Üheteistkümne päevaga jagatakse välja 11 medalikomplekti, neist kaheksa individuaaldistantsidel. Stardis on ka Eesti koondis, ehkki medalisoosikute hulka meie biatleedid ei kuulu. Eestit esindavad meeste seas Kalev Ermits, Roland Lessing, Rene Zahkna ja Kauri Kõiv ning naistest Kadri Lehtla, Meril Beilmann ja Grete Gaim.

Segateates segane soosikute seis

Avapäeval sõidetakse alati põnev segateatesõit, kus kahel esimesel etapil võistlevad igas tiimis naised ja kahel järgneval mehed. Loomulikult sõltub siin soosikutest rääkides palju tõsiasjast, millise koosseisu riigid välja panevad ja see omakorda selgub tavaliselt alles võistluse eelõhtul. Tegemist on aga siiski maailmameistrivõistlustega, reedel on MM-il puhkepäev, nii et küllap lähevad tõsiste plaanidega rajale kõik suured suusariigid.

Paf-i koefitsientide alusel peetakse soosikuks hetkel Norrat (võidukoefitsient 2.75), kellele järgnevad Saksamaa (3.50), Venemaa (6.50), Prantsusmaa (7.50) ja Tšehhimaa (9.00). Oluliselt suurema summa võidaks, kui panustada näiteks Austria, Itaalia (mõl. 26.00), Ukraina (41.00), Šveitsi (61.00) või Rootsi (81.00) peale.

MK-sarjas sõideti segateadet tänavu kaks korda ja Norra võitis Östersundis ning oli Canmore’is kolmas. Kanadas võidutses Saksamaa Itaalia ees. MM-tiitlit kaitseb aga hoopis Tšehhimaa võistkond, kelle naised on tänavu ilmselgelt tipp-, mehed aga alavormis. Suurvõistlusteks oskavad aga tšehhid alati vormi ajastada ning lisaks mullusele MM-kullale said nad 2013. aastal pronksi ja Sotši olümpial hõbeda.

Saksamaa pole aga viimasel kolmel suurvõistlusel isegi esikolmikusse jõudnud. Mullu said hõbeda prantslased ja viimaste puhul sõltub kindlasti palju Martin Fourcade’i (mitte)osalusest. Koefitsiente vaadates võiks üllatuspanus olla Itaalia, kes parima nelikuga (Wierer, Oberhofer, Windisch, Hofer) oli Canmore’is teine ja Sotši olümpial pronksil.

Kas norralaste edu jätkub koduõuel?

Laupäev on esimene individuaaldistantside päev kui kavas on sprint — naistel 7,5, meestel 10 km. Tugeva sugupoole sprindid kipuvad suurvõistlustel olema norralaste pärusmaa. 2013 tuli maailmameistriks Emil Hegle Svendsen, mullu Johannes Thingnes Bø ning Sotšis sai olümpiavõidu Ole Einar Bjørndalen.

Tänavustest soosikutest rääkides saab pidama jääda kolme mehe juures, sest just need on omavahel ära jaganud kõik seitse MK-sprindivõitu. Simon Schempp võitis kolm, Martin Fourcade ja Johannes Bø kaks etappi. Prantslasest MK-liidri võidukoefitsient on hetkel 2.75, Bøl 4.50 ja Schemppil 11.00. Kolmandaks kiilub selles tabelis end venelane Anton Šipulin (9.00).

Aasta tagasi võisteldi Holmenkolleni radadel MK-sarjas ja siis sai võidu sakslane Arnd Peiffer (51.00) Fourcade’i ja Šipulini ees. Üllatusnime otsides võiks meenutada, et mullu sai MM-hõbeda kanadalane Nathan Smith, kelle koefitsient on koguni 151.00. Pikalt ainult koduseks MM-iks valmistunud olümpiavõitja Bjørndaleni võidukoefitsient on 12.00 ning Sotšis hõbeda saanud austerlasel Dominik Landertingeril 51.00

Naistel soosikuid rohkem kui poodiumil kohti

Naiste sprindivõistluse eel soosikute seas nii selge pilt pole — seitsmel tänavusel MK-etapil on viis erinevat võitjat ja koguni 14 erinevat pjedestaalil käinut! MK-liidri Gabriela Soukalova stabiilsus on muljetavaldav, ent kolm korda oli esikolmikus ka hooaega hästi alustanud Franziska Hildebrand. Paf-i koefitsientid hindavad hetkel kõrgeimalt aga hoopis teise sakslanna Laura Dahlmeieri (4.50) võimalusi. Soukalova võidukoefitsient on 5.50 ja Hildebrandil vaid 18.00.

MK-sprindiarvestuses hoiab teist kohta mullune sprindi maailmameister Marie Dorin Habert. Prantslanna võidukoefitsient on samuti 5.50. Kindlasti ei tohi soosikute ringist välja jätta ka Dorothea Wiererit (6.50), Kaisa Mäkäräinenit (5.50) või koduradadel sõitvat Tiril Eckhoffi (12.50).

Üllatusnimesid võiks otsida poolataride hulgast. Kui mullune MM-hõbe Weronika Nowakowska-Ziemniak (251.00) pole tänavu tippvormi leidnud, siis kahel viimasel MK-sprindietapil Ameerikas jõudis esikomikusse Krystyna Guzik (51.00). Samuti tasub silma peal hoida Canmore’is etapi võitnud 2013. aasta sprindi maailmameistril Olena Pidrušnal Ukrainast (41.00).

Ja ukrainlannadega ka lõpetame, sest väga huvitav on tõsiasi, et koguni neljal viimasel suurvõistlusel võitis naiste sprindis pronksmedali laskesuusataja perekonnanimega Semerenko! Hooaja vahele jätnud Vita oli kolmas Sotšis ning 2012 ja 2013 MM-il, tema kaksikõde Valj aga mullu! Valentina “Valj” Semerenko pole küll tänavu endise vormi lähedalgi, aga kui ime juhtub, siis võiks teada, et tema esikolmikusse tulemise koefitsient on 31.00.