Liikumisaasta puhul on toimunud rida põnevaid rahvaspordiüritusi, maratone, tervisepäevi ja palju muud. Kuid sel aastal on tulemas ka üks väga põnev ja professionaalne katse, mida viib läbi SportID koostöös Rahvusvahelise Olümpiakomitee Solidaarsusfondi ja TÜ psühholoogia ja kehakultuuri üliõpilastega. Hea uudis on see, et osalema oled väga oodatud just Sina.

Firmaspordi juht ja SportID algataja Marti Soosaar kinnitab, et projekti “Minu muutuste suvi” on oodatud osalema kõik huvilised, kes tunnevad, et nad tahaksid midagi enda spordikäitumises paremaks muuta, kasutades selleks väliseid motivaatoreid. Ühiselt otsitakse vastuseid küsimustele, millised nipid on endast võitu saamiseks kõige paremad.

Katses on Soosaare sõnul võimalik osaleda ning oma tervisekäitumist parandada täiesti tasuta, ent samuti võivad soovijad panustada pisut isiklikku raha, et tekitada endale õnnestumise tagamiseks väline motivaator. Kõigile katses osalejatele avaldatakse katsete üldtulemused - seega saavad osalejad teada, millised meetodid töötasid kõige paremini. Nii püütakse Marti Soosaare sõnul leida ühiselt lahendust suurele mõistatusele, miks eelistab aina rohkem inimesi lühiajalisi naudinguid, nagu tükk šokolaadikooki kohe kätte, pikaajalistele, näiteks naudingule heast tervisest. Miks mõned inimesed treenivad vaid teoreetiliselt? Miks inimesed ei suuda oma plaane täita ja valivad kergema vastupanu tee, jäädes tugitooli lösutama?

Minu muutuste suve katse

Katse hüpoteesiks on, et välised motivaatorid on lühemas perspektiivis edukamad käitumise mõjutajad kui sisemised. Pikemas perspektiivis soovitakse teada saada, millised välised motivaatorid kõige paremini töötavad ning millised muudavad inimeste tervisekäitumist kõige edukamalt. Samuti soovitakse leida seoseid inimese isiksuseomaduste ja neile enim sobiva motivatsioonitüübi vahel.


Käesolevas uurimuses soovitakse kontrollida varasemate katsete tulemusi, millega teadlased väitsid, et majanduslikke stiimuleid kasutades saavutasid nad katsealuste olulise kaalukaotuse. Detailne katseplaan avaldatakse samuti koos uurimistulemustega ning seda, millised katsetingimused on teistel osalejatel, enne katse lõppu ei avaldata. Peamise mõõtmisvahendina kasutatakse Sport ID keskkonnas asuvat treeningpäevikut.

Ajakava

Käesolevasse katsesse saab registreeruda kuni 1. juulini. Registreeruda saad siin.

Katse kestab 15. juunist kuni 15. septembrini, mille jooksul peavad osalejad täitma regulaarselt ja korrektselt lihtsat treeningpäevikut. Igas päevas võtab see aega veidi alla minuti. Kõigil päevadel siiski trenni tegema ei pea: see tähendab, et lubatud on võtta puhkepäevi, kuid ka need tuleb üles märkida.

Osalejad jagatakse katsegruppidesse. Üks rühm on kontrollrühm, kes toimetab enda seest tuleva motivatsiooni najal ja teised rühmad saavad kõik välise motivaatori, mis hoiab neid suvi otsa liikumas. Iga rühm saab endale ühe katsetingimuse, mida tuleb jälgida 15. juunist kuni 15. augustini. Seejärel 15. augustist kuni 15 septembrini tuleb päevikut täita ilma selle katsetingimusteta. Mõned näidistingimused tõid korraldajad välja, kuigi need ei pruugi reaalselt katsesse tulla, kuid annavad aimu, kuidas on katse üles ehitatud:

a) Iga rühma liikmed osalevad iganädalases loosis, mille võitja saab 100 eurot, ent seda juhul, kui ta on oma päevikut korralikult täitnud.
b) Iga rühma liige peab meile oma eesmärgi välja ütlema ja peale suve mõõdetakse selle täitmist.
c) Iga rühma liige peab teistele rühmaliikmetele oma eesmärgi välja ütlema ja kõik rühma liikmed saavad hiljem teada, kellel eesmärgi täitmine õnnestus.

Kes saavad osaleda?

Osaleda ja katsele registreeruda saavad kõik inimesed, kes soovivad oma tervisekäitumist muuta ja kes on endale seadnud eesmärgid, mida saab regulaarselt harjutades täita. Need eesmärgid võivad olla kaalu langetamine, lihasmassi kasvatamine, keha koostise muutmine, valude kaotamine, mõni konkreetne tulemus mõnel spordivõistlusel või ükskõik milline muu asi, mis kedagi motiveerib.

Marti Soosaar soovib kõikidele eestlastele vägevat Liikumisaastat ja ootab nii algajaid kui edasijõudnuid harrastussportlasi katses osalema. Kuigi katse toob selgust, miks me midagi teeme või tegemata jätame, siis lisaks uutele teadmistele on kindlasti katses ka väga hariv osaleda.