Liikumisaasta puhul andis ta meile intervjuu, et anda oma panus Eesti rahva tervise parandamiseks, nii ärgitab ta kõike mugavustoonist välja tulema ja kohe (see tähendab juba täna) liikumisega alustama.

Mida soovid Eestimaa harrastajale Liikumisaasta 2014 alguse puhul?

Soovin, et kõik harrastajad leiaks endas sädeme, soovi ja motivatsiooni liigutamisega alustada või jätkata ja teadlikult trenni teha. Soovin, et kõigil oleks tõuge ja motivatsioon oma elu muutmiseks. Sihiks ei tohiks olla kaalu langetamine, see on vildakas sagedane põhjus, mis toob treeningsaalidesse inimesi, kuid see ei loo baasi elukestva treeningharjumuse tekkimiseks. Jätkusuutlikud põhjused on minu arvates näiteks tervise parandamine, säilitamine, inspiratsioon tegeleda alaga, mis inimesele väga meeldib. Oluline, et harrastaja läheneks treeningutele tervisliku mõtteviisiga, et liikumine annaks inimesele piisavalt energiat igapäevaeluks. Soovin harrastajatele, et nad ei leiaks enam vabandusi mittetreenimiseks, vaid leiaks üles motivatsiooni ennast ületada ja alustada endale sobiva alaga.

Kuidas soovitad harrastajatele treeningutega alustada, kui on olnud pikem paus?

Soovitan alustada rahulikult, näiteks värskes õhus pikkade kõndimistega, jalutuskäikudega või siis kepikõnniga. Alguseks piisab rahulikust kõnnist 20-30 minutit, hiljem võiks see aeg kasvada 1 tunni peale. Soovitav on trenni kaasa võtta mõni sõber, kellega koos on lõbusam alustada ning kes veab välja ka päeval, kui ise minna ei viitsi. Peale esimest trenni ei tohiks olla nii, et piinled hiljem kaks nädalat. Tuleb kuulata oma keha, olla tähelepanelik ja valida endale sobiv koormus Ka vesi sobib alustamiseks ideaalselt, sest see ei koorma liigeseid ja inimene ei pea järgima teiste tempot. Vesi on teraapiliste omadustega, maandab pingeid, tõstab toonust, äratab sageli üles kadumaläinud elurõõmu ja heas mõttes lapseliku lusti.

Ava palun oma teekonda liikumisemaailmas, tausta ja unistusi?

