Üle saja-aastase ajalooga Monte Carlo võistlus kuulub ATP Masters 1000 sarja ehk kõrgeimasse kategooriasse Grand Slamide järel. 1897. aastal esmakordselt mängitud turniiri suurim legend on Rafael Nadal, kes aastatel 2005-12 võitis kaheksa aastat järjest. Mullu võidutses Novak Djokovic, alistades finaalis Tomaš Berdychi 7:5, 4:6, 6:3.

Suursoosiku nime pole raske arvata

Ehkki Monte Carlo turniir on ainus Masters 1000 sarja üheksast võistlusest, mis pole tippudele kohustuslik, on tavaline, et kogu maailma paremik väikeriiki kohale tuleb. Tänavu on ATP edetabeli esikümnest kohal üheksa meest! Ainsaks puudujaks on hiljutine Miami Openi finalist Kei Nishikori.

Kindlasti segab kaarte väljakukatte muutus eelmise kolme kuuga võrreldes. Küsimus polegi niivõrd, et esineks ülihäid savi-liiva spetsialiste, sest mängijad muutuvad üha mitmekülgsemateks. Pigem osutub tähtsamaks, kes muutunud jalgealusega kiiremini kohaneda suudab.

Tänases meeste tennises soosikutest mitmuses rääkida polegi enam vist paslik, sest maailma esinumber Novak Djokovic tundub võitmatu. Kui õnnetu silmavigastuse tõttu antud loobumisvõit Dubais välja arvata, siis pole serblane sellel aastal kaotanud ühtegi kohtumist. Olles tiitlikaitsja, mängides kodulinna nime kandval turniiril ja Miamist settigi kaotamata võidukalt naasnuna on Djokovic kindel võitjasoosik. Paf-is on tema turniirivõidu koefitsient hetkel 1.55.

Monte Carlo legend Nadal sihib üheksandat võitu

Edetabelikohast hoolimata ei tohi Monte Carlos kunagi mööda vaadata kaheksakordsest võitjast Rafael Nadalist (ATP 5.). Ka Paf-i koefitsientide tabelis hinnatakse teda teiseks, raha saaks hispaanlasele panustades tagasi viiekordselt.

Kolmel viimasel aastal peatasid Nadali Djokovic (finaalis), David Ferrer (veerandfinaalis) ja mullu samuti Djokovic (poolfinaalis). Viimati Miamis jättis Nadal turniiri teises ringis Damir Džumhuri vastu suure kuumuse ja kehva enesetunde tõttu pooleli.

Uskumatu küll, aga Monte Carlo Masters on turniir, mida elav legend Roger Federer (ATP 3.) kunagi võitnud pole! Neli korda finaalis alla jäänud šveitslane kaotas mullu kolmandas ringis Gael Monfilsile ja temalgi jäi Miami turniir mängimata, kui loobus kõhuviiruse tõttu. Federeri võidukoefitsient on 10.00.

Üks mängija, kellele nii savi-liivaplatsid kui Monte Carlo tundub sobivat, on David Ferrer (ATP 8.), kelle võidukoefitsient on 26.00. Hispaanlane kaotas oma ainsas finaalis 2011. aastal Nadalile, aga on koguni kaheksal korral jõudnud vähemalt veeraandfinaali. Hispaania veteran on aga samal tabelineljandikul Djokovici, Monfilsi ja David Goffiniga, nii et kaugemale kui veerandfinaali jõudmine oleks üllatus.

Murray naaseb Monte Carlosse pärast kaheaastast pausi

Kindlasti ei tohi mööda vaadata Stan Wawrinka (ATP 4.) ja mulluse finalisti Tomaš Berdychi (ATP 7.) võimalustest. Nende võidukoefitsient on vastavalt 10.00 ja 26.00. Mullu savi-liival ka Prantsusmaa lahtistel triumfeerinud Wawrinkal on ette näidata Monte Carlo turniirivõit 2014. aastast. See teeb temast Nadali ja Djokovici kõrval kolmanda osaleva tennisisti, kes Roquebrune-Cap-Martin'is – just selles Monacoga piirnevas Prantsusmaa linnakeses turniir tegelikult toimub – võidurõõmu maitsnud.

Maailma teisel reketil Andy Murray'l pole Monte Carlo väljakutel erilist edu olnud. Kahel korral jõudis šotlane poolfinaali, ent jäi siis mõlemal puhul alla Nadalile ning kahel viimasel aastal pole ta turniiril osalenudki. Sel korral ootab Murray'd tabeli alumine pool ning potentsiaalsed vastased nagu Berdych, Wawrinka ja Nadal ning tema koefitsient turniirivõidu puhul on 12.00.

Üllatusnimesid Monte Carlo Mastersil liiga tihti esile tõusma ei kipu, tänavu võiks ühe võimalikuna välja tuua David Goffini (ATP 13.). Belglane jõudis hiljuti nii Indian Wellsis kui Miamis poolfinaali ja andis ainsa tennisistina Floridas tõsisema lahingu Djokovicilegi.

Loosiõnn 25-aastast belglast ei soosinud, tal tuleb esmalt läbi murda Hispaania armaadast (Feliciano Lopez, Fernando Verdasco, Ferrer) enne kui võimalikus veerandfinaalis kokku minna Djokoviciga. Goffini võidukoefitsient on ka vastav – 51.00.