"Minu silmad pole Lõuna-Eestis üle 50 aasta sellist talve veel näinud," tõdes Zilmer, kes alles paar nädalat tagasi suusatas koos tudengitega Pühajärvel ja Tehvandil. Viimased päevad on toonud tagasi aga rajameistrite hirmuks kujunenud soojakraadid, mille tõttu otsustasid Tartu Maratoni korraldajad võistluse ära jätta.

"Iseenesest on kahju, et maraton ära jääb. See on ju suur sündmus, nagu laulupidu, toob suure massi ja välismaalased alati kohale. Kuid Lõuna-Eestis on olukord ikka nutune," ütles Zilmer. Ta tõi võrdluseks välja 2008. aasta, mil maraton jäi samuti kehvade lumeolude tõttu ära. "2008. aastal olid ka kehvad olud, kuid tänavuse talvega ei anna isegi võrrelda. Suusatada pole pea kuskil saanud, 2008. aastal oli Lõuna-Eestis ikka rohkem lund," lausus Zilmer. Tema sõnul on see esimene talv, kus näeb ka jaanuari- ja veebruarikuus Lõuna-Eestis rullsuusatajaid.

Suusaõpetaja ei olnud vaimustuses ka järve peal võistluse korraldamisest, ehkki pidas vajalikuks märkida ära, et tänastes oludes on järve peal suusatamine ainuõige otsus, sest see kahjustab suuski kõige vähem. Võrtsjärve peal võistluse korraldamine oli Zilmeri sõnul korraldajate poolt küll julge samm, kuid 50 kilomeetrit tasasel maal oleks olnud liialt raske. "Isegi Tartu Maratonil on kõige raskem osa laugetel põldudel sõitmine, aga seal saab laskumistel puhata," mainis Zilmer.

Mida peavad nüüd need tegema, kes võistlust pikisilmi ootasid? "Mina soovitan jätkata seniste tegevustega, mis asendasid suusatamist - joosta, sõita ratast, teha suusaimitatsioone ja -harjutusi. Loodame, et märtsiks tuleb lumi ikka maha, muidu on talv suusatajate jaoks täitsa raisus," leidis Zilmer.