Vehklemise võistkonnavõistlustes läbisid naiskonnad suurema kadalippu enne olümpiamänge, mis tähendab, et kaheksast võistkonnast seitse võib medalikandidaatide sekka paigutada. Selgelt langeb ansamblist välja vaid võõrustajana pääsme teeninud Brasiilia, kelle võidukoefitsient on Paf-i kihlveoportaalis 101.00 ja medalivõidukoefitsient 36.00.

Eesti epeenaiskond oli viimati olümpiamängudel esindatud 20 aastat tagasi, kui Atlantas pälviti viies koht. Kuigi vahepealsel perioodil on viis erinevat naisvehklejat valitud Eesti aasta sportlaseks, pole olümpiamängude tihedast sõelast suudetud end läbi murda. Eriti valusalt läks Londoni mängude eel, kui Eesti naiskond jäi neliaastaku suurimast turniirist eemale viimase valikturniiri otsustava torkega.

Rio mängude kvalifikatsioon algas Eestile samuti tõusude ja mõõnadega. Kuigi mullu võitis naiskond Euroopa meistrivõistlustel ja Euroopa mängudel hõbeda, riputi pikka aega võimaliku olümpiapileti osas ämblikuniidi küljes. Naiskonnast kostnud sosinate põhjal saabus vehklemisse kindlus siis, kui naiskonna peatreener otsustas, et kvalifikatsiooniperioodi lõpuni võistletakse tuttavalt turvalises koosseisus Erika Kirpu, Irina Embrichi, Kristina Kuuse ja Julia Beljajevaga.

Tänavu on eestlased vehelnud kindlalt

Sisuliselt astuti Rio lennukile jaanuaris, kui võideti Barcelona MK-etapp. Naiskonna hea hoog on jätkunud ka suvel, sest juunis krooniti Eesti mõõgapiigad Torunis kolmeaastase vaheaja järel Euroopa meistriks. Nende tulemuste põhjal pole üllatus, et Eesti on Paf-i ennustustes võidukoefitsiendiga 5.00 koos Venemaaga paremustabelis kolmas. Medalivõidu koefitsient on koguni 1.50.

Kuidas võib Eesti naistele mõjuda individuaalturniir, kus Embrich, Kirpu ega Beljajeva ei esinenud soovitul tasemel ja ei jõudnud kaheksa parema sekka? Kui tuua paralleele juunikuuga, siis võivad spordisõbrad rahulikult hingata, sest toonagi ebaõnnestus eestlannade individuaalturniir.

Avaringis kohtub Eesti Lõuna-Koreaga, kelle võidukoefitsient on 10.00. Mullusel MM-il langes Aasia naiskond sarnaselt Eestiga konkurentsist juba 16 parema seas. Neli aastat tagasi võitsid lõunakorealannad Londonist koguni olümpiahõbeda. Individuaalturniirist jäi korealannadel samuti nälg kallale, sest parimana suutis veerandfinaali murda 26-aastane Choi In-Jeong.

Poolfinaalis ootab suurfavoriit

Edu korral seisab Eesti naistel tõsine katsumus ees poolfinaalis, kus suure tõenäosusega tuleb mõõgad ristata valitseva maailmameistri ja Londoni olümpiavõitja Hiinaga, kes on võidukoefitsiendi (2.65) põhjal arvukate medalisoosikute seas üks ja ainus teistest eristuv favoriit. Hiinlannadest suutis 24-aastane Sun Yiwen individuaalturniiril võita pronksmedali.

Kui Eesti peab finaalikoha eest madistama aasialannadega, siis teisest tabelipoolest jõuab suure tõenäosusega kahe parema sekka Euroopa võistkond. Paremuselt teise võidukoefitsiendiga (4.25) Rumeenia kohtub veerandfinaalis USA-ga (10.00) ning alati tugev Venemaa (5.00) Prantsusmaaga (9.00).

Rio eel tõeliseks paariariigiks muutunud Venemaa vehklejate individuaalturniiri esitused olid väga mannetud, sest kolme peale ei jõutud ühegi matšivõiduni. Rumeenlannadel läks õige pisut paremini ja nende esinumber Ana Maria Branza jõudis 16 parema sekka.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Olümpiamängude koefitsiendid ja kampaaniad leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid