Kaks triipu testiribal või pulseeriv väike täpike, mis arstikabinetis ekraanilt sulle juba naeratab, on selge märk sellest, et nüüd ei tee trenni enam üksi.

Ning nüüd on sinu treeningutel ainult üks eesmärk - tuua ilmale terve ja tugev laps. Alles mõne aja eest vaadati treenivat rasedat hukkamõistva pilguga, kuid teadlikkus on viimastel aastatel küllaltki tõusnud ning kõhubeebiga treenijad polegi enam teab mis imenähtus.

Et kummutada ringlevaid müüte ja anda väärt nõu kõhubeebiga treenijatele, kutsusime appi Valeri Tsobanu, kes juba aastaid antud teemaga tegelenud ning Egle Eller-Nabi, kes beebiootel treeneriametiga jätkab.

Raseduse ajal treenimine ei hoia keha mitte ainult toonuses, vaid aitab ka kaasa vereringele, võidelda rasvade vastu ja valmistada keha sünni-
pingutusteks ette. Tulevasel emal tuleb kõrva taha panna mõned ettevaatusabinõud ja viia läbi muudatused treeningrežiimis, et kohaneda kasvava keskkohaga ja hoida tulevast beebi turvaliselt.

„Kui treenid tehes harjutusi jõusaalis, oleks parem pöörduda kogenud treeneri poole, kes aitab teha vastavad muudatused sinu treeningkavas, arvestades sinu raseduse kulgu,“ räägib Valeri. Ta rõhutab, et suurema tähelepanu all on treeningud raseduse 10.-12. ja 20. nädal, mis on küllalt kriitiline periood ning tekkinud probleemid võivad olla tõsiste tagajärgedega. Pärast sünnitust tule trenni tagasi pärast esimest menstruaaltsüklit, keisrilõike järel kolme kuu möödudes. Ainsaks erandiks on sel puhul ravivõimlemine. Rinnaga toitmine ei sea sportimisele piirangud, kuid pigem tuleb hügieenile rohkem tähelepanu pöörata.

„Treeningute valik, mida kindlasti soovitaks rasedatele, on lai: pilates, jooga, tai-chi. Väga hästi sobivad treeningpalli harjutused, kuid kindlasti treeneri järelevalve all. Liikumine peab olema sujuv ja aeglane, põhjustamata valu või ebamugavust,“ soovitab Valeri. Ning pea meeles, et liikumine ja sport on vaid üks osa sinu edukast emakssaamisest, heast tervisest ja ilusast kehavormist.

Treening raseduse ajal

„Aktiivne liigutamine raseduse ajal on oluline nii tulevasele emale kui ka beebile. Mõõdukas treening, olgu see siis lihastreening, aeroobne treening, venitamine, parandavad verevarustust meie kehas ja sellega ka lapse verevarustust,“ ütleb Egle. „Kui olid aktiivne treenija juba enne rasedust, siis võid kindlasti oma aktiivset eluviisi jätkata treeningkoormust korrigeerides. Soovitan eelnevalt nõu pidada oma ämmaemandaga ja treeneriga – meie kehad on ainulaadsed ja reageerivad rasedusele väga erinevalt,“ lisab ta. Egle paneb südamele, et raseduse ajal tuleb õppida oma keha kuulama ja jälgida, kuidas end igal hetkel tunned.
Siin on tema poolt lisatud olulisemad põhitõed:

– Tuleb meeles pidada, et sa oled alati kahekesi ja tulevane ilmakodanik ei saa veel päris hästi märku anda, kuidas tal just kõige mugavam on.
– Liiga agaralt pingutades võid liiga teha oma beebile. Kui mõni harjutus tekitab liigset ebamugavust, siis jäta see tegemata.
– Aeroobse treeningu puhul jälgi, et pulss ei tõuseks liiga kõrgele ning väldi treenimist hapnikuvaeses või niiskes ruumis. Endale sobivaima ja meelepärase treeningviisi leiab igaüks ise.

„Minule näiteks meeldib jalutada värskes õhus, käia vesiaeroobikas ning joogas. Annan edasi ka vähendatud koormusega trenne, vältides hüppeid või liigset lihaspinget. Samuti püüan regulaarselt teha venitus- ja lihasharjutusi, mis aitavad keha sünnituseks ette valmistada. Olles hetkel seitsmendal raseduskuul tunnen end väga hästi – seda suuresti tänu regulaarsele aktiivsele eluviisile,“ jagab Egle oma kogemusi.


Harjutustest loe edasi Fitness.ee koduleheküljelt!