Suusamaratoniks saab Kõrvemaal harjutada 1,5 ja 5-kilomeetristel radadel. Täies pikkuses maratonirada valmib reede õhtuks. Maratoni rajal võib kohati esineda kehvema lumekattega lõike ning seetõttu soovitavad korraldajad rajale tulla treeningsuuskade või vanema suusapaariga. Laupäeval on ilusat talveilma nautima oodatud kõik suusasõbrad koos peredega.

Sihtasutuse Eesti Terviserajad juhataja Jaak Teppan annab soovitusi RMK Kõrvemaa Suusamaratoni osalejatele riietuse, suusamäärde ja -varustuse valikuks.

1. Kui ilmateade lubab 25. jaanuari päevaks külma -7 kuni -14 ning tuult 1-5m/s, siis mida peaks riietumisel silmas pidama ning kuidas välitingimustes käituma (enne ja peale suusasõitu)?

Ilmateate järgi võib loota tõeliselt ilusat talveilma, aga kindlasti soovitan igaks juhuks kodust kaasa võtta ka soojemaid riideid, et vähemalt enne ja pärast sõitu oleks soe olla. Ärge riietage ennast enne starti liiga varakult lahti, et enne lähet on juba külm ihusse pugenud. Kui on võimalik, siis võtke stardialassegi jakk kaasa, et viimase hetkeni vältida külmetamist.

Peale sõitu on kindlasti esmatähtis minna riideid vahetama ja panna selga kuivad ning soojad rõivad. Ei piisa sellest, et higise suusavormi peale panna jope. Stardi ajal võib ilm olla jahedam ja seega soovitan riietumisel eriline tähelepanek pöörata rohkem külmakartvatele kehaosadele: nägu-kõrvad, sõrmed, varbad ja kubemepiirkond. Teadlikult riietudes ennetate võistluse ajal võimalikke ebamugavusi.

2. Millised on sinu määrdesoovitused vaadates ilmateadet ja lumeolusid? Kas kasutada parimat varustust või vanemaid suuski?

Kuna lumeolud tänasel päeval Eestis ei võimalda teha veel ideaalset suusarada, siis tuleb olla valmis selleks, et rajapõhjast paistab kohati lumekihi alt välja maapind. Seepärast, kui on võimalik valida sõiduks vanem(kehvem) suusapaar, siis kindlasti tehke seda. Sõidu ajal tasub jälgida, kuhu suusa asetate, suuremad ohud suusapõhja kriimustamiseks on kindlasti kivid ja liiv. Vähem teevad kurja hein, okkad ja koorepuru. Kuna viimased paar nädalat on Eestimaal olnud üsna suured miinuskraadid ja lumigi on sadanud maha külmakraadidega, siis on libisemisolud alla keskmise. Õhuniiskus on väike ja lumekristall peen ning kuiv.

Seetõttu ei soovita ennast libisemismäärde valikul hulluks mõelda ja soovitan piirduda madala floorisisaldusega parafiinidega - tulemus on sama, mis kasutades kõrgfloori või ka pulbreid. Külma ilma ja kuiva lume korral on alati kindla peale minemine -10...-30 LF parafiini kasutamine.

.....

RMK Kõrvemaa Suusamaratoni registreerimise soodusvooru on pikendatud kuni reede õhtuni, et hiljem suusatreeningutega alustajad saaksid end samuti selle talve esimesele suuremale suusasõidule kirja panna. RMK Kõrvemaa Suusamaratonile registreerimine toimub veebilehel www.jooks.ee.