Alanud Liikumisaasta missiooniks on edendada eesti rahva tervist ning aidata kaasa harrastajate teadlikkuse tõstmisele treeningute ja liikumise osas. See aasta võiks jõuda ka iga inimeseni, kes veel tugitoolis istuvad, kuid kelle vaim ja hing liikuda ihkavad. Loodame, et see aasta ja need lood inimestest inspireerivad kõiki oma elu positiivses suunas muutma. Eestis on väga palju professionaalseid harrastajaid, kel suurepärased treenerid ja treeningplaanid. Liikumisaasta on pühendatud loomulikult ka neile ning loodame, et tublid harrastajad oskavad ennast hoida, piisavalt puhata ning edaspidi veelgi teadlikumalt treenida. Liikumisaasta 2014 kutsub kõiki harrastajaid üles midagi uut proovima ja tundmatutele horisontidele kiikama. Nii võiksid treenijad rutiinist välja tulla ja avatud meelel enda sisse ja ümbruskonda vaadata. Üks põnev maailm, mida avastada, on kindlasti tants. Lisaks tantsukunstile ja esteetikale on tants ka põnev ja tõhus viis, kuidas oma keha ja iseloomu treenida ja sisemist harmooniat hoida. „Elusat elu“ elada, energiad liikumises hoida.

Sõna „liikumine“ taha mahub palju erinevaid liikumise vorme. Liikumine ei tähenda ainult sporti: suusatamist, korvpalli, jooksmist või ujumist. Sõna „liikumine“ taga leidub ka üks väga põnev ja maagiline maailm - tants. Tantsustiile ja-vorme on omakorda lõputul hulgal, näiteks saab tantsu vaadelda treeningute aspektist. Lisaks on tants haarav kunsti –ja liikumisvorm. Seda sõna saab avada lõputul hulgal viisidel. Nii võib kirjutada tantsust ka kui protsessist, kui teraapiavormist, kui meelelahutusest, kui ürgsest paaritumisrituaalist, kui teekonnast, kui elu suurimast armastusest, kui elitaarkunstist, kui rõõmu allikast.

Teet Kask, mida soovid alanud Liikumisaasta 2014 puhul eestlastele?

Pange ennast tähele. Õppige end usaldama. Naeratage rohkem, see ei maksa midagi ja võimaldab ületada raskusi. Väljendage julgelt, kuidas te end tunnete. Inimesesse on kodeeritud vajadus olla sotsiaalne. On väga oluline suhelda. Peegeldada. Vajame teineteist, et mõista ennast, et tajuda eksisteerimist. Tants on suhtlemine, kommunikatsioonivahend inimeste ja ilmaga. Milline suhtlemise keel oli enne, kas verbaalne või kehakeel, on hea küsimus. Mina usun, et kõik algas kehakeelest. Keha liikumine on kompromissitu. See, mida näed, nii ka on. Suhelge endaga, tantsige endale, kus iganes: peegli ees, puu all, tänaval, vee all, rongis… Usaldage enda suhtlemist maailmaga. Ärge alahinnake ennast. See on lugupidamatus oma olemuse vastu. Iga keha on võimeline tantsima. Lihtsalt tantsi, kui tunned selleks vajadust. Kehakeel on suhtlemisvahendina meie geenides nii kaua, kui inimkond ennast mäletab. See on kõige otsesem ja põhjalikum väljendusvahend. Lubage endale tantsida, avage tantsule uks ja te kogete hindamatut rõõmu!

Ava palun sõna „tants“ erinevaid tähendusi Sinu jaoks?

Tants on identiteedi rituaal. Tants on nähtava ja nähtamatu ühendamine. Tants on elu pühitsus. Tantsuga muutub aeg ja ruum tajutavaks. Tants võimaldab korraga suhelda maise ja ebamaisega. Tants ühendab meid kõiksusega. Tants tõstab teadlikkust. Tantsuga tunnistame oma olemasolu.

Miks võiksid inimesed rohkem tantsida?

Et saada paremat ainevahetust, paremat vereringet, paremat igasugust isu. Paremat üldist enesetunnet. Rõõmu tunnet. Kõige olulisem on saavutada kohalolek.

Ava palun oma teekonda, kuidas jõudsid balletikooli ja too palun välja oma suurimad õppetunnid, mida koreograafiakool Sulle pakkus?

