Vanemas eas, eriti naistel, on suurem risk luuhõrenemisele. Luuainevahetuse hindamiseks on mõttekas jälgida Terviseriski põhipaketi artiklis kirjeldatud D vitamiini kõrval ka kaltsiumi, fosfaadi, kõrvalkilpnäärme hormooni (parathormooni) ja osteokaltsiini väärtusi.

Parathormooni toodetakse kõrvalkilpnäärmetes, mis asetsevad kilpnäärme tagapinnal ja mida on neli tükki. Hormooni ülesandeks on reguleerida kaltsiumi, fosfori ja D-vitamiini taset veres ja luudes. Parathormoon suurendab kaltsiumi sisaldust veres, selleks suurendab ta kaltsiumi vabanemist luudest ja tagasiimendumist neerudes. D vitamiini ainevahetuses reguleerib parathormoon D vitamiini bioaktiivse vormi sünteesi neerudes. Hormooni määramine on oluline kaltsiumi ainevahetuse ja luude seisundi hindamisel.

Osteokaltsiini põhjal hinnatakse luukoe moodustumise ja luu ainevahetuse kiirust. Analüüsist on abi luuhõrenemisega seotud probleemide hindamisel.

Närvisüsteemi normaalseks talitluseks ja rakkude uuenemisprotsesside jaoks on oluline, et organismis oleks piisavalt B12 vitamiini ja foolhapet. Mõlema vitamiini peamiseks allikaks on loomne toit. Vanemas eas imendumisprotsessid aeglustuvad ja seega on just siis kerge tekkima ühe või teise vitamiini defitsiit. Seda saab vereanalüüsidega kergesti kontrollida.

Meestel on soovitav jälgida testosterooni taset. Testosteroon mõjutab potentsi,  spermatogeneesi, eesnäärme funktsiooni, samuti lihasmassi ja -jõudlust. Alates 40.eluaastast on oluline jälgida eesnäärmekoe epiteelirakkudest pärit prostataspetsiifilist antigeeni ehk PSA. PSA kontsentratsioon veres on normaalselt väga madal, kuid tõuseb eesnäärme healoomulise hüperplaasia, eriti aga eesnäärme kasvajate korral. 

Analüüsideks on kokku pandud lisaks terviseriski paketile 40+ mehele ja 50+ naistele spetsiaalselt loodud paketid. Nende kohta rohkem infot www.synlab.ee

Autor: laboriarst dr Anneli Raave-Sepp, synlab Eesti OÜ

Peagi annab Delfi ülevaate soovituslikest analüüsidest lapse terviseriskide hindamiseks.