorokin või Vassili Košetškin, kaitsjate seast leiame Anton Belovi, Nikita Zaitsevi ja Stanley karikavõitja Vjatšeslav Voinovi. Ja kui rünnakuid juhivad Ilja Kovaltšuki, Aleksandr Radulovi ja Sergei Mozjakini sugused supertähed, pole soosikuseisus muidugi õhust võetud.

Venemaa koondise 2014. aastal maailmameistriks viinud Oleg Znarok treenib meeskonda endiselt. Erinevatel aegadel NSV Liidu, Läti, Saksamaa ja Venemaa passe omanud treener on tuntud tähtmängijaid soosiva lähenemise poolest. Kuu aega tagasi Karjala turniiril polnud kokkumängust juttugi ja venelased kaotasid nii Soomele kui Tšehhimaale. Kui Znarok pole olukorda lahendanud, võivad vastastel omad üllatusvõimalused tekkida.

Rootsilgi suur hulk KHL-i tähti

Avaturniiri võitnud Rootsi kasutas varem Moskva võistlust uute ja nooremate mängijate testimiseks, ent läheneb sel korral palju tõsisemalt. Peatreener Pär Mårts pani kokku vägagi tugeva tiimi. Hoolimata tõsiasjast, et NHL-is mängib mitme võistkonna jagu rootslasi, on kevadel MM-il ebaõnnestunud koondisel ka Euroopas rohkelt andekaid mängijaid.

Väravavaht Viktor Fasth naases hiljuti Edmonton Oilersist ja ühines KHL-i parima tiimi Moskva CSKA-ga. Kaitses annavad tooni KHL-i mehed Patrik Hersley ja Staffan Kronwall. Mõlemad esindavad Jaroslavli Lokomotivi ning meeskonna kapten Hersley oli mulluse Euro Hockey Touri parim mängija, kogudes 8 mänguga kaitsja kohta väga head 5 väravat ja 3 söötu.

Rünnakulgi on KHL-i tähtmängijaid nagu Ufaa Salavat Julajevi Linus Omark, kes hetkel KHL-i resultatiivsustabelis kolmandal kohal 42 (14+28) punktiga, jäädes maha vaid Mozjakinist ja Radulovist. Omarki toetavad Kazani Ak Barsi Oscar Möller või mullu Piiteri SKA-ga KHL-i tšempioniks kroonitud Joakim Lindström. Rootsi kaotas Karjala karikaturniiril Venemaale 3:6, aga alistas 6:2 ja Soome 3:2.

Soomel kogenud kaitsjad ja noored ründajad

Soome koondis saavutas Karjala turniiril küll suurepärase tulemuse, ent viskas kolme mänguga vaid kuus väravat. Ründetähtedest kubiseva põlvkonna loobumise järel ongi põhja-naabrite suurimaks mureks maailma tasemel “väravamasinate” puudus. Karjala turniiri tähtsaima, 2:1 võidu Venemaa vastu tõid näiteks kaitsja Lasse Kukkonen ja veteranründaja Petri Kontiola, kumbki aga ei oslae algaval turniiril.

Suure huviga oodatakse koondise debütantide Eero Elo ja Artturi Lehkoneni esitusi. Esimene on Jekaterinburgi Avtomobilisti ridades tänavu KHL-is kirja saanud 14 väravat. 20-aastane Lehkonen on pärit hokiperekonnast, tuli mullu noorte maailmameistriks ja NHL-is kuuluvad tema õigused Montreal Canadiensile.

Kaitseliinis loodab Soome kogemustele, sest rivis on nii 2011. aasta maailmameister Janne Niskala kui ka Juuso Hietanen ja Tuukka Mäntylä. Soome väravavahtide teada-tuntud taset plaanib kõrgel hoida Harri Säteri. Podolski Vitjazi puurivahil on KHL-is tõrjeprotsent 93,3 ning Karjala turniiril aitas just Säteri oma tõrjetega alistada Tšehhimaa 2:1.

Tšehhid alustavad turniiri koduses Prahas

Karjala turniiril mängis Tšehhimaa väga noore tiimiga, ent nüüd koostas juba veidi kogenuma meeskonna. Peatreener Vladimir Vujtek kutsus koondisse koguni 13 KHL-is esinevat mängijat. Suurima tähena võiks välja tuua 25-aastase Jan Kovari, kes 2,5 hooajaga Magnitogorski Metallurgis suutnud kokku visata 70 väravat ja anda 140 söötu. Hetkelgi on Kovar 39-st mängust kogutud 39 punktiga (13+26) resultatiivsustabelis neljandal kohal.

Turniiri avapäev toimub neljapäeval, mil Prahas kohtuvad Tšehhimaa — Soome ja Moskvas Venemaa — Rootsi. Tšehhide (võidukoefitsient 2.40) ja soomlaste (2.45) võimalusi hindab Paf võrdselt. Viigi puhul oleks koefitsient 4.10. Moskva-mängus on selgeks soosikuks aga võõrustaja — Venemaa võidukoefitsient on 1.65, Rootsil 4.15 ja viigil 4.50.

Laupäevaks on kõik võistkonnad Moskvas, mängudeks Rootsi — Tšehhimaa ja Soome — Venemaa. Pühapäevases viimases voorus on vastamisi Soome — Rootsi ja Venemaa — Tšehhimaa.