Juba 2007. aastal Laser klassi maailmameistrivõistlustelt pronksi võitnud 30-aastane Karpak on igal võistlusel medalisoosikute seas, kuid paraku on tema paremad tiitlivõistluste paremad tulemused jäänud mõne aasta taha ning viimasel ajal on ta meedia huviorbiidis olnud pigem oma venekeelsete erootikajuttudega.

Purjetamiseksperdid on Karpaki välja toonud kolmanda järgu medalisoosikute seas ja toetuvad oma ennustuses just tallinlase kogemusele. Paf-i kihlveoportaalis tooks Karpaki võit panustajale tagasi 101-kordselt ning medalivõit 26-kordselt. Sellega jagab ta portaali paremustabelis 23 sportlase seas 16. kohta.

Pole kahtlust, et Rio olümpiaveed tähendavad suurele osale purjetajatest elu raskeimat katsumust. Palju on kõneldud saastest, mis väidetavalt peaks surmavalt mõjuma kõigest mõne teelusikatäie vee manustamisel. Vähem on räägitud sellest, et tuul on lahel väga keerutav ja keeruline ning võivad trumpe kätte mängida kellele iganes.

Scott jahib Rios puuduvat kulda

Finn-i paadiklassi veenev favoriit on britt Giles Scott, kelle võidukoefitsient on Paf-i portaalis 1.35 ja medalivõidu koefitsient koguni 1.07. 29-aastane britt on kindel panus igal juhul, sest tema auhinnakapis on neli maailmameistritiitlit ja kaks Euroopa meistritiitlit.

Seejuures on täiesti välistatud, et Scottil on rohkete tiitlite tõttu punu täis ning ta vaevleb motivatsioonikriisis. Vastupidi, sest neli aastat tagasi jäi Scott 2011. aasta maailmameistrina kodustest Londoni olümpiamängudest eemale, sest olümpiapääse anti toona palju poleemikat tekitanud vaidluste järel Ben Ainslile. Tagantjärele ei saa selles otsuses siiski kahelda, sest Ainslie võitis oma neljanda järjestikuse olümpiakulla, kuid see ei vähenda Scotti jaoks pilli mõru maiku.

Pärast Londoni olümpiakoha otsustanud regati kaotust on Scott viie aasta jooksul 21 regatist võitnud täiesti fenomenaalsed 19. Aga loomulikult võivad kristallselgeid favoriitegi tabada ootamatused. Nagu näiteks sel kevadel, kui Scotti paat lihtsalt vastu ei pidanud ning britt esikohast ilma jäi.

Mainitud Palma regatil võitis esikoha uusmeremaalane Josh Junior, kes võib Rios uhkeldada, et on ainus mees, kes suutnud viie aasta jooksul Giles Scottist jagu saada. Junior on oma võidukoefitsiendi 12.00-ga neljandal kohal. Medalivõidu eest saaks panustaja oma raha tagasi 3.50-kordselt. Junior asus Finnil seilama alles 2013. aastal ning kui esimestel regattidel oli ta väga hädas stabiilsusega, siis nüüd tundub see probleem olevat seljatatud.

Paf-i portaalis järgneb Scottile võidukoefitsiendilt 35-aastane taanlane Jonas Høgh-Christensen (6.50), kes võitleb Rio vetel juba oma neljandatel olümpiamängudel. Seejuures astus taanlane medalivõidu järel võistluskarussellilt kaheks aastaks maha, kuid otsustas 2014. aastal siiski Rio pääset püüdma asuda ning on suutnud oma vormi taastada, mille tõestuseks on tänavuse Finn Gold Cupi teine koht.
Kolmandal kohal on võidukoefitsiendilt hollandlane Pieter-Jan Postma (8.50), kellel peaks samuti võidunälga jaguma. Neli aastat tagasi sai Postma Londonis 4. koha ja on seejärel pidevalt tiitlivõistlustel kõige teravama tipu lähistel olnud, kui kõige kirkama medalini jõudnud pole.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Olümpiamängude koefitsiendid ja kampaaniad leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid