Eestis on ettevõtetele suureks abiks Sport ID, et parandada ettevõtete tööviljakust ja sisekliimat ning toetada inimeste jõudmist ka tööpäeva vältel treeningutesse. Sport ID ga on liitnud terve rida firmasid ja teiselt poolt ühinenud paljud terviseklubid ja treenerid, kelle juurde töötajad minna saavad. Selleks, et saada parem ülevaade, mis Sport ID on ja kellele mõeldud, palusime intervjuu Eesti Firmaspordi Liidu juhilt ja Sport ID algatajalt Marti Soosaarelt:

Mis on Sport ID? 

SportID on oma olemuselt lihtne veebipõhine spordikulude haldamise tarkvara firmadele. Lisa vaid oma töötajaid ja juba saavadki nad kasutada soodsatel tingimustel sportimisvõimalusi meie lepingupartnerite juures, keda on tänaseks Eestis enam kui 150. Tasulises versioonis saavad ettevõtted lisaks hallata ka oma töötajate spordikompensatsioone ning saavad kogu sporditeenuse osta meie käest.

Kui palju Sa ise ennast nädalas liigutad?

Peaaegu iga päev. Jooksen, ujun, sõidan ratast, vahel satun mõnda rühmatreeningusse. Talvel suusatan. Hobi korras, kui aeg sobib, käin vahetevahel ka oma ülikooliaegse kergejõustiku treeneri Tiina Toropi trennis. Eelmine aasta lõppes see hobi sellega, et läksin starti kahekümnevõistluse MM-il ja tulin ka M35+ klassis maailmameistriks. Absoluutarvestuses oleksin saanud oma punktisummaga hõbemedali, kuid paraku kahes klassis medaleid ei jagatud.

Miks liikumine oluline on?

Sellepärast, et on liikumisaasta. Tegelikult ma mingitest uuringutest rääkima ei hakkaks, vaid lihtsalt sellest, mida ise tunnen. Kui ma aktiivselt ei elaks, siis mul oleks kindlasti palju vähem energiat. Kui ma vaatan oma eakaaslasi, siis 70-80% neist valmistuvad juba keskeaks ja mõnusaks pensionipõlveks. Usun, et just aktiivne liikumine on põhjus, miks erinevates kehalistes katsetes ma enamikest isegi 20-25 aastastest palju paremad tulemused saan. Aga kuna ma enda kiitmisest ära väsisin, siis tunnistan, et meie firmas on aktiivne eluviis kõrges hinnas ja enamik minu kolleege on samuti väga heas vormis.

Palun too ettevõtete näiteid, kes on liikumise edukalt integreerinud igapäeva tööpäevadesse ning mõistnud, et sportlik töötaja on kordades tulemuslikum, aktiivsem ja positiivsem?

Tahaksin, et oleks rohkem neid ettevõtteid. Eriti polegi. Oma blogis kirjutasime mõned nädalad tagasi Zeroturnaroundi kollektiivist, kes iga päev kontoris võimlemist teevad. Tallinna Veel oli kunagi mingi programm, kus nad soovisid jätta töötajatele võimaluse lõunapausi ajal minna kepikõnni ringile. Sealt Ädala tänavalt algavad neil ka päris suurepärased rajad ju ja eriti mõnus oleks Ülemiste jaama inimestel, kuna nad saaksid järve ääres jalutada. See oli väga suurepärane idee ja andsin selle elluviimiseks ka veidi omapoolseid soovitusi. Kas sellega ka täna jätkatakse, ma hetkel ei tea. Tõsi aga on see, et rohkem ettevõtteid võiksid liikumist senisest rohkem propageerida. Pelgalt sporditoetuse maksmisest on vähe. Algatame ka ise septembris ühe liikumiskampaania “Kondimootoriga tööle”, mida toetas ka Ühendus Sport Kõigile.

Tutvusta palun Sport ID meeskonda?

