Eestis on viimastel aastatel rattasõit populaarsust kogunud ja toimub järjest enam erineva tasemega võistlusi.
20. augusti rattaürituse Hawaii Express Gran Fondo nimi ja korraldus on saanud eeskuju Itaalia jalgrattaspordi traditsioonidest. Tegemist on enam kui sajandivanune tavaga ning see on levinud üle maailma paljudesse riikidesse. See on ühine rattasõit, kus esikohti ei jagata ning korraldajad aitavad kaasa, et kõik osalejad saaksid korraliku koormuse ja kena sportliku päeva.

„230 kilomeetrit rattaga Tallinnas Tartusse läbi Eesti mitmekesisel rajal on parajalt pikk maa, mida paljud osalejad ei ole kunagi läbinud. See on ka kogenud harrastajale tõsine ettevõtmine. Ilus ilm peaks kaasa aitama, et nii osalejad kui ka pealtvaatajad saaksid võimsa emotsiooni. Sportlikult iseseisvuse taastamise päeva tähistamine annab üritusele ekstra väärtuse ja aitab edendada jalgrattakultuuri“, kommenteeris ürituse peakorraldaja Ain-Alar Juhanson
Rattasõidu lühem distants on Tallinnast Tamsaluni (110 kilomeetrit), mis on pikema sõidu ratturitele vahepeatuseks.

Registreeritud osalejatele on tagatud rattaraja turvamine, teenindus ja toitlustus. Osalejad tunneb ära ühiste rattasärkide järgi.
Rattasõidu start antakse neljapäeval, 20. augustil kell 8.00 Tallinnas Vabaduse väljakul. Rattureid tervitatakse Tartus Toomemäel ühises finišis hiljemalt kell 18 ning kõigi osalejate vahel loositakse välja Hawaii Expressi poolt välja pandud jalgratas. Kell 20 algab Toomemäel taasiseseisvumise päeva kontsert.

Gran Fondo Estonia rattasõidu infotund toimub kolmapäeval, 19.augustil kell 19 restoranis Al Bastione. Lisainfo http://granfondoestonia.com/