10. juunist 10. juulini peetakse kümnes Prantsusmaa linnas 24 meeskonna osavõtul 2016. aasta EM-finaalturniir. Paf pakub vutihuvilistele sõna otseses mõttes tuhandeid võimalusi panustada, lugeda, jälgida või lihtsalt kaasa mõelda. Täna on võimalik EM-ile teha ainuüksi 2930 üksikpanust, turniiri jooksul võimalusi loomulikult lisandub.

Võõrustaja Prantsusmaa soosikute pingerea tipus

Kõige enam huvitab kogu jalgpallimaailma küsimus, kes tuleb Euroopa meistriks. Turniiri eel kipub välja joonistuma soosikutekolmik. Paf-i koefitsientide alusel kuuluvad siia triosse Prantsusmaa (4.00), Saksamaa (5.00) ja Hispaania (6.00). Kaugele ei jää maha ka Inglismaa (10.00) ja Belgia (11.00) koefitsiendid.

Võõrustajate soosikustaatus pole kindlasti üllatav, sest esiteks võitis Prantsusmaa kaks viimast suurturniiri, mille korraldas – 1984. aasta EM-i ja 1998. aasta MM-i. Kaks aastat tagasi jõuti MM-il veerandfinaali, kus kaotati napilt 0:1 tulevasele maailmameistrile Saksamaale. Peatreener Didier Deschampsil oli nüüd kaks aastat aega rahulikult meeskonda EM-iks ette valmistada.

Samas võib valikmängude puudumine ehk surve all mängimise kogemus prantslaste miinuseks osutuda. Sõprusmängud on näidanud, et Prantsusmaal pole probleeme väravate löömisega, sest sel aastal alistati Holland 3:2, Venemaa 4:1, Kamerun 3:2 ja Šotimaa 3:0, ent viis sisselastud väravat viitavad probleemidele kaitses. Raphael Varane'i ja Kurt Zouma vigastused ning Mamadou Sakho dopinguskandaal jätavad eriti sügava augu just keskkaitsesse.

Inglastelt ja sakslastelt oodatakse tulemust

Saksamaa ootused on suurturniiride eel alati kõige kõrgemad ja valitseva maailmameistrina sel aastal veel eriti. Esimene ring ei tohiks sakslastele probleeme valmistada, nende koefitsient C-alagrupi võidukski on vaid 1.33. Peatreener Joachim Löw on tõestanud, et oskab meeskonna finaalturniiriks tippvormi viia, aga viimased sõprusmängud pole palju lubanud – Slovakkiale jäädi 1:3 alla ja nõrgast Ungarist saadi jagu 2:0.

Viimati mainitud mängu puhul on huvitav, et distsiplineeritud ja tugeva kaitse poolest tuntud Saksamaa sai kirja esimese nullimängu pea aastase vaheaja järel. Sügisel kaotasid Löwi hoolealused Prantsusmaale ja kevadel Inglismaale, nii et ka põhikonkurentidega pole hästi mängitud.

Inglasi "mustaks hobuseks" kindlasti kutsuda ei saa ja nagu iga suurturniiri eel, oodatakse – eriti just kodumaal – neilt palju. Ründeliini on Inglismaal valikuid enam kui küll, sest Jamie Vardy, Harry Kane, Wayne Rooney, Daniel Sturridge ja hooajalõpu komeet Marcus Rashford moodustavad arvestatava väravaohu.

Inglismaa läbis valikturniiri puhaste paberitega ning alistas sõprusmängudes Prantsusmaa, Saksamaa, Türgi, Austraalia ja Portugali, mis kõik tõstab ootusi. B-alagrupis on kogenud Roy Hodgsoni juhendataval tiimil vastas Wales, Venemaa ja Slovakkia ning nende grupivõidu koefitsient on 1.80. Kes soovib Inglismaad praegu poolfinaali ennustada, saaks raha tagasi 2,8-kordselt.

Tiitlikaitsja jättis portsu staare koju

Euroopa meistritiitlit asub kaitsma Hispaania. Katastroofiga lõppenud tunamulluse MM-i järel jäi peatreener Vicente Del Bosque ametisse ja uuendas tublisti ka meeskonda. Hispaanlased eelistasid EM-iks valmistumisel mitte kohtuda maailma tippu kuuluvate tiimidega ja said harjutada väravalöömist – Bosnia ja Hertsegoviina alistati 3:1 ja Lõuna-Korea 6:1. Teisipäeval mängitakse veel Gruusiaga.

Del Bosque mängijatevalik tekitas suuri küsimusi, sest meeskonnast jäid välja näiteks Diego Costa, Santi Cazorla, Fernando Torres, Saul Niguez, Isco ja Juan Mata. Kaitse peaks hispaanlastel korras olema ja viimased mängud tõestavad, et eemalejääjatest ei tunta puudust ka ründeliinis.

Belgiast räägiti juba aastaid kui võimalikust 2016. aasta Euroopa üllatusmeistrist. Vigastused ja mitmete mängijate alavorm klubide eest esinedes EM-i eel siiski kindlust ei sisenda. Koefitsientide alusel võiksid järgmised võimalikud üllatajad olla hoopis Itaalia (17.00) ja Portugal (21.00).

Alati on huvitav ennustada ka turniiri parimat snaiprit. Koefitsiendid vihjavad, et soosikud "kuldse saapa" võitmisele on Thomas Müller (8.00) ja Cristiano Ronaldo (8.50), kellele järgnevad Antoine Griezmann (9.00), Olivier Giroud ja Harry Kane (mõl. 13.00). Ses arvestuses võiks üllatajateks olla Jamie Vardy ja viimase kahe mänguga Hispaania kasuks neli väravat kõmmutanud Nolito – mõlemal koefitsient 36.00.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Jalgpalli koefitsiendid leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid