Loeng on suunatud eelkõige harrastussportlastele, kes saab esmalt lühiülevaate sellest, mida kasulikku ja huvitavat on viimasel aastakümnel leitud inimese DNA andmeid uurides ja

kuidas nende tulemusteni on jõutud. Räägime, kuidas suured genoomika-alased teadusuuringud saavad aidata igaüht tegemaks valikuid, mis tagavad tervema, pikema ja täisväärtuslikuma elu.

Käsitletakse krooniliste haiguste, kehakaalu, rasvumise tulevikuriskide hindamise võimalusi ning kuidas nn geneetilised riskiskoorid on abiks haiguste ennetamisel. Sealhulgas räägitakse, kas ja mida on võimalik teha, kui geneetiline tagasiside näitab kõrgeid riske diabeedi ja/või südame isheemiatõve osas, just füüsilise aktiivsuse seisukohalt.

Loengus saab ülevaate ka uuematest seisukohtadest sportlike võimete alase geneetilise testimise osas. Geenivaramu andmebaasi kasutades uurime ka seda, kas ja kuidas mõjutavad sportimine ja füüsiline aktiivsus nii eluiga kui haiguseriske ja kuidas on sellega seotud geneetika.

Treeni teadlikult loengusarja korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones. Loengud algavad mugaval ajal peale tööd, kell 18:00 ja kestvus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on 6 € (maksmine kohapeal, sularahas).

Lektor prof Krista Fischer töötab Tartu Ülikooli (TÜ) Matemaatika ja statistika instituudis ning TÜ Eesti geenivaramus vanemteadurina. Tema kaasautorlusel on ilmunud üle 100 publikatsooni biostatistika, rahvatervise ja geneetika valdkonnas. Viimastel aastatel on tema peamiseks teadusteemaks olnud geneetiliste riskiskooride väljatöötamine, mille abil on võimalik prognoosida inimeste terviseriske täpsemalt kui seda varem on tehtud. Spordiringkondades teatakse prof Fischerit kui teadlast, kelle abiga saavutati Eesti olümpiavõitja Andrus Veerpalu dopinguprotsessis positiivne tulemus sportlase kasuks.

Loengusarja TREENI TEADLIKULT 2018 sügishooaja viimane loeng on:
04.12 D-vitamiin, tervis ja treening. TÜ professor Vahur Ööpik

Soovitud loengule on vajalik eelnev registreerimine: http://www.tlu.ee/treeniteadlikult.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut, SportEST ja toetab Tallinn Liigub. Inimestele teavitust aitab teha Delfi.