Newcastle'i Ülikooli teadlased leidsid, et juba 5-eurone makse nädalas motiveerib inimesi rohkem liikuma ja tervislikult toituma. Uuringus osales üle 30 000 inimese, vahendab The Independent.

Teine uuring Dundee linnas leidis, et kui inimesele pakkuda näiteks 15 eurot nädalas selle eest, et ta jätaks suitsetamise maha, siis on vähemalt 30%-line tõenäosus olemas, et ta seda ka teeb. Mida vaesem inimene, seda suurem tõenäosus.

Newcastle'i Ülikooli teadlane Emma Giles oli üllatunud tulemuste üle. "Inimesed, kes võtsid osa selles uuringus, reageerisid "präänikule" ja "piitsale" väga aktiivselt. Kui nad saaks tervisliku eluviisi eest stabiilselt toetust, võiksid nad elada tervislikult tunduvalt kauem," leidis Giles.

Kuna sellist süsteemi siiski tõenäoliselt ühiskonnas ei rakendata, soovitasid teadlased hoopis suurendada aktsiise ja makse alkoholi, sigarettide ja kõrge rasvasisaldusega toitude puhul (loe: rämpstoit, karastusjoogid). Nimelt näitas uuring, et ka kallim hind mõjutas inimesi märgatavalt suitsetamisest loobumisel.

Juba praegu kaalutakse Suurbritannias tubaka kõrgemat maksustamist, sest valitsuse jaoks tähendab see ainult kasumit: riigikassase laekub rohkem raha ja rohkem inimesi jätab maha suitsetamise, seega on ka tervisekulud madalamad.