Harjumuspärase 16 koondisega EM-i laiendamine tahes tahtmata lahjendas suppi ning päris "surmagruppe" ei saanudki tekkida.

Soosikute ring jäi samaks

Tegelikult sündis Pariisis erinevate endisaegade tipp-mängijate käe läbi loosirattas vägagi huvitavaid gruppe või siis paare nelikute sees. Jalgpallisõpradele pakutakse ajaloolisi, naaberriiklikke, keelelisi, debütantlikke, poliitilisi ja isegi perekondlikke vastasseise!

Paf-i ennustusportaalis on juba pea sada erinevat võimalust EM-finaalturniirile panustada. Huvitav on kindlasti esmalt üle vaadata, kas ja kuidas muutusid Euroopa meistriks tulemise koefitsiendid pärast alagruppide loosimist. Esikolmik jäi samaks, ehkki võimalus teenida muutus õige pisut väiksemaks – Saksamaa (3.75), Prantsusmaa (4.20), Hispaania (6.00).

Loosimise eel esiviisiku moodustanud meeskondadest tõusis Belgia koefitsient (11.00), küllap tõsiasja tõttu, et teisest tugevusgrupist saadi vastaseks Itaalia (kelle koefitsient muide samuti tõusis 20.00-ni). Inglismaa (11.00) ja Portugali (20.00) olukorda hinnatakse aga nüüd paremaks kui mõni päev tagasi.

Saksamaa – Prantsusmaa finaal muutus kahtlaseks

Alagruppide loosiga sai selgeks ka võimalikud play-offi paarid ehk küllap on paljud vutifännid juba korduvalt EM-i nii-öelda läbi mänginud. Ja kuigi võimalusi, kes kellega EM-i teises faasis kokku läheb, on väga palju, siis just EM-i võidukoefitsiente arvestades tuleb üht silmas pidada.

Kui kaks suursoosikut Prantsusmaa ja Saksamaa võidavad alagrupid – mida suurem osa ju ometigi eeldab – siis finaalis vastakuti me neid ei näe! Mängukava ütleb, et A- ja C-alagruppide võitjate saatuseks on kohtuda EM-i eelviimases mängus ehk teises poolfinaalis Marseille's.

A-alagrupi soosikuks on hinnatakse loomulikut Prantsusmaad (alagrupi võidukoefitsient 1.45), kes ilmselt võis olla üks rahulolevamaid koondisi üldse pärast loosimist. Šveits on tugev favoriit teisele kohale (4.25), Rumeenia (7.00) ja Albaania (21.00) ees.

Siin nelikus on muidugi ka üks intrigeerivamaid vastasseise, sest lisaks tõsiasjale, et suur osa Šveitsi koondise põhitegijatest on Albaania või siis Kosovo juurtega, siis albaanlased kohtuvad oma EM-debüüdil 11. juunil Lens'is just Šveitsiga. Ja see omakorda tähendab, et palliplatsil võime vastaspooltel näha vendasid Taulant (Albaania) ja Granit Xhakat (Šveits).

Naabrid koos nii B- kui C-alagrupis

B-alagrupp pani kihama jalgpalli sünnimaa, sest kokku loositi Inglismaa (2.25) ja Wales (4.25). Peatreenerid Roy Hodgson ja Chris Coleman lubasid igal juhul sõpradeks jääda, aga kuidas meeskondade fännid käituvad, on juba hoopis teine lugu. Kaks koondist on ajaloos kohtunud 101 korda ning Inglismaal on 66 ja Walesil 14 võitu.

Pärast peatreener Fabio Capello lahkumist oluliselt paremat jalgpalli näitav Venemaad (3.00) peetakse teise koha soosikuks, ent kindlasti ei tohi unustada kahe debütandi, Slovakkia (12.00) ja Walesi üllatusvõimelisust. Huvitav on ka tõsiasi, et B-alagrupp on ainus, kus kaks EM-finaalturniiri uustulnukat kokku loositi.

Maailmameister Saksamaa (1.50) leidis end C-alagrupist, kus peab uuesti kohtuma Poolaga (5.50), kellega just EM-valikturniiril mängiti. Poola võitis siis kodus 2:0 ja kaotas Frankfurdis 1:3. Kahe suure naaberriigi kokkupõrke kohta ütles hästi Müncheni Bayerni staar Thomas Müller: "Olen alagrupiga rahul. Lähme jälle vastamisi Lewy'ga!", vihjates poolakast klubikaaslase Robert Lewandowski suunas.

Poolal pole siin grupis muidugi naaberriikidest puudust, sest samasse loositi ka Ukraina (5.50), kellega eelmist EM-finaalturniiri koos korraldati. Kuigi Poolat peavad paljud tugevamaks, on koefitsiendid pea võrdsed – edasipääsule panustades vastavalt 2.00 ja 2.05. Poola ja Ukraina kohtuvad viimases voorus, 21. juunil. Neljandaks tiimiks on siin Põhja-Iirimaa (19.00).

Belgia koefitsientides Itaaliast kõrgemal

D-alagrupist leiame tiitlikaitsja Hispaania (1.65), kelle sära küll viimastel aastatel tuhmuma hakanud on. Teiseks edasipääsusoosikuks peetakse Horvaatiat (alagrupivõit 4.00, kahe parema hulka tulek 1.90). Aga vaevalt keegi kogenud finaalturniiride tiime nagu Tšehhimaa (7.50) või Türgi (9.00) alahinnata kavatseb.

"Surmagruppe" ei tekkinud – selline oli üldine konsensus, aga E-alagrupp pääseb siiski lähedale. Parim oli ehk siia loositud Iirimaa koondise peatreeneri Martin O'Neilli kommentaar Pariisist: "Arvasin, et naudin loosimist, aga enam pole ma nii kindel." Iirlased on E-grupis väikseima võidukoefitsiendiga ehk 9.00.

Hetkel näitavad koefitsiendid, et maailma edetabelijuht Belgia (2.30) edestab endiselt paljude arvates tugevamat Itaaliat (3.00), aga Zlatan Ibrahimovici ja Rootsit (5.00) ei tohi samuti unustada. Itaalia ja Rootsi kohtuvad alagrupi viimases voorus ning see võib osutuda vägagi otsustavaks, eriti kui Belgia selleks ajaks oma soosikustaatust ka platsil kinnitanud on.

F-grupi avakohtumises lähevad ajaloos 137. korda vastamisi Austria ja Ungari (alagrupivõit vastavalt 3.25 ja 10.00) ning ehkki kaksikmonarhiaga suurriigi lagunemisest saab varsti 100 aastat, on ajalooline side endiselt olemas. Viimase neliku soosikuks on siiski Portugal (2.00), aga eestlastele sümpaatne Island (4.85) peaks samuti loosiga rahul olema.