Keha on keeruline süsteem. Lineaarse liitmise ilmavaade siin ei tööta ja sellise süsteemi muutused ei summerru. Näiteks kui teed trenni harva, püüab keeruline süsteem hoida end muutumatuna isegi kui treeningkoormus on suur. Kui treenid ühekülgselt, segavad vähem arendatud keha talitlused saavutada oodatud töövõimet.

Treeni teadlikult sarja loeng "Miks ja kuidas peaks elu ja treeninguid planeerima?" toimub 17. novembril algusega kell 18.00. Loengu eesmärgiks on vaadata kui palju on treening programm ja kui palju kunst? Kuidas käsitleda keha püüdes seda allutada oma eesmärkidele? Kuigi kõik on kogenud, et treenimisel on kasulik efekt, kaob see kuhugi ära kui tahetakse saavutada head vormi. Mis vahet on treenimisel ja võistlusteks ettevalmistamisel? Ja mida üleüldse peab treenima? Loengus käsitletakse treeningu ülesehituse põhimõtteid ja treeningu planeerimist laiema elu kontekstis. Sest enamus liikumisharrastajaid teevad peale treeningu veel midagi, millel on kndlasti mõju kehale, taastumisele ja töövõimele.

Kristjan Port on Tallinna Ülikooli Loodus- ja Terviseteaduste Instituudi spordibioloogia dotsent. Lisaks töötab Kristjan Port teadmussiirde ettevõttes Curonia Research, osaleb rahvusvahelistes tervishoiu ja infotehnoloogia projektides, teeb Raadio 2 tehnoloogiakommentaare saates Portaal ning on Eesti Spordimeditsiini klastri SportEST juhtkonna liige ja valdkonna ekspert. Samuti on ta olnud Eesti Sporditeadlaste Seltsi juhataja, Eesti Olümpiakomitee kutsekomisjoni juht ja Eesti Olümpiakadadeemia liige.

Loeng toimub aadressil Tallinna, Räägu 49. Loengu pikkus on orienteeruvalt 1,5 tundi. Osavõtutasu on 5 eurot (maksmine kohapeal, sularahas). Oma osalemissoovist anna palun teada registreerimise vormil: http://www.tlu.ee/et/Loodus-ja-terviseteaduste-instituut/Taiendkoolitused/Koolituskalender/Treeni-teadlikult.

Kokku on detsembri keskpaigani iga teisipäev erineva teemaga veel 3 loengut. Järgmised loengud on:
24.11 Spordivigastused - põlv ja hüppeliiges - ortopeed dr Kaspar Rõivassepp
01.12 Sportlase psühholoogilised väljakutsed ja praktilised võtted nende lahendamiseks - Kliiniline psühholoog Kärt Lust-Paal
08.12 Erinevad taastumisvõimalused sportliku pingutuse järgselt - Füsioterapeut Lauri Rannama
Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut ja Liikumistervise innovatsiooni klaster SportEST.