Minu puhul on kõik alguse saanud lapsepõlves. Kui olin laps, polnud internetti ja Facebooki. Meie generatsioon läks koolist koju ja mängisime õues. Kõik need olid üldfüüsilised sportlikud osavusmängud andsid väga hea koormuse. See lõigi mulle suurepärase põhja kestvusalade jaoks, nii sai minust hiljem keskmaajooksja. Loogiliseks jätkuks olid õpingud Tallinna Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas. Keskmaajooksuga läks mul väga hästi, kuigi ma tippmarke ei püstitanud. Siiski olin alati Eesti paremiku hulgas. 1990.aastate lõpupoole jõudsin oma teekonnaga võimlemisliidu koolituse kaudu vesiaeroobika juurde. Olin esimesel kursusel, kus koolitati vesiaeroobika treenereid ja sellest ajast peale on mu elu olnud seotud veega ja vesiaeroobikaga. Olin väga võlutud veest ja selle võimalustest, kuid tol ajal, kui alustasin ei olnud liikvel veel niivõrd palju materjale ja koolitusi kui tänapäeval. Õnneliku juhuse tahtel sattusin ühe Ameerika organisatsiooni lehele AEA ja tellisin sealt endale materjale, mulle tuli koju nende Conventioni brošüür. See võttis silme eest kirjuks, seal olid ühel üritusel koos oli väga palju loenguid, töötubasid, 75 treenerit üle maailma, ligi 200 workshopi töötuba. Minus tekkis idee jõuda sinna kohale, mis tol ajal oli julge unistus. Sõprade abiga saime rahad kokku ja saingi 2001.aastal minna. Ameerikas leidis aset mu avanemine ja uute horisontide avastamine algas. Mu käeulatuses oli korraga lugematul hulgal erinevaid stiile, erinevaid võimalusi. Tutvusin nii paljude erinevate tipptasemel treeneritega, kellega koostöö on säilinud tänaseni. Seal süttis minus soov õppida võimalikult palju erinevaid stiile ja need Eestisse tuua. Tekkis soov ja unistus olla ka ise ühel päeval nii suure conventioni ees koolitaja ja juhendaja. Ameerikas oli terve maailma paremik koos, nii oli seal tipptreenereid Koreast, Austraaliast, Brasiiliast, Venemaalt, Jaapanist. See oli ja on siiani eliit, kes loob ja viib edasi veetreeningute suundasid ja arengut. See unistus tõusta tippu sai teoks ja siiamaani käin maailmas ringi ja presenteerin oma kavasid ja ideid, korraldan töötubasid jne. Osalen vesiaeroobika tipploomegrupi töös. Pärast mu esimest enda convention'il esinemist hakkasid tulema üha uusi kutseid Venemaale, Itaaliasse, Saksamaale ja mujale. Kui oled rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud, loob see aina uusi võimalusi. Nii olen näiteks presenteerinud laia valikuid veetreeninguid alates veeballetist, funktsionaalsetest treeningutest kuni pilateseni. Ei saagi eraldi stiile välja tuua, vaid pigem kontseptsioone, mina ehitan oma tunnid üles baasharjutustele, oma tunnetusele ja loomingulisusele.

Rahvusvahelise tuntuseni pole teised Eesti vesiaeroobika tegijad jõudnud. Mida Sa soovitaksid neile, kel on ka silme ees suuremad unistused?

Inimesel peab olema kindlasti piisavalt ambitsioone, julgust ja tahtmist, et jõuda tipp tasemele. Kasvõi julgust teha endast videomaterjal ja see ülevaatamiseks ära saata. Mõistlik on anda endast parim ja siis oodata, mis tuleb, vaadata, mis juhtuma hakkab. See tee, kuhu lähed, peab olema Sinu kutsumus ja Sa pead teadma, miks Sa seda teed. Siis tuleb ka elutoetus taha. Iga särava teema peale pole mõtet joosta: meil on elus liiga vähe väärtuslikku aega, mida ei tohiks raisata valede asjade peale. Kui Sa oled mingist asjast lummatud ja innustunud, kui see kutse tuleb tõesti su sisemusest, siis see ongi õige tee , mis viib kindlasti edasi. Olen lähenenud oma valikutele hullumeelse kirega ja järginud teede valikul südamekutset.

Kui meenutad oma noorpõlvetreeninguid, siis millised ootused Sulle olid?

Noorena olin talent, kes justkui ühel hetkel avastati nagu „naine metsast“, kuid edasi tekkis barjäär ja põlesin läbi treeningplaanidega, mulle olid toona väga suured ootused. Rängad treeningplaanid ei kandnud vilja: juunioride seas lõin läbi, kuid täiskasvanute maailm jäi vallutamata. Kuigi harrastajatel pole tippspordis eesmärke, võivad paljud treenijad valede treeningute tulemusena samuti läbi põleda; seega on mõistlik teha endale realistlikud kavad ning plaanid ja võtta piisavalt aega ka puhkuseks. Tol perioodil sai loomulikuks eluosaks ka tore üliõpilaselu, et kõik ka sotsiaalne aspekt peab olema tasakaalus.

Milliseid ohte näed harrastajale ja mis oleks nende puhul abiks?