Oi, ma juba mainisin, et meil on väga sportlik tiim ja Sport ID-s oma ettevõtte vaheline punktiarvestus käib treeningpäevikus päris võitluslikult. Isegi olümpial käinud inimene on olemas. Kaire Leibak, sai Pekingis 10. koha. Ülejäänud kolleegidel on OM normid veel täitmata, aga eks vaatame Rio de Janeiros uuesti.
Üldiselt on meil päris noor tiim. Progejad on ülikoolis või värsked selle aasta lõpetajad. Isegi üks esmakursuslane on pundis. Noorusega on muidugi nii, et see läheb meil kõigil üle, aga loodan ja usun, et selles tiimis on energiat kõvasti ka tulevikus. Oleme selle projektiga läbi käinud kaks rahvusvahelist äriinkubaatorit – neist üks Eestis ja teine koguni nii kaugel kui Tšiilis. Meie esiprogeja Rein Torm pääses sel aastal läbi tiheda ülemaailmse konkurentsisõela Euroopa Innovatsiooniakadeemia osalejate sekka, mis toimub sel aastal juulikuus Prantsusmaal Nizzas.
Usun, et kui öeldakse, et hea tiim ja hea idee kokku on edu võtmeks, siis pole võimalik, et meilgi kuidagi teisiti kui vaid edukalt saab minna.

Milliseid teenuseid saab SportID alt, millised spordiklubid on SportID-ga ühinenud?

See on nii keeruline küsimus, et ma teen seda oluliselt lihtsamaks. Peaaegu kõik klubid ja peaaegu kõiki teenuseid saab üle Eesti. Kui mõnel kliendil on soovi mingi klubi osas, mida meie võrgustikus pole, siis suhtleme selle klubiga. Siin aga tuleb tunnistada, et kui eelmise aasta algul, kui olime päris algusfaasis, oli neid soove ülipalju, siis nüüd on selles mõttes juba palju lihtsam.
Lisaks saab registreeruda ka spordiüritustele.

Kes on Sport ID kliendid?

Meie kliendid on oma töötajate tervisest hoolivad ettevõtted. Neid on hetkel Eestis ligi 80. Suuremateks neist töötajate arvult on USS Security, Omniva (endine Eesti Post), Danske Pank, Nordea Pank, Elisa Eesti, aga on ka alla 10 töötajaga ettevõtteid. Tundub, et Eestis sobib meie pakutav lahendus kõikvõimalikes suurustes ettevõtetele.

Kas sellest võiks aru saada, et teil on ambitsioone välismaale laieneda?

Jah, sellised mõtted on olemas. Räägime just läbi ühe Soome partneriga, kes soovib meie süsteemi kasutusele võtta. Samas anname endale aru, et see idee on veel suhteliselt algusfaasis ja peame kodumaal veel ikka tublisti tööd tegema. Enne järgmist aastat tõenäoliselt kuskil mujal SportID toimima ei hakka, aga suhtleme võimalike partneritega ikka edasi ja loodan, et uuel aastal on uusi uudiseid.

Miks Sa soovitad Eesti ettevõtetel SportID-ga liituda?

Neid põhjuseid on tegelikult väga palju. Kui ettevõte ei kompenseeri sportimist, sellepärast, et see tundub neile ajaraiskamine ja oma töö fookusest kõrvalekaldumine, siis on neile lahenduseks SportID ehk selle teenuse sisseostamine.
Kui ettevõte juba kompenseerib töötajate sportimist aga teeb seda tšekkide alusel, siis aitame neil aega kokku hoida tšekkidega majandamise arvelt. Samuti on selge, et paljud tšekid, mida neile tuuakse on lihtsalt raha välja võtmiseks ja tegelikult neid nende enda inimesed ei kasutanud. Seega kaasneb ka märgatav rahaline kokkuhoid.

Mida võidavad töötajad, kui ettevõte, kus ta töötab, on SportID liige?

