Näiteks ülekoormuse korral võivad veres tõusta kreatiini kinaas, aspartaadi aminotransferaas ja C-reaktiivse valgu tase. Kui kimbutavad aga külmetushaigused või pidev väsimustunne, tasub jälgida hemoglobiini taset ning otsida põhjust rauatagavara näitavast ferritiini analüüsist. Raud on vajalik nii südame-, lihaskoe-, kui ka närvikoe talitluseks.

Rohkelt infot annab vererakkude analüüs hemogramm. Leukotsüüdide ehk valgevereliblede normist kõrgem tase viitab põletikule, infektsioonile või ka lihaskahjustustele ning võimaldab avastada kalduvust allergiale. Erütrotsüütide ehk punavereliblede arv langeb kehvveresuse korral ja tõuseb vedelikukaotuse või pikemalt hapnikuvaeses keskkonnas (nt kõrgmäestikes) viibimise korral.

Ülioluline on normaalne D-vitamiini tase veres, see on vajalik terve rea oluliste protsesside toimimiseks nagu kaltsiumi ja fosfori ainevahetus, luude ja hammaste tugevuse tagamine, normaalne südametegevus ja vererõhu säilitamine, verehüübimine ja närvisüsteemi stabiilne funktsioneerimine. Lisaks aitab D-vitamiin võidelda paljude haigustega ning selle piisav tase on sportijale vajalik sportliku sooritusvõime parandamiseks.

Treeni teadlikult sarja järgmises loengus räägib synlab Eesti laboriarst dr Anneli Raave-Sepp sportlasele vajalikest analüüsidest: mida, miks ja millal jälgida ja mida tulemustest välja lugeda. Loeng „Veri korda, siis trenni“ toimub 3. novembril, algusega kell 18.00 Tallinna Ülikooli õppehoones Räägu 49, Tallinn. Loengu pikkus on orienteeruvalt 1,5 tundi. Osavõtutasu on 5 eurot (maksmine kohapeal, sularahas). Oma osalemissoovist anna palun teada registreerimise vormil: http://www.tlu.ee/et/Loodus-ja-terviseteaduste-instituut/Taiendkoolitused/Koolituskalender/Treeni-teadlikult.

Lektor doktor Anneli Raave-Sepp töötab synlab Eesti (endine Quattromed HTI) laboris laboriarstina 2004-st aastast. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli pediaatrina ning hiljem laborimeditsiini residentuuri.
Igapäevaselt koordineerib dr Raave-Sepp Eesti suurima synlabi labori Lõuna-Eesti regiooni tööd, nõustades laborimeditsiini ja erinevate analüüside osas pere- ja eriarste ning patsiente. Lisaks on ta õppejõud Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Dr Raave-Sepp on tunnustatud laborimeditsiini alase koolitajana arstide ja meditsiiniõdede seas. Vabal ajal harrastab dr Raave-Sepp jalgrattasõitu.
Kokku toimub Treeni teadlikult sarjas detsembri keskpaigani veel 5 teisipäevast loengut. Järgmised loengud on:

10.11 Intervalltreeningud − aeroobne ja anaeroobne, efektiivsus ja tulemused - personaaltreenerid Riina Suhotskaja ja Silja Siller
17.11 Miks ja kuidas peaks elu ja treeninguid planeerima? - TLÜ dotsent Kristjan Port
24.11 Spordivigastused - põlv ja hüppeliiges - ortopeed dr Kaspar Rõivassepp
01.12 Sportlase psühholoogilised väljakutsed ja praktilised võtted nende lahendamiseks - Kliiniline psühholoog Kärt Lust-Paal
Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut ja Liikumistervise innovatsiooni klaster SportEST.