Mis on fitnessikuu missoon?

Fitnessikuu suurimaks missiooniks on tuua liikumise juurde uusi harrastajaid, kes pole veel enda jaoks sobivat liikumisharrastust leidnud. Kuid käesolev kuu tunnustab ka kõiki neid, kes juba fitnessiga pühendunult tegelevad. Harrastajate teadlikkuse tõstmine on minu isiklik suur siht, mis inspireerib mind koolitama, õpetama ja infot jagama. Inimene on loodud liikuma ja olen veendunud, et igale inimesele sobib mõni treening.

Eesti Olümpiakomitee eesmärgiks on liikumisharrastajate arvu suurendamine Eestis samale tasemele nagu Põhjamaades. Fitnessikuul tutvustame erinevaid spordiklubide poolt pakutavaid teenuseid ja uusi liikumisvorme, mis on viimasel kahekümnel aastal lisandunud. Olen veendunud, et iga liikumisharrastusega alustada sooviv inimene leiab endale Fitnessikuuga liitunud spordiklubide poolt pakutavatest teenustest endale sobiva, mida harrastada üksi või koos pere, sõprade, kolleegidega.
EOK Liikumisharrastuse juhi Peeter Lusmägi kommentaar

Kellele fitness sobib?

Fitness sobib harrastamiseks igas vanuses inimestele ja selleks ei pea suunduma võistlussporti, et fitnessiga tegeleda. Fitness on elustiil, tervislik teadlik valik, põnev maailm. Fitness sobib hästi meie kliimasse. Kuna enamus aega on õues külm ja pime, siis soojades, valgustatud ruumides saab selle spordialaga tegeleda edukalt aastaringselt. Samuti saavad fitnessiga hästi tegeleda ka need inimesed, kellele väljas liikumine või mõni muu spordiala on vastunäidustatud: näiteks mõne vigastuse tõttu. Fitnessisaalis leiab alati alternatiivharjutusi, mida ka vigastustest taastumiseks kasutada saab.

Ott Kiivikas, Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liitu juht
Iseloomu treenimine on inimeseks olemise üks suuremaid väljakutseid. Seda suudavad vähesed, kuid kes suudavad, on ka väga tugevad inimesed. Iseloomu saab treenida nii, et sõlmid iseendaga kokkulepped ja pead neist kinni.
Ott Kiivikas

Kuidas tuua fitness inimestele lähemale?

Eks see inimestele lähenemine on toimunud suuresti juba viimase 15 aasta jooksul harjutamiseks loodud baase ja klubisid on palju juurde tulnud ja on ka renoveeritud palju vanu jõusaale. Lisaks liigub võistlussport järjest tavainimestele vastu. Inspireeriv on ka uute võistlusalade teke (fitmodel, rannafitness, bikiinifitness jne), mis muudavad ka võistlusspordis osalemise palju kättesaadavamaks unistuseks.

22. aprillil toimub kuu kulminatsioon, milleks on klubides avatud uste päev?

Jah see on esmakordne aktsioon, kus ühel ja samal päeval on paljud spordiklubid ja fitnessisaalid üle Eesti avatud ning kõik tasuta sissepääsuga, et inimesed saaksid tutvuda fitnessklubides pakutavate teenuste ja võimalustega. Igal klubil on oma programm, mis on ära toodud klubide kodulehtedel ja aktsiooniga liitunud klubid leiate ühest kohast www.liigume.ee

Oled toitumisspetsialist, kas Sa oled oma seisukohti tervisliku toitumise suhtes muutnud?

Kindlasti olen. Esiteks on see pilt toiduainete osas palju muutunud viimase 20 aastaga ja selge, et olen ise ka palju targemaks saanud ja juurde õppinud. Olen eelkõige praktik ja iga päev ja aasta, mis võimaldab kaardistada toitumise mõju kehale ja tervisele, on hindamatu kogemus.

Ott Kiivikas


Režiimi hoidmine on otseses seoses motivatsiooniga. Tuleb leida enda jaoks motivatsioon ja teadvustada mõningaid asju, mis aitavad suures plaanis režiimist kinni pidada. Probleemiks ei ole väikene režiimi rikkumine, vaid režiimi totaalne puudumine!
Ott Kiivikas
Oled aukartustäratava taustaga: 7 taseme kulturismi- ja fitnessitreener. Mida pakub Sulle treeneritöö?

Treeneritöö on üks minu pikaajalisi missioone kulturismi arendamisel, oma teadmiste edasiandmine on vägev. Emotsioon, mida ma saan, kui näen kuidas mu soovitustest vormitakse tulemus, annab erilise tunde. See ongi põhjus, miks ma treeneriametit ka kõigi muude tegemiste kõrvalt pean. Mu õpilased on toonud aastate jooksul üle 20 tiitlivõistluste medali lisaks minu 7 tiitlivõistluste medalile. Naudin tööprotsessi ja kui sealt tuleb tulemus, siis on siiras rõõm südames, eriti kui on võimalus saalis laulda kaasa Eesti hümni. See on hetk, mida olen saanud korduvalt tänu edukale treeneritööle kogeda ja see on võimas tunne! See motiveeribki seda uuesti tegema.

