Liikumisaasta suurim rahvaspordiüritus pakub rahvaspordi kõrval ka tippsporti. Välja jagatakse Eesti meistritiitlid maratonijooksus. Kohal on mitmed maailma suurimatel maratonidel kõrgeid kohti saavutanud sportlased. Kokku on tänaseks ennast erinevatel distantsidel kirja pannud 40st eri riigist pärit sportlased.

Meeste maratonis lähevad võidumõtetega rajale nii eelmise aasta võitja etiooplane Tesfaye Dadi Beyeni, kui tänavu Eestis tihti võistelnud keenialane Ibrahim Mukunga Wachira. Kusjuures viimane läbib maratoni esmakordselt. Keenia mehe poolmaratoni isiklik rekord 1:03.46 annab aga lootust heaks ajaks. Eestlastest proovivad kõige kõrgemasse mängu sekkuda nii Ilja Nikolajev, Kaupo Sasmin kui Sergei Tšerepannikov. „Medalist ei saa rääkida, maraton on maraton. Isiklikku rekordit püüan kindlasti. Väga palju sõltub ilmast. EMi eel oli ka hea vorm ning soovin selle vormi kindlasti realiseerida." sõnas Zürichi EMil krampide tõttu katkestanud Ilja Nikolajev. Tähelepanu väärib fakt, et eestlane ei ole Eesti pinnal maratoni alla 2:20.00 kunagi jooksnud. Jälgida tasub kindlasti Daegu MM-il 19. koha saavutanud venelast Aleksei Sokolovi ning keenialast Peter Ngenot, kes eelmine aasta läbinud maratoni ajaga 2:16.14.

Poolmaratonis on konkurents samuti tihe. Peafavoriidiks on Jacob Kiplagat Yator Keeniast, kelle isiklik rekord nii võimas kui 1.00.43. Zürichi EMil suurepärase jooksu teinud
Roman Fosti puhul ei ole võimatu ka Pavel Loskutovile kuuluva Eesti poolmaratoni rekordi 1:03.00 uuendamine.
Kaarte segab veel Zürichi EMi 12. mees Valerijs Zolnerovics ning noor Keenia mees Kipyego Kennedy Lagat.
Meeste 10km distantsil näeme jooksmas staadionijooksudel hooaja lõpetanud Tiidrek Nurmet, kes hakkab rinda pistma Soome ühe parema pikamaajooksja Jussi Utriaineni ning kaasmaalaste Allar Lambi ning Priit Ausiga. "Motivatsiooni ees kiiret tempot teha pole. Sõltub mis Jussi ees teeb. Olen nii vaimselt kui füüsiliselt väsinud. Tulin siia, sest tunnen vastutust või isegi kohustust kohal olla.
Tiidrek Nurme:
Tulin siia, sest tunnen vastutust või isegi kohustust kohal olla. Tegemist on Baltimaade suurima jooksuvõistlusega. Imelik oleks kodus istuda.
Tegemist on Baltimaade suurima jooksuvõistlusega. Imelik oleks kodus istuda." Vahepeal kõlanud jutud karjääri lõpetamisest lükkas mees ümber. " Jutt karjääri lõpetamisest on vale. Olen võimeline kiiremini joosta ja jätkan“

Naiste maratonis läheb favoriidina rajale Zürichi EMil ebaõnnestunud Evelin Talts, kellele pakuvad konkurentsi Olga Andrejeva ning oma maratonidebüüdi tegev Kaisa Kukk, kes sel aastal teinud kõva arenguhüppe.

Poolmaratonis on naiste konkurents märksa tihedam. Võidumõtetega läheb kindlasti rajale muuhulgas New Yorgi maratoni võitnud lätlanna Jelena Prokopcuka, kes poolmaratoni läbinud ajaga 1.08:07. Eesti parimana asub võistlustulle Jekaterina Patjuk, kes pressikonverentsil suuri sõnu ei seadnud. "Raske ennustada, vaatame kuidas rajal läheb. Kõik võib juhtuda. Proovin joosta lõpuni ja näidata head tulemust. Ei taha praegu ennustada." Omad võimalused on ka Zürichi EMi 21. koha naisel Remalda Kergytel.

Õearm rajal ei maksa
Naiste 10 km jooksus on tekkimas harvaesinev olukord kus kõrgetele kohtadele pretendeerivad kolmikud ja kaksikud.
Naiste 10 km jooksus on tekkimas harvaesinev olukord kus kõrgetele kohtadele pretendeerivad kolmikud ja kaksikud. Õdedest Luikedest on sel aastal esindatud Liina ja Lily. Neile astuvad vastu noored kaksikõed Keiti ja Kelly Mets. Õearm rajal aga ei maksa. "Olen peale maratoni puhanud ja väga jooksutreeninguid ei ole teinud. Jalad on maratonist veel natuke kanged. Vaatan mis õde teeb, aga jätan 10km rekordi järgmiseks aastaks. Vorm pole parim, aga Lilyle lihtsalt midagi ei anna." lubas Liina Luik.


font-family:"Calibri","sans-serif";mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:
Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-ansi-language:ET;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:AR-SA'>

SEB Tallinna Maraton toimub 13. ja 14. septembril. Lisainfo www.jooks.ee.