Piisavalt tihti on nii linna sinise kui punase poole peal läbi viidud küsitlused paljastanud, et “kullast või medalist ilmajäämine pole üldse valus, peaasi, et me hooaja sees Unitedit/Cityt võidame.”

Viike selles linnas ei armastata

Esimene Manchesteri derby toimus pea 134 aastat tagasi ehk 12. novembril 1881 — soliidse ajalooga mäng elas üle nii paremaid kui halvemaid aegu, aga täna on kindlasti tõusnud üheks põnevaimaks ja tähtsamaks derbyks kogu Euroopas. Pühapäeval 170. korda vastamisi minnes on Unitedil vähemalt statistiliselt suur edu — 70 võitu, 50 viiki ja 49 kaotust.

Aga lähiajalugu ei räägi enam aastakümneid nii Inglismaad kui Manchesteri valitsenud Unitedi kasuks. Viimasest viiest omavaheliselt mõõduvõtust on City võitnud neli ja Unitedi ühe — viimase, mis peeti aprillis just Old Traffordil. Ent isegi kodus pole Unitedil hiljuti suutnud linnarivaalidest üle olla. Viis viimast kodumängu on andud kolm võitu City’le ja kaks võõrustajatele.

Pühapäevaks pakub PAF Unitedi võidule koefitsiendiks 2.62 ja City’le 2.75. Üks aga paistab olema kindel, mis kindel — need kaks klubi punkte poolitada enam ei armasta. Hoolimata ajaloo jooksul tehtud 50 viigist, on selline “ime” viimase 25 kohtumise jooksul juhtunud vaid kaks korda! Näiteks viimane Old Traffordi viik “tähistas” septembris 10-aastast juubelit. Koefitsiendiks on viigil hetkel 3.45.

Kümne kohtumise keskmine on üle 4 värava mängus

Üks põnev tõsiasi, mida tasub pühapäevasele kohtumisele panustades silmas pidada, on väravate hulk, mida kaks Manchesteri klubi viimasel ajal omavahelistes lahingutes kõmmutavad. Kümne viimase liigamänguga — millest kuus lõppesid City ja kolm ManU võiduga — on kokku löödud 41 kolli, mis teeb keskmiseks 4,1! Mõtteainet “üle-alla” panustajatele ehk kas selline tempo jätkub või nagu ikka juhtub, kõik seeriad saavad otsa?

Meeskonnad lähenevad derby’le küllalt erinevatest lähtekohtadest. City on tabeliliider 21 punktiga ja lõi viimases kahes liigamängus kokku 11 väravat. Lisaks alistati kolmapäeva hilisõhtul UEFA Meistrite Liigas Kevin De Bruyne’i magusa lõpuminutite väravaga Sevilla 2:1.

Unitedil on vaid kaks punkti vähem, aga kindlasti meeles eelmine suurrivaaliga kohtumine ehk kolm nädalat tagasi saadud häbistav 0:3 kaotus Arsenalilt. Kesknädalal pidi United leppima 1:1 viigiga CSKA vastu kauges Moskvas, mis juba ka Louis van Gaali sundinud lobisema teemal, kuidas Cityl on pühapäevaks eelis, sest United peab tegema pika reisi Venemaale.

City jäi ilma Aguerost ja Silvast

Samas on Unitedil kindlasti vähem probleeme vigastustega ning just kodumeeskond saab platsile saata võimalikult ideaalilähedase koosseisu. Kui Luke Shaw ja Ashley Young välja arvata, pole Unitedil mingeid muresid. City seevastu peab kohtumisele minema ilma kahe võtmemängijata, sest Sergio Aguero ja David Silva tulid koondisepausilt tagasi vigastena. Lisaks pole endiselt rivis Gael Clichy ja Fabian Delph ning just-just tervenesid Vincent Kompany ja Aleksandar Kolarov.

Mängijatele panustamisest rääkides, tasub kindlasti vaadata erinevate väravalööjate suunas, sest kui Manchesteri lahingute juba mainitud väravatesadu jätkub, siis leiab mõlemast tiimist vägagi kuumad nimed. Eelmisel laupäeval tegi Raheem Sterling City ridades kübaratriki (pühapäevaks väravalöömise koefitsient 3.90), Aguero asendaja Wilfried Bony lõi kaks väravat (2.95), kolmapäevane sangar oli Kevin De Bruyne (4.00) ja Yaya Toure (4.60) on alati suurte mängude mees.

Unitedi üleminekuperioodi viimase hetke ost Anthony Martial alustas Inglismaal kolme tabamusega kahes esimeses mängus, aga on nüüd juba kolm liigamängu “kuival” olnud. Nii tema kui päev varem oma 30. juubelit tähistava Wayne Rooney koefitsient on 3.05. Kevadises 4:2 võidumängus lõid Unitedi väravad aga hoopis Young (7.50), Marouane Fellaini (3.80), Juan Mata (4.20) ja Chris Smalling (17.00).

Kas Roma väravatelaviin jätkub?

Loomulikult pole Manchester ainus koht nädalavahetusel, kus jalgpalli mängitakse. Kiire pilk ka Hispaaniasse ja Itaaliasse, kus vastakuti lähevad tabelitipud. Vigos kohtuvad laupäeval kohalik Celta ja Madridi Real, kel mõlemal La Liga tabelis 18 punkti, samuti nagu kolmandal astmel paikneval FC Barcelonal.

Hoolimata tublist hooaja algusest on Celta võidukoefitsient 4.00, Realil 1.83 ning ka viigile panustades saab raha tagasi 4-kordselt. Real püsib tänavu kaotuseta, aga viimases viies mängus erinevate sarjade peale on tehtud kolm viiki. Lisaks on Celta kaks korda viimase nelja hooaja jooksul suutnud Reali kodus ka üle mängida.

Itaalias toimub põnevusmäng pühapäeval, kui liider Fiorentinale (18 punkti) sõidab külla lähim jälitaja AS Roma (17). Fiorentina kaotas viimases voorus Napolile ja ning peab neljapäeva õhtul pidama veel UEFA Euroopa Liiga kohtumise Poznani Lechi vastu, õnneks koduplatsil. Koefitsiendid eelistavad õige pisut siiski koduklubi — Fiorentina võit 2.65, Roma edu 2.75 ja viik 3.25.

Roma on aga meeletus väravatelöömishoos.
Viimased kolm koduliiga mängu võideti tulemustega 5:1, 4:2 ja 3:1 ning teisipäeval meisterdati UEFA Meistrite Liigas Bayer Leverkuseniga koguni 4:4 viik. Huvitav, et need 16 tabamust on löödud koguni 8 erineva palluri poolt. Kolm väravat on kirja saanud Gervinho,
Daniele De Rossi ja Miralem Pjanic.

Artiklis kasutatud koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise hetkel.
Jalgpalli värsked koefitsiendid leiad SIIT.

Jaga
Kommentaarid