Osaleb koguni üheksa rahvusvahelist suurmeistrit: Aleksei Širov (Läti), Margeir Petursson (Island), Robert Hübner (Saksamaa), Loek van Wely (Holland), Tomi Nybäck (Soome), Sergei Šipov (Venemaa), Jaan Ehlvest (USA), Kaido Külaots (Eesti) ja Dana Reizniece-Ozola (Läti) ning neli rahvusvahelist meistrit Olav Sepp, Ottomar Ladva, Tarvo Seeman ja Mai Narva (kõik Eesti).

Käesoleva aasta turniiri kaunistab Läti malesuurmeistri Aleksei Širovi (sündinud 4. juulil 1972) osalemine. 1990. aastate algusest on Širov püsinud maailma tippmaletajate seas, jõudes 1998. aastal reitingutabeleis 4. kohale. 2000. aastal New Delhis ja Teheranis toimunud FIDE maailmameistrivõistluste play-off-turniiril jõudis MM-tiitlimatšini, kus kaotas Viswanathan Anandile. Ta on ka tuntud malekirjanik. Širov on mitu korda võitnud ka Paul Kerese mälestusturniiri.

Lisaks maleproffidele osalevad turniiril ka mitmed madalamate tiitlitega mängumehed, nimekad ärimehed, kultuuritegelased, ajakirjanikud, keda kõiki seob armastus malemängu vastu. Kultuuritegelastest osalevad kirjanik Ülo Tuulik ja teatritegelane Jüri Järvet jun. Meediategelastest osalevad turniiril Igor Rõtov Äripäevast, Priit Leito TV3-st ja meediakonsultant Raul Rebane. Ärimaailma esindajatest väärib kindlasti märkimist investeerimispankur Olev Schults.

Peakorraldaja Urmas Randma ütles turniiri sportlikku poolt kommenteerides, et peab koosseisu üheks aegade intrigeerivamaks. Kõrgeimate ELO reitingutega 2662 ja 2582 turniiri alustavad Aleksei Širov ja Loek van Wely peaksid olema ka peafovoriidid turniiri võidule. Kõrgesse konkurentsi peaksid Randma sõnul sekkuma ka eestlased Kaido Külaots ja Jaan Ehlvest ning turniiri eripärasid hästi tundev soomlane Tomi Nybäck. Kindlasti tasub silmas pidada ka kiirmales hästi orienteeruvat meie edukat noormaletajat Ottomat Ladvat, lisas põnevat turniiri ootav Randma.

Pühajärve Rahvusvaheline kiirmaleturniir toimub juba 16. korda. Traditsiooniliselt osalevad koguni 34 maletaja hulgas kõrvuti suurmeistritega malefanaatikutest kultuuri- ja sporditegelased, ajakirjanikud, ärimehed. Maletajad on jaotatud tugevusgruppidesse mis määrab mõtlemisaja pikkuse (näiteks 1. grupi ja 5. grupi suhe on 2:18). Süsteem kus suurmeistril on 2 minutit mõtlemisaega malefanaatiku 18 minuti vastu muudab partiid väga pingeliseks ja üllatuste rohkeks.
XVI Rahvusvahelise Pühajärve Kiirmaleturniiri korraldavad spordiklubid Stamina ja Treeningpartner ning peatoetaja on Pühajärve Puhkekeskus. Turniir algab reedel, 27.novembril kell 18.00 ja lõpeb pühapäeval, 29.novembril kell 13.00. Laupäeval ja pühapäeval istutakse malelaudade taha kell 10.00.

Sarnaselt eelmise aastaga saavad malehuvilised igast voorust vaadata 5 partiid otseülekandes Eesti Male Toetusühingu kodulehel: http://www.eestimale.ee/pyhajarve2015
Samal lehel saab ka turniiriseisu jooksvalt jälgida.