Organism hakkab ületreeningu probleemidest märku andma oluliselt varem, kui neist kujunevad meditsiiniliselt diagnoositavad seisundid. Hiina meditsiini traditsioonis on määratletud mitmeid märke ja sümptome, mida igaüks saab oma tervisliku seisundi hindamiseks jälgida.

Märkidest aru saades ja adekvaatselt reageerides on võimalik ära hoida paljusid hilisemaid ületreeningust tulenevaid probleeme. Näiteks alaselja valu ja väsimine või jalgade külmus võib viidata neerude energia nõrkusele, mis omakorda näitab üleväsimust ja kurnatust. Abi võib leida qigongi ehk hiina ravivõimlemise harjutustest, toitumise korrigeerimisest ja taimsetest preparaatidest.

Saab rääkida ka märkidest ja sümptomitest, mis on hiina meditsiinis haiguseelsete seisundite diagnoosimisel aluseks ning milliseid põhimõtteid, abivahendeid ja harjutusi tervise ning sportlike saavutuste parandamiseks kasutatakse.

Hiina meditsiin, tervisevõimlemine ja võitluskunstid põhinevad taoistlikul elufilosoofial, mis rõhutab loodusega kooskõlas elamist ja tasakaalu ning harmooniat yini (vesi) ja yangi (tuli) vahel. Kui oleme sisemiselt harmoonias ja elame tasakaalus keskkonnaga, paraneb ka tervis ja sportlik sooritus.

Rene Bürkland on Hiina meditsiini arst ning qigongi õpetaja. Ta omab teadmisi hiina meditsiinist, on lõpetanud Beijingi Hiina meditsiini ülikooli nõelravi, hiina massaaži ja hiina taimravi erialal, samuti õppinud Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas, Tallinna Ülikoolis psühholoogiat ning omab ka juhtimiskogemust.

Hiina meditsiini praktiline loeng Treeni teadlikult sarjas toimus eile, 6. oktoobril, algusega kell 18.00 Tallinna Ülikooli õppehoones Räägu 49, Tallinn. Loengu pikkus oli 1,5 tundi.

Järgmiste loengute info siit.