* Ära kiirusta. Alusta rahulikult ja väikese koormusega.

* Regulaarsus! Kui soovid spordiga tegeleda, siis tee regulaarselt trenni.

* Õpi ja paranda alati tehnikat nii ujumises, suusatamises, rattasõidus kui ka jooksus. Kui teed alasid tehniliselt õigesti, siis säästad energiat ja jaksad distantsi lõpuni teha. Ära unusta, et õppida ei ole kunagi hilja.

* Käi spordiarstil, tee analüüse, kontrolli vitamiinide ja mineraalide sisaldust organismis. Küsi, kas võid spordiga tegeleda ja millise koormusega.

* Võimalusel käi spordiarsti juures igal aastal. Ta peab silma peal, millise koormusega võid ohutult treenida.

* Kui oled kindlalt otsustanud spordiga tegeleda, siis soeta kohe kvaliteetne varustus, eriti mis puudutab jooksutosse, suuski-suusasaapaid, rulluiske ja jalgratast. Hea varustus teeb trennid ja võistlused kergemaks. Näiteks kehvas korras jalgrattaga sõita on väsitav ja ebamugav.

* Mine trenni hea tujuga ja heas vormis. Kui tunned väsimust või kui enesetunne on halb, siis tee paus ja puhka. Alusta taas trenniga siis, kui tunned end hästi.

* Unel on hea enesetunde saavutamisel oluline roll ja korralik uni annab jõudu treenida. Magada on vaja vähemalt 8 tundi. Sa võid vajada ka vähem und, kuid kindlasti maga vähemalt 6 tundi.

* Joo piisavalt vett. Kui planeerid teha trenni 1,5–2 tundi või kauem, siis võta kaasa rohkem vett.

* Kui sa midagi kardad (näiteks mina pelgasin väga kiirust), siis ära kiirusta – ainult kogemus annab enesekindluse. Tee korralikult trenni, osale võistlustel ja kõik tuleb, nii enesekindlus kui ka kogemus.

* Tervislik toitumine on sportlaste jaoks väga oluline. Jälgi oma toitumist ja kontrolli, et sööd piisavalt süsivesikuid ja valke.

* Venita alati enne ja pärast trenni. See annab lihastele elastsust ja nii on väiksem risk vigastada saada.