2017. aastal saja-aastaseks saava hokiliiga eelmine hooaeg tõi tiitli Pittsburgh Penguinsile, kelle see oli klubi ajaloo neljas Stanley karikas. Meeskonna kaptenina sai trofee oma karjääri jooksul teist korda pea kohale tõsta viimase kümnendi hinnatuim hokimees Sidney Crosby.

Endine lapstäht Crosby käib juba 30. aastaringi, kuid tema "parim enne" pole kindlasti saabunud. Septembris toimunud hoki maailmakarikaturniiril säras Crosby kümne resultatiivsuspunktiga ning viis Kanada tosina aasta pikkuse pausi järel toimunud turniiril veenva esikohani.

Karikakaitsmine on Penguinsi jaoks kindlasti peamine siht, kuid NHL-i lähiajalugu on näidanud, et see pole sugugi kerge. Viimati suutis keegi Stanley karikat kaitsta hooajal 1997/1998, kui Detroit Red Wings võitis klubi ajaloo üheksanda tiitli.

Just legendaarse Red Wingsi fännid peavad algava hooaja eel sügavalt sisse hingama. Pankrotis autotööstuse pealinna jaoks on ilmselt ees viimase veerandsajandi raskeim hooaeg.

Viimati 2008. aastal Stanley karika võitnud Red Wingsi kaitseosakonna jaoks oli suur löök, et legendaarne Pavel Datsjuk otsustas naasta kodumaale Sankt Peterburgi SKA ridadesse. Korralikku asendust Detroit suvega oma kaitseliini hankida ei suutnudki.

Red Wings oli raskustes juba eelmisel hooajal, kui Stanley karikasarja avaringis häviti Tampa Bay Lightningule 1:4, kuid play-off'ist välja pole meeskond jäänud 25 aastat. Sellist seeriat pole Põhja-Ameerika profiliigades hetkel ette näidata ühelgi teisel klubil! Paf-i kihlveoportaalis on Red Wingsi tiitlišanss hinnatud koefitsiendiga 36.00, mis annab pingereas 17. koha ehk jätaks Detroiti täpselt karikamängude ukse taha.

Tampa Bay soovib pisivead siluda

Eelmisel hooajal Idakonverentsi finaalseerias hilisemale karikavõitjale Penguinsile 3:4 alla vandunud Tampa Bay on Paf-i portaalis koefitsiendiga 9.00 Stanley karika suurim favoriit. Florida linnakese hokifännide sülg on viimastel hooaegadel põhjalikult jooksma pandud. Tunamullu finaalseerias Chicago Blackhawksile alla jäänud Lightning murdis end kevadel jälle finaalseeria lävele.

Meeskonna pealik Steve Yzerman tegi suvel head tööd ning suutis meeskonda jätta kaitse tugisamba Victor Hedmani ja ründajad Steven Stamkosi ja Alec Killorni. Viimastel hooaegadel kõvasti suurte mängude kogemusi saanud meeskond on endiselt noor ja väge täis: Stamkos ja Tyler Johnson on 26-aastased ning Hedman vaid 25-aastane. Kõik see kokku ei anna vähimatki põhjust arvata, et Tampa Bay ei peaks suutma mullusest edukamalt esineda.

Paf-i portaalis jääb favoriitide nimistus Lightningule õige napilt alla Penguins (9.50). Kolmandat kohta hoiab veel üks Idakonverentsi meeskond Washington Capitals (10.00), kellele sai eelmisel hooajal samuti Penguins saatuslikuks. Seda aga juba konverentsi poolfinaalis.

Kevadine play-off oli Capitalsile katastroof. Põhihooajal koguti meeskonna rekordit tähistavad 56 võitu ning oldi parim meeskond, kuid Stanley karikasarja needus on meeskonda endiselt kummitamas. Viimati edeneti konverentsi poolfinaalist edasi 1998. aastal, kui lõpuks kaotati karikafinaalis Red Wingsile. Meeskond, mille tugitaladeks on Aleksander Ovetškin ja Nicklas Bäckström peaks suutma enamat.

Läänes favoriit tugevdatud kaitseliiniga Chicago

Läänekonverentsis on peamine favoriit tunamöödunud hooaja parim Chicago Blackhawks (12.50), kes kevadel piirdus karikasarja avaringiga, kui vandus haaravas seerias St. Louis Bluesile alla 3:4.
Kahe hooaja vahel on Chicago kõvasti tugevdanud kaitseliini. Nad tõmbasid pakist väga magusa jokkeri, kui suutsid KHL-ist enda meeskonda meelitada tšehhi Michal Kempny. Lisaks on neil kasutada 20-aastane rootslane Gustav Forsling, kes just Kempnyga võiks moodustada hiilgava kolmanda kaitsepaari, mis annaks Chicago mängule sügavust kõvasti juurde.

Rünnakul on Chicago viimastel aastatel alati tugev olnud. Eelmisel hooajal 106 punkti kogunud ning Art Rossi trofee võitnud Patrick Kane ei näita väsimusemärke ja Jonathan Toews on samuti stabiilne 60-punkti mees.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Pafi spordiennustuse koefitsiendid leiad siit.