Kui treeningud muutuvad liiga ühekülgseks, tekib rutiin ja enam treenida ei viitsita. Inimene peaks liikuma enesetunde järgi, liikumisharjumus võiks muutuda elustiiliks. Järjepidevuse katkemine ongi ohtlik ja pole organismile hea. Kordan, et pole mõtet minna vildaka põhjusega trenni, näiteks armastuse ja mehe nimel kahe päevaga 5 kg kaotada. Põhjus treenimiseks peab olema sisemine ja iseendaga seotud. Hea motivaator on leida liikumisest ka nooruse eliksiir. Paljude harrastajate puhul näen ka ohtu liiga intensiivselt alustada. Ohuks võib olla ka teadmatus, kui ei saada aru, mis tee on valitud ja kuhu see viib. Kui näiteks Su eesmärk on kaalu langetada, pole mõtet alustada väga kõrgel pulsil. Sest nii Sa kindlasti kaalu ei langeta, lisaks kaasnevad vigastuseohud. Alati tasub nõu küsida treeneritelt ja oma ala spetsialistidelt. Alguse on mõistlik endalt küsida: “Mis on mu eesmärk ja kuidas selline jõuda“?

Su elu treenerina on olnud siiani paras sport, palun kirjelda oma nädalat.

Annan tunde Arctic Spordis ja Kalev Spa´s ja mõni päev võib mul olla 5 trenni ning teisel päeval 3 trenni, kuid viimasel ajal olen koormusi alandanud. Taastun puhkepäevadel, mil tegelen oma hobidega: jalutan looduses, mu viimase aja hobi on fotograafia, käin sageli fotokoolitustel. Tasakaalu hoidmine hinge, keha vaimu vahel on märksõnad, mis minu praegust elu kirjeldavad.

Mis võiks olla lähtepunkt harrastajale treeningplaani koostamiseks? Kas oled nõus, et treeninguid peab toetama ka õige toitumine?

See on individuaalne ja lähtepunktiks võiks olla harrastaja eesmärgid. Pean treeningplaane vajalikuks, sest need võivad olla paljudele inimestel väga head motivaatorid. Kuid treeningplaan hakkab töötama vaid koos toitumiskava või -plaaniga. Number üks on toitumine, treening ja liikumine on toetavad teemad. Väga oluline on, kust ja millest Sa saad oma energia. Tasub olla tähelepanelik, mida sööd ja mida oma energiasaamiseks oma kehale pakud. Ehk Sinagi laod vahel oma mao täis tühja energiaga asjadest, mis väsitavad? Näiteks rafineeritud, kõrge valge suhkru sisaldusega -süsivesikuterikkad toidud ei paku kehale suurt midagi. Hetkelise meelenaudingu ja liiga suure tarbimise korral me vastupidiselt ei jaksa oma päevaseid toimetusi teha, oleme peale nende tarbimist väsinud. Nii kurnavad paljud harrastajad teadmatult oma keha. Viivad teadmatult veresuhkru üles, mis tekitab omakorda uusi isusid. Kavalam oleks tarbida toitaineid, mis toetavad treeninguid. Ka rasv on oluline toitaine ja sel on oma osa treeningutes, pähklites on näiteks head rasva, kalas on suurepärane 3 oomega hape- see kõik toetab meie ainevahetust. Ma isiklikult ei saa süüa sealiha; ka valge rafineeritud jahu, nisujahu viivad ka mu energiataseme alla. Kuna liigun nii palju, siis tunnetan toidu kohest mõju oma organismile. Olen õppinud keha kuulama. Mu suurim lemmik on avokaado see on hea närvidele lihastele, suurepärane valik. Mainimata ei saa jätta pomelot, greipfruute ja apelsine – korralik energialaks , mis muudavad meeleolu üliheaks.

Kuidas leida ja säilitada oma motivatsiooni ja inspiratsioonini liikuda?

