Idee autoriks on võistluse pikaaegne korraldaja Ivar Tupp, kelle ülim eesmärk on rattaspordi propageerimine. „Mõtlesime, et tänavu võiks rajal üksteiselt mõõtu võtta üks huvitav sportlane ja kohalik kultuuritegelane ning vaadata, millised toredad mõtted meestel trassil tekivad. Mõlemad peavad sportlikest eluviisidest väga lugu ning miks mitte sellest veidi kõvema häälega rääkida,“ selgitas Tupp tagamaid.

Contra sõnul tuleb selline väljakutse vastu võtta. „Minu jaoks on põnev, kas ma jooksutrenni pealt suudan ka normaalse rattasõidu teha. Kihlvedusid sõlmima ei hakka, kuid kui mul tekib võimalus Johannesele sappa võtta, siis seda ma ka teen. Pelgan, et ta on sportlikult siiski väga kõval tasemel, kuigi ratas pole tema põhiala. Püüan oma vaimus kõige hullemaks valmis olla, tean mida tähendavad Rõuge maastikud. Samas laias laastus olen küllaltki alalhoidlik ja päris tundmatus kohas vette ei hüppa.“

Ratas on kirjamehe jaoks kasutusel pigem praktilise sõiduvahendina. Kui kuskile on võimalik sellega minna, siis seda ta ka teeb. „Vanasti olin mõnda aega lausa rattasõidu professionaal, sest läbisin sellega iga päev postiringi,“ ütles Contra.

„Rõuges olen maratoni jooksnud ja kuna laupäevane distants on pikkuselt umbes sama, siis võiks naljapärast eesmärgiks võtta, et rattaga vähemalt oma jooksumaratoni rekord üle sõita, siis peaks kell neli algavaks jalgpalli EM-i ülekandeks kodus tagasi olema. Kõlab naljakalt, aga rada pole lihtsate killast ning arvan, et see pole tegelikult tobe eesmärk. Seal on mägesid, mille vaadet võib nimetada hingematvaks. Saab kogeda tunnet, kus need mäed muutuvad ühtäkki topelt hingematvaks ehk nii sportlikult kui ilumeele poolest. Võimas tunne! Neid tõuse võttes tuleb mul alati selline mõte pähe.“

Johannes Ahun on maastikurattal Võrumaa radasid korduvalt läbinud. „Olen Haanja100 võistlusel kuus korda osalenud, viis lõpetanud ning ühel korral katkestanud. Minu jaoks on see võimalus kogeda ja näha kodumaa imelisi kuppelmaastikke, millel on maastikurattaga sõita puhas nauding. Rõuge rattamaratoni pole varem sõitnud, kuid ilmselt on seal tuttavaid lõike,“ ütles endine olümpiasportlane.

Kuuldes maratoni korraldaja ideest ja võimalusest Contraga rajal üksteiselt mõõtu võtta liikusid Ahuni mõtted jalgpallile. „Kuna jalgpallis on kasutusel mõiste nagu kontrarünnak, siis võikski rajal vaadata, mitu n-ö kontrarünnakut Contra mulle Rõuge rattamaratonil teha suudab. Lähen sinna eelkõige sõitu nautima ja plaanin kindlasti luuletajaga koos sõita. Kes teab, mis värsiread sealt sünnivad? Tean, mis tähendab üks raske rada, äkki sõidan sootuks Contra tuules,“ lisas ta.

Kuidas 18. Rõuge Rattamaraton Contra ja Johannes Ahuni jaoks möödub, saab teada juba selle nädala laupäeval. Lähe 43 km pikkusele distantsile antakse kell 12.00, noorte- ja matkadistantsile minejad pääsevad rajale 13.25.