E-sigaretid on akuga töötav seade, mis muudab nikotiini, maitseaine ja teised kemikaalid auruks, mida sigareti kasutaja saab sisse tõmmata. Kuna nikotiin jõuab kehasse ilma tubaka põletamiseta, peetakse e-sigaretti turvaliseks ja vähem mürgiseks tooteks võrreldes tavalise suitsuga, vahendab Greatist.

Probleeme tekitab e-sigarettide alaste uuringute vähesus ja teaduslike väidete puudumine. Keegi ei saa veel kindlalt öelda, milliseid kestvaid tagajärgi võib pidev e-sigareti kasutamine põhjustada ja kas nendest on üldse lõpuks kasu suitsetamisest loobumisel. E-sigareti kasutajate arv kasvab see-eest iga aastaga.

Teadlased on suutnud teha uuringuid, mis on kestnud aasta või kahe võrra, kuid ei ole veel kõikides faktides kindlad. Siiski, paar analüüsi on toonud juba esimesed tulemused, mille põhjal saab üht-teist oletada.

Üks uuring leidis, et e-sigaretid kahjustavad lühiajaliselt inimeste hingetoru võimekust, kui need inimesed polnud varem kunagi suitsetanud. Pikaaegsete sõltlastega seda probleemi ei tekkinud.

Teises uuringus leiti, et inimesed, kes kasutasid e-sigarette loobusid suitsetamisest lihtsamalt võrreldes indiviididega, kes kasutasid apteekides müügil olevaid nikotiiniplaastreid. Ometi oli suitsetamisest loobujate arv väike.

Kuid mõlema uuringu kestvus oli lühiajaline, teadlased tahaksid näha ülevaadet viie aasta perspektiivis. 2018. aastal peaksid esimesed laiamahulisemad uuringud valmis saama.