Oled eelmise aasta Euroopa meister kulturismis ja Amateur Olympia võitja. Mida pakub Sulle endale lavalaudadel esinemine?

Eks see pakub, nagu treeneritöögi, sisemist rahuldust protsessist, et sa püsitad eesmärgi ja jõuad selleni. See on võimas tunne, kui valitsed olukorda ja suudad oma mõtted realiseerida tulemuseks. Tunne, mida sellest protsessist läbi õnnestumise saan, seda on raske sõnadesse panna. Kuid see vägev tunne motiveeribki mind seda kõike uuesti läbi tegema ja nii juba 24 aastat järjest.

Ott Kiivikas, Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liitu juht

Juhid Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liitu, mida see töö Sulle pakub?

Olen olnud Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu juures selle asutamisest 1997. aastast peale. Olen näinud pealt kogu selle ala arenguid ja uuendusi. Hetkel, kui fitness on ülipopulaarne, oleks mul isegi ebaõiglane, mitte aidata seda ala suunata ja olla selle ala eestkõneleja laiematele massidele. Väikesest toast alguse saanud seltskonnast on tänaseks välja kasvanud harrastatavuselt 4. spordiala Eestis ja samuti on suur väljakutse panna organisatsioon toimima, nii nagu korralik alaliit toimima peab ja see ongi minu jaoks väljakutse, mis mind motiveerib.

Kas Sind on mitu - kuidas Sa kõike seda jõuad?

Öeldakse ikka, et kes teeb see jõuab. Vahel on küll tunne, et oleks vaja juurde mõni „Ott“ veel kloonida, et kõigi toimetustega toime tulla, kuid õnneks on mul erinevates valdkondades kasutada hea tiim ja proovin pärast intensiivsemaid perioode rohkem puhata, teadlik tasakaalu hoidmine aitab kõigega toime tulla. Mul on suhteliselt hea stressitaluvus ja oskan endast palju asju läbi lasta nii, et need ei kahjusta mu vaimset ega füüsilist tervist!

Ott Kiivikas, EM kuld

Mis on Sinu moto?

Elada sellist elu, mida soovin elada ja tegeleda sellega, millega südamest soovin tegeleda!

Fitness on elustiil

Kuidas iseloomu treenida?

Iseloomu treenimine on inimeseks olemise üks suuremaid väljakutseid. Seda suudavad vähesed, kuid kes suudavad, on ka väga tugevad inimesed. Iseloomu saab treenida nii, et sõlmid iseendaga kokkulepped ja pead neist kinni. Mina teen seda, iseendale valetamine on minu jaoks vastuvõetamatu. Seega on mul lihtne kokkuleppeid nii enda kui ka teiste inimestega pidada. Kui elad iseendaga harmoonias ja pead kinni eelkõige oma sisemistest väärtustest ja arusaamadest, sujub ja õnnestub kõik loomulikult.

Kuidas režiimi hoida?

Režiimi hoidmine on otseses seoses motivatsiooniga. Tuleb leida enda jaoks motivatsioon ja teadvustada mõningaid asju, mis aitavad suures plaanis režiimist kinni pidada. Probleemiks ei ole väikene režiimi rikkumine, vaid režiimi totaalne puudumine!

Mis on Sinu soovitused harrastajatele, kes tahaks fitnessiga alustada?

Võtke fitnessi kui elukestvat spordiharjumust. Ärge minge saali selle mõttega, et treenin kuni suveni. Minge harjutama selle teadmisega, et tegelete liikumisega elukestvalt ja sellest saab teie elu igapäevane osa. Seetõttu valige ala, mis teile tõeliselt meeldib ja südame põksuma paneb, sest tulemused tulevad, kui elustiil muutub, ette ei saa treenida.

Uus põlvkond tuleb peale, Ott Kiivika tütar

On Sul mõni soovitus juba edasijõudnud fitnessisõpradele?

Edasijõudnud fitnessharrastajatele soovitan oma teadmisi jagada inimestega, kes veel nii pädevad ei ole ja kaasata oma ringkonnast inimesi treenima, näidates teistele eeskuju. Kindlasti on mõistlik püstitada ka tõsisemaid eesmärke, et oleks motivatsiooni treenimist jätkata. Selleks võib olla ka võistlussporti suundumine. Üks soovitus veel: mida kauem olete harjutanud, seda rohkem peate mõtlema treeningute mitmekülgsuse peale, kui soovite, et areng jätkuks. Ühekülgne treening ei toimi lõpmatult.

Milline on Eestis fitnessialade sportlaste tase?

Eesti fitnessi sportlaste tase on maailmas väga hea. Seda kinnitavad ka viimase kümnendi tulemused: kokku üle 60 tiitlivõistluste medali (EM, MM), lisaks palju rahvusvahelisi turniirivõite. Iga aasta on toonud juurde mõne rahvusvahelisele tasemele vastava sportlase ja loodame, et nii mõnedki juuniorid on peale kasvamas, et kogenud sportlaste edulugusid jätkata.