Mõnele võivad olla innustavad enda proovilepanekud, näiteks mõnele inimtüübile võivad olla inspireerivad Naistejooksud ja Tallinna jooksumaraton. Teistele on sütitavad sisemised muutused. Paljudele on siiski motiveeriv valmistuda mõneks konkreetseks ürituseks. Võiks julgelt valida endale südamelähedase rahvaürituse ja selle ettevalmistusele hingega pühenduda: tutvuda erinevate infomaterjalidega, lasta enne ja ka üritustel oma tervisenäitajaid kontrollida, mõõta, konsulteerida spetsialistidega, teha plaan, luua endale ümber toetav spordipere, liikumise kogukond, sõpruskond. Kaval on ette mõelda 5-10 aastat ja vastavalt sihid seada. Ma ei usu, et keegi võib ennast hästi tunda oma kehas, mis ei liiguta, ega taastooda energiat. Liigutamine annab hea enesetunde ja inimesed tunnevad ennast ilusamana ning on endaga rohkem rahul - see tõstab elukvaliteeti. Soovitan valida ala, mis tõeliselt inspireerib.

Milline saab olema Sinu Liikumisaasta 2014?

Jätkan oma trennide andmise rutiiniga ja samas on mul plaanis avastada mõni uus ala või tasand. Plaanin tegeleda veel mõne teise valdkonnaga, sest mitmekesisus on minu jaoks võti arenguks. Olen pikka aega unistanud ka mõne meditatiivse spordialaga tegelemisest. Sel aastal kavatsen laiendada oma ampluaad ja minna tunde järgi uute teemadega sügavuti. Soovitan ka teistele tuua oma ellu mitmekülgsust, sest siis ei teki tüdimust. Tasub avastada, sest Eestis liigub hetkel turul nii palju asju ja tuleb veelgi juurde, kindlasti leiad oma ala. On liikumas ka väga palju väärt informatsiooni sisu osas, et huvi korral saab kindlasti ennast kurssi viia.

Mida soovid veel jagada, mida ma ei küsinud?

Juhin tähelepanu sellele, et igasuguse moodsa hästimüüva nimetuse peale ei tasu tormata, see ei pruugi tulemusi anda. Võiks arutada treeneriga, mis muret teeb ja mis on Sinu ootused. Ja siis on mõistlik plaani võtta õige treening, kus tõesti abi saab. Näiteks vesiaeroobika on ideaalne rasvapõletus, sest pulss on 13% väiksem võrreldes saalitreeningutega. Palju on müüdud rasvapõletuse nimetusega treeninguid, mis on eksitavad ja tõmbavad kliente ligi. Fatburn - vesiaeroobika nimetus on iseenenest juba väga võhiklik ja kõik , mis “müüb”, ei pruugi olla teadlik ning tulemuslik. Vesiaeroobika treeningud ongi alati pulsisageduse järgi rasvapõletus tunnid. Vee füüsikalised omadused lihtsalt ei võimalda tõusta pulsil liiga kõrgele võrreldes sama intensiivse treeninguga “maal”.
Lisaks juhin tähelepanu sellele, et oluline on ka mida süüakse peale trenni. Oluline märksõna on enesedistsipliin.
Kutsun kõiki veetreeningutele. Vees ei saa ennast vigastada, vesi ja veetakistus hoiavad Su liigutused sujuvana ja Su kehakaal langeb nii, et Sa ei tee liigestele, südamele ja südameveresoonkonnale liiga. Mis on minu jaoks hästi oluline, on see, et vesi on imeline stressimaandaja. Tegin just näidistunni, kus olid peamiselt mehed- mehed on sageli ületöötamisega ja vähese liikumisega riskigrupiks insultidele jne. Tagasiside oli suurepärane, mistõttu julgustan ka mehi vette tulema. Veetreeninguid soovitan ka kõigile sportlastele aeroobse vastupidavuse arendamiseks. Ka jalgpalliga, korvpalliga ja muude aladega tegelejatele, kõigile, kelle ala nõuab võhma.

Sinu lõpusõnad harrastajatele.

Soovin kõigile jõudu ja jaksu liikumisega alustamiseks - veel ei ole hilja. Alusta juba täna, ära lükka esialgset kavatsust homse, peale; kui said sellest loost väikese motivatsioonipisiku, ära oota. Kuid alusta mõõdukalt ja vesi on mõõdukaks alustamiseks ideaalne.