Eesti osaleb võrkpalli EM-finaalturniiril kolmandat korda. 2009. aastal debüteerides saadi alagrupiturniiril kolm kaotust – Venemaalt, Hollandilt ja Soomelt ning vaid kaks geimivõitu. Kaks aastat hiljem läks juba natuke paremini – Venemaalt ja Tšehhimaalt saadi küll kuivad kaotused, ent Portugal alistati omakorda 3:0. Nii edeneti play-offi, kus Bulgaarialt tuli tasavägise mängu järel siiski 0:3 kaotus vastu võtta. Kuidas läheb sel korral?

Eesti alagrupis kaks suursoosikut

Eesti Euroopa meistriks tulek on hinnatud koefitsiendiga 401.00 ehk siis võimalused nii suureks eduks on vaid teoreetilised. Samas on meie alagrupivastase Horvaatia šansid koguni 1001.00, nii et vähemalt järjekordne play-offi pääs võiks eestlastele küll jõukohane olla. Alagrupis kolmandana lõpetamine annaks meie koondisele vastaseks D-alagrupi (Venemaa, Serbia, Slovakkia, Soome) teise koha omanikuga kohtumise.

B-alagrupi võidule eeldatakse võitlust just Itaalia (koefitsient 1.70) ja Prantsusmaa (1.95) vahel. Eesti alagrupivõidule panustamine tooks raha tagasi 41-kordselt, aga kui ennustada Eestit kahe parema hulka, siis on koefitsient vaid 4.00.

Ja üllatusi võrkpallis ikka sünnib, ehkki kaks soosikut on muidugi ka kogu turniiri suursoosikud. Nii Prantsusmaa (4.00) kui Itaalia (5.00) kuuluvad PAF-i koefitsientide alusel turniiri nelja parema hulka koos Poola (4.00) ja Venemaaga (5.00).

Ettevalmistus kulges peamiselt võidukalt

Eesti koondise ettevalmistus on vähemalt tulemuste valguses olnud hea. Suvel jõuti kümne võiduga kümnest Euroopa Liiga finaalnelikusse, kus lepiti siiski viimase kohaga. Seejärel mängiti ametlikes maavõistlustes Slovakkiaga 3:1 ja 1:3 ning alistati kahel korral Belgia. Viimati kaotati esmalt Hollandile 1:3, ent siis alistati sama tiim 3:0 ja lisaks peetud treeningmängus veel ka 3:2.

Rumeenlasest peatreeneri Gheorghe Cretu käe all tehtud tugeva ettevalmistuse ajal on koondist räsinud küll pisivigastused ja mõned haigused, ent tundub, et EM-iks jõuti siiski optimaalsesse vormi. Meie koondisel on tugevad liidrid, korralik pink ja loodetavasti väga heal tasemel kokkumäng, nii et üllatusi on siiski luba oodata.

Horvaatiast oli Eesti viimati parem

Lihtne ei saa muidugi koondisel olema, sest juba reedeses avamängus astub vastu korraldajamaa Itaalia. Tegemist on Londoni olümpiapronksi, tänavuse Maailma karika teise koha omaniku ja kahel viimase EM-i hõbemedalivõitjaga! Teine vastane Prantsusmaa pole küll suurvõistlustelt kamaluga medaleid võitnud, ent tänavu juulis üllatati võrkpallimaailma, lõpetades Maailma Liiga esikohaga! Teel suurvõidule alistati teiste seas ka Brasiilia, Poola ja finaalis Serbia.

Eesti kolmas vastane Horvaatia mängib EM-il esmakordselt pärast 2007. aastat, mil lõpetati kolme kaotusega. Euroopa Liiga, kus Eesti tänavu nelja hulka jõudis, lõpetas Horvaatia alles üheksandana. Samas sarjas said nad aga nii 2006 kui 2013 teise koha. Horvaatiaga kohtus Eesti viimati 2014. aasta jaanuaris ja siis saadi Ludwigsburgis peetud MM-valikturniiril 3:1 võit.

Eesti koondise mängude kalender:
9. oktoober 21:00 Itaalia – Eesti
10. oktoober 17:30 Prantsusmaa – Eesti
11. oktoober 15:00 Eesti – Horvaatia

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Värsked võrkpalli koefid leiad Pafi spordiennustuse lehelt.