2012. aastal Pärnumaal ellu kutsutud maraton eristub teistest omalaadsetest selge ja rahvusliku taustaloo poolest, sest annab spordirahvale võimaluse osa saada Võidupüha tähistamisega seotud rituaalidest. 

On saanud tavaks, et 22. juunil süüdatakse Toris, Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus tuleleek Eesti vabaduse eest võidelnud kangelaste ning liitlaste auks. Sellest samast tulest süttib juba järgmisel päeval presidendi käe läbi võidutuli. Maratoonarite osaks on tuli saata riigi sünnilinna Pärnusse, kust see juba edasi Võidupüha paraadi toimumispaika, tänavu Hiiumaale Kärdlasse, transporditakse.

Võidupüha maraton pakub võimalust läbida rada ühel ja kordumatul trajektooril, viies osaleja mööda olulistest ajaloomälestistest ning tutvustab Pärnu-kandi kaunist looduskeskkonda. Pulli küla, Reiu muinasasula leiukoht, Reiu-Raeküla luitemännik, pilkupüüdev Jaansoni kallasrada, Tallinna Väravad, Vallikäär, Pärnu rand - need on vaid mõned orientiirid, muutes suvise maratonikogemuse omalaadseks.

Start maratonile antakse kell 15.00 Torist, Eesti Sõjameeste mälestuskiriku juurest. Samas antakse ka lähe Noorte Kotkaste ja Kodutütarde teatejooksule, kus 42,2 km distantsi on jaganud 8 vahetuse peale. 

Lisaks maratonile on spordipäeva programmis kell 16.45 Paikuselt Reiu Puhkekeskuse juurest startiv poolmaraton. Tegevust leidub ka pere pisematele, finišipaigas Rüütli platsil toimuvad algusega 14.30 lastejooksud.

Käesolevaks hetkeks on stardiprotokollis kirjas 164 maratoonarit, 454 poolmaratoonarit ja ligi 59 lastejooksul osalejat. Maratoni distantsile on registreerinud kõik senised võitjad - Kristo Reinsalu (2012), Indrek Ilumäe (2013) ja Valdis Ņilovs (2014) - tõotades põnevat rivaliteeti. Naistest on stardis mitmekordne võitja Maris Tamm. Poolmaratoni soosik on Põhjamaade maratonimeistrivõistluste pronksmedallist Kaupo Sasmin.

Jooksudele on täna võimalik veel registreeruda vastava distantsi stardipaigas!

Vaata lisaks: www.2silda.ee

Võidupüha maratoni ja teatejooksu korraldab Pärnu Kahe Silla Klubi koostöös Pärnumaa Spordiliidu, Eesti Kaitseliidu, maakonna omavalitsuste, mitmete mittetulundusühenduste ja avaliku sektori asutustega ning toetajatega.

Pärnumaa Võidupüha maratoni programm:
12.00 Mälestustule süütamine Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus Toris
14.30 Lastejooksud Rüütli platsil
14.55 Mälestustule usaldamine maratoonaritele
15.00 Maratoni start ja mälestustule teele saatmine Torist
16.45 Poolmaratoni start Paikuselt
17.30 Maratoonarite finiš
17.55 Poolmaratoonarite finiš
18.00 Tulekandjate saabumine
18.15 Soomuki lähetamine mälestustulega Kärdlasse, Võidupüha paraadile
18.45 Autasustamine
21.00 Finiši sulgemine