Alustasin 6-aastaselt peotantsuga, 9-aastaselt sportvõimlemisega, 10-aastaselt astusin balletikooli. Olulisem õppetund, mida balletikoolist sain, oli järjepidevuse õppimine. Mõistmine, et midagi selles elus ei ole iseenesestmõistetav ehk kui tahad midagi saavutada, tuleb selleks midagi reaalselt teha. Õppisin „higivalamist“ nautima. Enda ületamine on kõige suurem nauding. Õppisin endale mitte illusioone looma, see, mida „peeglist“ näed, nii ka on. Võta või jäta. Kui soovid midagi muuta, siis edu garantiiks on ainult sinu enda sihikindel tegutsemine. Tahad imet, higista veel enam.

Su karjääris avanesid peale koreograafiakooli lõpetamist uued põnevad perspektiivid. Palun räägi oma teekonnast, mis on Sind viinud Norra Rahvusballeti juurde.

Praegu lavastan Norra Rahvusballetile, esietendus toimub 14. mai Norra Ooperis. Pärast Tallinna Balletikooli lõpetamist pakuti tööd Estonia Rahvusooperis. Töösuhe oli 3 hooaega, siis tuli pakkumine Rootsi Kuninglikust Balletist. Peale aasta möödumist Stockholmis tuli Norra Rahvusballetist pakkumine, millest ära öelda oleks olnud ebamõistlik. Pärast kahte hooaega pakuti mulle tähtajatut lepingut. See viljakas periood tantsijana kestis 15 aastat. Nüüd pöörduti minu kui lavastaja poole.

Mis on 14. mail esietenduva teose tagamaad, lugu, missioon, teekond?

Mulle pakuti lavastada teos koos Norra Rahvusooperi keelpillikvartetiga. Muusikud on laval. Muusika valik langes György Liget`i keelpillikvartetile nr.2. Äärmiselt huvitav ja inspireerivalt keeruline teos. Lavastuse pealkirjaks on „Clocks and Clouds“. Nimi tuleb Liget'ilt. Selle sõnapaari, mis kätkeb endas maailma tunnetuse paradoksi, sõnastas ja mõtestas üks olulisemaid 20. sajandi filosoofe Karl Raimund Popper. Ligeti ammutas inspiratsiooni Popper'i esseest „On Clocks and Clouds“. Essee kirjeldab kahte erinevat protsessi, mis toimub looduses: üks, mida saab mõõta täpselt („clocks“) ja teine koosneb määramata asjaoludest, mida saab kirjeldada vaid statistilise ühtlustuse kaudu („clouds“).

Mis on Sinu senise elu kõige meeldejäävam hetk tantsijana?

Kui jõudsin arusaamiseni, et laval tantsimine on vastutuse võtmine, ei vähem ega rohkem. Oluline küsimus on, kas olen teinud kõik selleks, et väärtustada vaataja aega? Samal ajal, kui jõudsin selle taipamiseni, selgus, et mul tuleb jalga opereerida. Irooniliselt öelduna just siis, kui saavutasin tippvormi. Laval on olnud mulle iga hetk meeldejääv, minu jaoks pole olnud suuri ega väikeseid hetki, on olnud rõõm ja rohkem rõõmu.

Mis on Sinu senise elu kõige meeldejäävam hetk koreograafi lavastajana?

Neid hetki on palju. Iga protsess on oluline, kui panna tähele nii palju, kui saab. Igas momendis muutub resultaat oluliseks. Ülejäänu oleneb sellest, millise tähenduse kogetule anname, minu jaoks on kõik lavastamisega seotud kogemused olulised.

Mis on tantsukunstis Sinu jaoks kõige olulisem?

Kehakeel on kompromissitu, tants on kompromissitu. See, mida näed, nii on - kui on igav, siis ongi nii, ei enam ega vähem. Tants on kõige olulisem ja vanem suhtlemisviis inimeste ja looduse vahel, see on identiteedi rituaal.

Mida toob tulevik? Milline saab olema Sinu Liikumisaasta 2014? Millised lavastused on veel plaanis?

14. mail on esietendus Norra Rahvusballetis. 25. oktoobril esietendub Vanemuise balletiga õhtut täitev balletietendus Lepo Sumera muusikale, mille kannab ette Vanemuise orkester.

