Projekti piirkonnas on küll olemas erineva pikkusega liikumisrajad, piknikuplatsid, läheduses on matkarajad, kuid see on ebapiisav, arvestades piirkonna võimalusi/ressursse ning nii otseste kui ka kaudsete kasusaajate arvu. "Teisipäeval oli just koosolek, arutasime läbi oma plussid ja miinused ning panime paika edasised plaanid. Olen selle projektiga tegelenud 9 aastat, tervisespordiga siinsamas alates 68. aastast." sõnas projekti sisuline nõustaja ja Palivere patrioot Mati Kallemets. Vaheldusrikas maastik pakub võimalusi väga erinevateks harrastusteks. "Uus ja huvitav valdkond on koerarakendite võistlus, mille suhtes olime enne skeptilised. Kuid peale kevadel toimunud võistlust olid rajad korras ja tagasiside oli hea."Selge on see, et Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuses jätkub tegevust nii suvel, kui talvel.

Juba praegu on tulevase Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuse asukohas olemas:

  • Pikajalamäe orienteerumiskaart nr. 2011088 M 1: 10 000; orienteerumise püsirada 20 KP, mobiilorieteerumisrada 20 KP;
  • Rattaorienteerumise rada ja kaart nr 2013054
  • 6 huviväärsuste infotahvlit liikumisradade skeemiga;
  • 2 lõkkeplatsi koos istepinkidega ning prügikastidega;
  • Parkimisvõimalus ca 80-100 sõiduautole;
  • 2 väli-WC-d;
  • Rekonstrueerimist vajav K25 hüppemägi ja hüppemäe nõlval asuv trepp;
  • Palivere asula poolt liikumisradadele pääsemiseks jõele ehitatud jalakäijate ja jalgratturite sild ja ca 100 m pikkune laudtee üle soo;
  • 1, 2, 3, 5 ja 17 kilomeetrised liikumisrajad, mis võimaldavad vastavalt
    aastaajale ja kasutaja eelistustele tegeleda suusatamise, jooksu,
    jalgrattasõidu, kepikõnni või matkamisega;
  • 1,5 km valgustatud suusarada.
  • Kelgu- ja lumelauanõlvad
  • 9 korviga discgofli rada

Mati Kallemets radadest:

" Oluline aspekt on liikumise turvalisus - et oleks pädevad juhendajad ja turvalised rajad. Hooldatud, turvalised laskumised ja korralik valgustus. Profiililt on rajad eripalgelised ja sobivad kõigile - oma leiavad nii tugevamad kui nõrgemad tervisesportlased. Kui Andrus Veerpalu siin lapsi koolitamas käis, kergitas temagi kulmu - kui palju siin Läänemaal neid tervisesportlasi on. Samuti kiitis, et rajad on hästi ettevalmistatud ja huvitavad. Saadud suusaradade hooldustehnika on suure väärtusega. Et ei oleks ainult ATV vaid ka suvel niitmine, talvel freesimine, jäljepress. Hea ettevalmistus on jälle raja turvalisuse seisukohalt oluline. Looduslikult ja klimaatiliselt asume võrreldes Jõulumäega võib-olla
paremas kohas. Kui mere ääres on +4, siis meil -1. Meie rajameister endine suusataja, rajad on stabiilselt korras ning ohutud."

Kui Andrus Veerpalu siin lapsi koolitamas käis, kergitas temagi kulmu - kui palju siin Läänemaal neid tervisesportlasi on. Samuti kiitis, et rajad on hästi ettevalmistatud ja huvitavad.
Kuid plaanid on palju suuremad ning arendustöö jätkub. Projektijärgus on teenindushoone rajamine ning vana suusahüppetorni rekonstrueerimine. SA Eesti Terviserajad on seni  toetatud eeltöid, radade ehitust, valgustust ja viimati rajahooldustehnika soetamist. Kohalik omavalitsus hoiab terviserada prioriteetsete projektide nimekirjas, mis lubab eeldada arengu jätkumist Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuses.

"Discgolf on meil praegu 9 korviga aga unistame 27st. Meie relieef lubaks seda ning on mitmekesiste võimalustega.  Koostöös neuroloogiahaiglaga tahame pakkuda tulevikus ka sellele sihtgrupile liikumisvõimalust. Välismaal on avatud rajad ka invasportlastele. Tahame jõuda selleni, et ka meil oleks avatud rajad ning võimalused ka sellele sihtgrupile. Selleks on vaja loomulikult ehitada välja teeninduskeskus, mis on plaanitud kolmeosalisena. Esiteks teenuste pool (varustuse hooldus, laenutus, remont), olme pool (riietusruumid, saun, pesemisvõimalused) ja majutuse pool, mis oleks valmis vastu võtma umbes 40 külastajat, olles selles piirkonnas üks ainukesi. Väga oluline on ka seminariruumi olemasolu.

Suusahüppetornid ei ole Eestis just tavaline nähtus, nagu ei ole tavaline nähtus ka nende renoveerimine.

"Suusahüppetorn rajati 80ndatel. Kasutamine jäi soiku, kuna puudus kohtuniketorn. Uue projekti järgi saame korraliku hüppetorni. Sealt algaksid ja ronimissein, seiklusrajad ja vaatetornid. "

Arengu järkudes, asub Paliveres aastate pärast võimas spordikompleks. Juba täna on seal mitmekesised võimalused, huvitav maastik ja loodus, mis pakub midagi kõigile harrastajatele. Eelkõige võidavad sellest omakandi noored ning harrastajad.

"Mul oli huvitav kohtumine noortega, kes kunagi siit Inglismaale elama ja tööle läksid. Kui nad tagasi tulid ja nägid seda arengut, ütlesid nad, et kui nad oleks teadud, et siin selline areng toimub, oleks nad tõsiselt mõelnud, kas minna kodust ära või mitte."

Lisainfot vaata Terviseradade koduleheküljelt ja Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuse koduleheküljelt!

Terviseradu arendavad Swedbank, Merko ja Eesti Energia.