Ott Kiivika tütar

Kui paljude inimeste elusid Sa oled fitnessi läbi paremaks muutnud?

Seda on raske öelda. Usun, et neid on tuhandeid. Olen ainuüksi läbi oma koolituste, mida on olnud väga palju kahe kümnendi jooksul, nõustanud tuhandeid inimesi. Ka treenerite koolitustel on selle aja jooksul osalenud ligikaudu 1000 inimest. Nemad omakorda on neid teadmisi rakendanud oma klientide peal, nii et info on edasi levinud. Neid inimesi, keda olen kas oma kirjutiste kaudu või esinemiste televisiooni vahendusel mõjutanud, seda hulka ei kujuta ette.

Jaga paar naljakat seika võistluste kontekstist?

Neid lugusid on olnud üksjagu, küll vales suunas sõitmistest, küll valedel päevadel lennujaama minemistest. Eks ma pikemalt kirjutan neist oma tulevikus ilmuvates memuaarides.

Milline näeb välja Sinu praegune treeningrežiim ja menüü?

Treeningrežiim on tihe. Enne võistlusi mul pole ühtegi trennivaba päeva, proovin iga päev midagi teha. Teen kangitreeningut kombineerituna aeroobse treeninguga (viimast ka ca 4-5 tundi nädalas, sh. jooksu ca 30 km nädalas).

Toidu osas söön ca 4-5 toidukorda ööpäevas, järgin, et süsivesikud, valgud ja rasvad oleksid õiges tasakaalus ja kuna eesmärk on rasva% vähendamine, siis selge, et iga nädal väheneb kehakaal ca 0,3 – 0,4 kg. See on kerge dieet ja ei mõju eriti treeningutele, see on mõistusega tegemine, säilitades töövõime. Toidu osas söön rohkem hommikul ja päeva esimeses pooles, kergemad ja vähem kaloririkkad toidukorrad on õhtupoole. Kasutan ka erinevaid taastumist kiirendavaid toidulisandeid.

Ott Kiivikas, Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liitu juht

Kui oluline on spordi puhul perekonna toetus?

Sõltumata sellest, kas tegeletakse sama või erineva spordialaga, on oluline, et peres kõik osapooled harrastaksid mõnda kehaliselt aktiivset liikumisvormi või - ala. Mõneti on isegi parem kui mitte sama ala. Pere toetus on edu silmas pidades ülioluline, sest kodu võiks esimesena toetada, mitte vastu töötada. Olen näinud väga palju kõrvalt peresid, kus üks osapool ei saa aru, millega kaaslane tegeleb ja need suhted püsi kaua koos. Minu uus elukaaslane Gajane tegeleb harrastustennisega ja tänu sellele olen rohkem kursis ka tennises toimuvaga ja käin võimalusel ka ise mängimas.

Ka sinu tragid tütred tegelevad fintessiga

Jah mõlemad tegelevad fitnessiga. Väiksem tütar Emilia on 9 aastane ja elab Hispaanias, tema tegeleb lastefitnessiga. Ta on tulnud juba Läti meistriks ja Eesti karikavõitjaks laste fitnessis. Suurem tütar Christin – Amani on 15 aastane, tema valmistub oma esimeseks bikiinifitnessi võistluseks tuleval aastal. Mõlemad on tublid ja töökad tüdrukud, kes armastavad sporti, õpivad hästi ning on paljudele omavanustele eeskujuks läbi oma pühendumise. Loodame nende edusammudest kuulda õige pea.

Ott Kiivika, suvi Kuressaares

29. aprillil toimuvad Eesti meistrivõistlused fitnessis ja kulturismis Salme kultuurikeskuses, on Sul ootusi?

Ootan täismaja pealtvaatajaid ja head sportlikku taset, sest laval on näha kõiki meie tipptegijad, kes mõni päev hiljem osalevad juba Hispaanias Euroopa meistrivõistlustel. Ootan ka rekordarvu võistlejaid ja suurt meediakajastust, mis omakorda aitab ala populariseerida ning tuua ala juurde uusi inimesi.

Mis on Su lõpusoovid eestimaalastele fitnessikuu puhul?

Soovin, et iga inimene leiaks endale sobiva spordiala, mida harrastada. Selge, et kui selleks on fitness, on mul eriliselt hea meel. Liikumisharrastus on kvaliteetse elu alus ja üha mugavamaks muutuvas ühiskonnas ei saa me eirata keha vajadust liikuda. Seda raha eest ei osta. Sellega tuleb meil kõigil igapäevaselt tegeleda. Soovin ilusat kevadet ja kannatust tulemusteni jõudmisel!

Rohkem infot fitnessikuu ja klubide avatud uste päevade kohta leiab www.liigume.ee.

Ott Kiivikas
Ott Kiivikas
Ott Kiivikas, EM kuld