Ma usun, et töötajad võidavad sellest eeskätt mõnusa ja sportliku töökeskkonna. Samuti mõnevõrra soodsamad hinnad spordiklubides.
Mida soovid Eestimaa liikumisharrastajatele?
Soovin seda, et teid/meid oleks palju. Mina usun, et meil on võimalik Eestist teha maailma kõige sportlikum riik. Hetkel on selleks Skandinaavia riigid, seega geograafiliselt oleme lähedal. Meie eeliseks on aga meie väiksus. Kindlasti on meil sellevõrra lihtsam üksteist innustada aktiivsem olema, lihtsam on jõuda kampaaniatega igaüheni meist. Usun, et kui see plaan korda läheb, siis naeratab eestlane ka halva ilmaga.

Mida annab Sinu arvates sportimine tööpäeva keskel juurde?

Sportimine tööpäeva keskel annab nagu uue stardi. Kui teed päeva pooleks ja oled päeva esimeses pooles produktiivne, siis päeva teine pool kisub allamäge ja tähelepanu hajub muudele tegevustele. Kui teha tund-poolteist trenni, siis saab ka tööpäeva viimaseks kolmeks tunniks mõnusa hingamise ja saab ka kodust vaba aega mõnusamalt võtta, kui päeva kohustuslik liikumine juba on juba tehtud.

Oled ise ka väga sportlik. Mis on Su selle suve isiklikud märksõnad, sihid ja eesmärgid?

Lükkasime koos mõne tudengiga käima sellise projekti nagu Minu Muutuste Suvi. See pole esialgu küll midagi meeletut ja suurejoonelist. Tohutuid masse kaasa ei haaranud, aga see polnudki nii oluline. Olulisem on see, et osalejad leivad selle abil endas jõudu muutuda ja samuti meile tagasisidet anda. Nii suudame aga tulevikus ehk juba suuremaid mägesid paigast liigutada. Tahan ka ise selle edukalt kaasa teha ja iga päev vähemalt väikese trennigi teha.
Enne seda aastat mõtlesin, et aasta eesmärgiks võiks olla täispika triatloni läbitegemine. Kuna mulle meeldivad hullud mõtted, siis selle asja tegin eraviisiliselt ära juba aasta esimesel päeval. Edasi olen aastat võtnud mõnusamalt ja siin-seal rahvaspordiüritustel ilma suuremate eesmärkideta startinud. Ainuke tõsine võistlusjooks oli Üliõpilaste Suvemängude Elamusjooks, mida tahtsin võita ja mis ka õnnestus. Sel suvel tahaks väga startida Trismile Pühajärve triatlonil ja SEB Tallinna Maratonil, kus tahaks ka head tulemust joosta. Loodan, ka mõlemad järelejäänud Xdreami etapid kaasa teha, aga viimase neist olen juba kokku leppinud sellise mõnusa chilli tiimiga, et rebimiseks seal ei lähe. Juuli lõpu etapiks olen veel tugevamatele pakkumistele avatud. Üldiselt mulle meeldibki tihti nii startida, et teha rahvaspordiüritusel hea ja pikk trenn ning oluliselt harvem olen mingi tõsisema eesmärgiga stardis.

Oled ju korraldanud ka palju üritusi. Kas ka sel suvel on Eestimaa liikumisharrastajatel veel oodata mõnda üritust, mida Sina organiseerid?

Ise organiseerime sel suvel Suvespartakiaadi. See toimub augusti keskpaigas Pärlseljal Pärnumaal ja ootame sinna osalema kõiki mõnusaid Eesti ettevõtteid. Reganud on juba ligi 500 pealine seltskond ja iga nädal toob sellele praegu lisa. Kui teil sel nädalavahetusel mingit plaani pole, siis soovitan kohale tulla, sest nagu Firmaspordi Liidu suurematel üritustel ikka, saab siin nii sporti teha, kui ka lihtsalt suve nautida ja pidu panna. Kindlasti on meil vaja nii ühte kui teist, et elust täit mõnu tunda.

Video kuidas Sport ID inimesed võtsid vastu 1. jaanuari ja liikumisaastat

https://www.youtube.com/watch?v=2GPjxZerOLg