Asjatundjad ennustavad laupäevaks Tšehhimaa — Kanada ja Soome — Venemaa poolfinaale. Kui viimane on ülimalt tõenäoline, siis esimese puhul kõik nii lihtne pole, sest mullune pronks USA ja 2013. aasta maailmameister Rootsi soovivad kindlasti vastupidist tõestada.

Bravuurikalt alustanud tšehhid soovivad kätte maksta

Tšehhimaa alustas MM-i šokk-tulemusega ja alistas Moskvas korraldajamaa 3:0. A-alagrupp võidetigi, ent pärast avamängu komistati korduvalt. Läti võideti alles karistusvisetega ning samal viisil jäädi Taanile koguni alla. Venemaa-mängu kõrvale saadi ainus suurem võit (7:0) Norra üle.

Kolm viimast MM-i medalita jäänud Tšehhimaa vastu tuleb aga USA, kes mullu tšehhide kodujääl pronksimängus võõrustajatelt 3:0 võiduga medalid näppas. Ameeriklased sattusid alagrupis raskustesse, jäid 1:5 alla Kanadale ning kaotasid siis Saksamaale 2:3. Otsustavas mängus Slovakkia vastu kaotati 2:3 lisaajal, ent just normaalaja viigist piisas edasipääsuks.

Neljast veerandfinaalist on kõige võrdsemad koefitsiendid — Tšehhimaa võit 1.77 ja USA-l 3.70. Lisaaja ja penaltiseeria järel oleksid koefitsiendid edasipääsuks 1.47 ja 2.75. Alagrupis viskasid meeskonnad vastavalt 27 ja 22 väravat ning panusele, et mõlemad meeskonnad viskavad normaalajal vähemalt kaks väravat, on koefitsient 1.83.

Kui suurelt Soome võidab?

Teises päevases mängus kohtub Soome Piiteris suurüllataja Taaniga. Viimane on vaid korra varem MM-il kaheksa hulka pääsenud — 2010. aastal jäädi veerandfinaalis alla Rootsile 2:4. Alagrupis võidult võidule sammunud ja teisipäeval Kanadagi 4:0 alistanud Soome soosikuseisuses pole muidugi kahtlust. Võidukoefitsiendid seda ka kajastavad — 1.16 ja 11.00.

Ilmselt tuleb julgematel panustajatel vaadata händikäpi suunas, sest kui Soome juba Kanadale neli vastuseta väravat viskas, siis miks mitte -4 händikäpiga panustada? Kaotas ju Taani alagrupiski Venemaale koguni 1:10. Koefitsient soomlaste vähemalt viieväravalisele võidule on 3.40.

Enne Kanada mängu võinuks soomlaste puhul olla kindel ka põhiviisiku ründeteravuses, aga tiitlikaitsja üle tõid võidu hoopis teised mehed. Siiski, toome siia ka Soome põhitegijate väravaviskamise koefitsiendid: Patrik Laine 2.20, Aleksander Barkov 2.33 ja Jussi Jokinen 3.20.

Põnevaimas paaris võib oodata väravaid

Õhtustest mängudest on neljapäeval arvatavasti põnevam Piiteris peetav Kanada — Rootsi. Tiitlikaitsja oli alagrupiturniiri resultatiivseim tiim 34 tabamusega, ent Soome vastu jäid staarid nullile ja seda polnud juhtunud juba 81 MM-mängu! Et rootslastel on vastu panna MM-turniiri parim snaiper Gustav Nyquist, siis on ehk luba siit kohtumisest väravaid oodata.

Nagu turniiri eel arvati, oli Rootsi alagrupis raskustes. Venemaale ja Tšehhimaale jäädi alla ning Läti, Norra ja Šveits alistati napilt. Nii et mitme asjaolu tõttu pole Kanada soosikustaatus üllatav, võidukoefitsiendid on vastavalt 1.45 ja 5.45.

Kui Rootsi vastaste mängualguse survele vastu peab — nagu Soome tegi — siis võib ka NHL-i staaride närv üles öelda ning kohtumisest tuleb palju võrdsem kui oodatakse. Viimasel kahel MM-il kohtusid Rootsi ja Kanada vaid alagrupis ning jäähoki sünnimaa jäi peale. 2013. aastal alistas Rootsi aga sama vastase just veerandfinaalis ja siis karistusvisete järel.

Kas sakslastel on võõrustajate vastu šansse?

Vähemalt koefitsientide alusel oodatakse ühepoolseimat mängu Venemaa — Saksamaa kohtumisest, mille võitja läheb poolfinaalis kokku Soomega. Võõrustajate võidukoefitsient Moskvas peetavale mängule on 1.06, Saksamaal koguni 25.00.

Legendaarse Marco Sturmi juhendamisel soovivad sakslased kindlasti tõestada vastupidist, aga järgmise aasta MM-i kaaskorraldajad (toimub Kölnis ja Pariisis) on arvatavasti rahul juba saavutatuga. Nelja parema hulka pääses Saksamaa viimati 2010. aastal, enne seda oli aga 56-aastane paus!

Alagrupiturniiril äratati “Vene karu” avamängu 0:3 kaotusega Tšehhimaale ja pärast seda alistati kõik vastased väravate vahega 29:7. Et Venemaa viskab Saksamaale näiteks vähemalt kuus väravat, selleks on koefitsient 2.55. Tasub ka meeles pidada, et koondisega hiljem liitunud Washington Capitalsi mehed Aleksandr Ovetškin, Jevgeni Kuznetsov ja Dmitri Orlov pole veel õiget hoogu sisse saanud.