Ava palun harrastajatele, milliseid treeninguid teevad professionaalsed tantsijad? Milline näeb välja üks tavaline nädal?

Professionaalse tantsija nädalas on vähemalt 25 tundi treeninguid, proove ja etendusi. Balletitruppides algab päev kuni 1,5-tunnise klassikalise balleti treeninguga, millele järgnevad repertuaaris olevate etenduste proovid ja õhtused etendused. Üha enam tuuakse treeningusse sisse ka moderntantsu ja kaasaegse tantsu tehnikat. Lisaks veel olulised venitus-sessioonid, füsioteraapia, massaažid ja palju muud.

Ava palun oma seisukohti, mida arvad toitumisest? On Sul mõni nipp või soovitus?

Toitumine on äärmiselt oluline. Toidulaud peab kindlasti olema mitmekesine. Mida vähem töödeldud toitu manustame, seda kasulikum. Töötlemata toidus on paremini säilinud mineraalid, metallid, vitamiinid ja palju muud. Toitumise juures pole oluline kogus, et kõht „täis“ oleks, vaid kuidas toidukord on kombineeritud, värvid- toit silmade jaoks, toore ja töödeldud ainete tasakaal ning toiteväärtus. Soovitan vähendada kartuli ja taignast toodetud toiduainete osakaalu. Suhkruga tuleks olla väga mõõdukas. Suhkur on legaliseeritud narkootikum. Alles hiljuti avalikustati laialdane uuring, mida kroonis eksperiment. Hiirele anti valida kokaiini ja suhkru vahel. Hiir valis suhkru. Kustutage magusajanu meega ja puuviljadega, koguses läheb vähem ja hambaravi arved on väiksemad. Üldiselt tasub meeles pidada, et mida värskem on toit, seda loomulikum ja kasulikum.

Mis on Sinu jaoks treeningute puhul kõige olulisem, on Sul mõni soovitus?

Igasuguse treeningu juures on tähtis, et seda tehakse korrapäraselt.

Treeningu tarbeks on vaja tekitada situatsioon, kus on meeldiv olla. Siis tekib „enda kuulmine“, endale pühendumine, enda tähelepanemine, mis on treeningu juures kõige olulisem tegur.

Mida soovitad harrastajatele, kelle vaim küll tantsib, kuid kelle keha on pikalt tugitoolis istunud? Kuidas see inimene võiks uuesti treeningutega alata?

Kõik on kinni harjumustes. Muutke tants, treening, endale tähelepanu andmine ja enda „kuulamine“ heaks harjumuseks- nii võidate ennast iga päev. Tehke reaalselt trenne, kuni see muutub mõnusaks elustiiliks. Tugitoolis istumine on ju samuti harjumus. Vahetage see välja kasulikumate harjumustega! Enda ületamise protsess on iseenesest juba kasulik harjumus!

Mida soovid ja soovitad suurtele tantsuentusiastidele, kes on oma elu pühendanud tantsule ja tantsukunstile Liikumisaasta 2014 puhul?

Jätkake selle suurepärase kõikehaarava harjumusega, sest see on üks võimsamaid rõõmu generaatoreid, elule kummarduse rituaal!

Kas kõik on võimalik?

Kõik, mis tuleb inimesele ja inimeselt, on võimalik, kui sellesse usutakse ja toetatakse reaalsete tegudega, mida saadab tasakaalukus ja teadlikkus. Kõik ei pruugi realiseeruda ühe inimelu jooksul ja kui seda mõistetakse, võib jõuda väga kaugele, mõistmaks elu püsiväärtusi - elu olemust.

Kas inimesel on piirid? Milliseid piire oled ületanud?

Inimesel on just need piirid, mida inimene ise endale seab või laseb seada. Ise teen oma parima igas hingetõmbes, et panna tähele nii palju kui oskan. Oluline on tunnetada tähelepanemise piire – tõsta teadlikkust igas elu aspektis. See on kõige tähtsam piiri ületamine, võit enda üle.

Sinu lõpusõnad Eestimaa tantsuharrastajatele?

Õppige ennast tunnustama, tähele panema, usaldama ja elust rõõmu tundma. Tants on selleks suurepärane vahend, muutke tantsimine enda jaoks harjumuseks!