Vastasseis on päris mitmel moel põnev, ajalooline ja tähtis, ent kindlasti on just Liverpooli jaoks tegu üliolulise kohtumisega. Kui Sevillal on uueks hooajaks Euroopa Liiga koht juba kindlustatud, siis Liverpool pääseks eurosarja üldse — ja läbi UEL-võidu just ihaldatud Meistrite Liigasse — ainult kolmapäevase finaali võitjana. Ehk siis tüüpiline “käsi kullas või miskit muud mullas” olukord.

Sevilla rihib ajalugu, Liverpool on soosik

Ehkki Paf-i koefitsientide põhjal on finaalmängu soosikuks Liverpool, tunnistavad huumorisoonega asjatundjad, et “Sevilla on ju alati selle sarja võitnud, miks peaks sel korral teisiti minema?” Ja tõesti — viimase tosina aasta jooksul võitis Hispaania klubi Euroopa Liiga või eelkäija UEFA karika neljal korral, 2006, 2007, 2014 ja 2015!

45-aastase sarja edukaim klubi on Sevilla juba praegu, aga kolmanda järjestikuse finaalivõiduga tehtaks ajalugu, sest juba 40 aastat pole ükski klubi suutnud ühes sarjas kolm aastat järjest triumfeerida. Viimati tegi seda Müncheni Bayern hooajal 1975/76 kui võitis kolmanda Meistrite karika. Tugevuselt teises eurosarjas pole kolme järjestikust võitu kellelgi.

Rekorditele meeskonnad muidugi liiga palju ei mõtle, aga Liverpoolil on eurosarjavõite Sevillast selgelt enam. Viiekordne Meistrite Liiga tšempion on kolmel korral ka UEFA karika koju viinud. Tõsi, Liverpooli viimane eurovõit pärineb ajast kui Sevillal polnud neid ühtegi — hooajal 2004/05 võideti Meistrite Liiga tiitel. Sevilla võidukoefitsient kolmapäeva õhtuks on 3.15, Liverpoolil 2.43 ja viigil 3.30.

Baseli staadionil pole kumbki võidurõõmu maitsnud

Ajalooliseks teeb Baseli St-Jakob Parki väljakul toimuva finaali ka tõsiasi, et hoolimata rikkalikust eurokogemusest pole kaks meeskonda veel kunagi ametlikes mängudes kohtunud! Statistikasõpradele pakub kindlasti huvi tõsiasi, et tänavusel finaalstaadionil pole kumbki kunagi võitnud. Liverpool on FC Baseli vastu saanud võõrsil 3:3 viigi ja 0:1 kaotuse. Sevilla lülitas just Baseli klubi tänavu kaheksandikfinaalis välja, ent võõrsil leppis väravateta viigiga.

Ettevalmistus finaaliks oli tõsine mõlemal tiimil ja koduliigale suurt tähelepanu ei pööratud. Liverpool mängis pühapäeval Inglismaa liiga viimases voorus West Bromwich Albioni vastu teise koosseisuga ja leppis 1:1 viigiga.

Sevilla tegi sama laupäeval võõrsil Bilbao Athleticu vastu, jäi platsile üheksakesi ja kaotas 1:3. Kui Liverpooli jaoks on kesknädalal tegu hooaja viimase mänguga, siis Sevillat ootab pühapäeval ees veel Hispaania karikafinaal FC Barcelona vastu.

Liverpool peab kindlasti hakkama saama mängukeelus oleva keskkaitsja Mamadou Sakhota. Küll tulid West Bromi vastu tagasi vigastusest paranevad Jordan Henderson ja Danny Ings. Viimasel jääb siiski finaal vahele, sest peatreener Jürgen Klopp jättis ta meeskonnast välja. Kapten Hendersoni osalemine on suure küsimärgi all, samuti nagu vigastusest taastuva Divock Origi mängiminegi.

Väravaid võib oodata

Huvitava statistika leiab ka treenerite ja karikafinaalide kohta. Sevilla juhendaja Unai Emery tüüris klubi kahele Euroopa Liiga võidule, samas kui Kloppil on ette näidata neli järjestikust karikahävingut nelja aastaga! 2013. aasta Meistrite Liiga finaalikaotus sai järge kahe Saksamaa karikakaotusega ning tänavu jäädi Inglismaa liigakarika viimases mängus alla Manchester Cityle.

Vaadates meeskondade viimaseid mänge, siis väravaid on küll kolmapäeval luba oodata. Sevilla pole oma väravat suutnud puhtana hoida neljas viimases euro- ja kolmes koduliiga mängus ning Liverpoolilegi löödi nelja viimase eurosarja kohtumisega viis väravat. “Mõlemad meeskonnad skoorivad” panuse koefitsient on 1.80.

Peamine väravalöömisoht tuleb loomulikult ründajatelt. Sevilla tänavuse hooaja täht Kevin Gameiro oli täpne kolmes viimases euromängus ja koefitsient, et seeria jätkub, on 2.70. Liverpooli suurim oht on Daniel Sturridge ja temal on koefitsient isegi pisut väiksem ehk 2.60. Samas on Poolil tänavu eurosarjas 11 erinevat väravalööjat, nii et valik on suur.