Suurem osa Eesti elanikest sööb täna vähem puu- ja köögivilju kui oma tervise hoidmiseks soovitav on.

Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi sööb värskeid köögivilju 20% täiskasvanutest 6-7 päeval nädalas, 34% ühel kuni kahel päeval nädalas ja 19% mitte kordagi. Puuviljade ja marjade söömisega on olukord veidi parem, kuid ka siin jääb tarbimine alla soovitatava.

Toitumine on otseses seoses tervisega ning puu- ja köögiviljade tarbimine lihtsaim ja sageli odavaim viis oma tervisesse panustada. ”Tervise hoidmine ja tervislike toitumisharjumuste meeldetuletamine on majanduslanguse ajal veelgi suurema tähtsusega, et majanduslangusega ei kaasneks tagasilööki ka Eesti inimeste tervisele ja töövõimele tulevikus,” lausus TAI direktor Maris Jesse.

Hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt 5 portsjonit päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk väike peotäis ning lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad sinna hulka ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Samuti ei ole vahet, kas tarbida neid eraldi või mõne roa koostises. Teine oluline märksõna on mitmekülgsus - mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda rikkalikum ja mitmekesisem on nendest saadavate kasulike ainete hulk.

Parem toitumine tõkestaks paljude haiguste levikut, mis suures osas on tingitud just eluviisidest: vähesest liikumisest ja valest toitumisest. Uuringud on näidanud, et rohke puu- ja köögiviljade söömine vähendab riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse vähivormidesse. Samuti on neis leiduvad vitamiinid ja mineraalained kasulikud luude, hammaste ja igemete tervisele, soodustavad seedimist, on kasulikud naha ja silmade tervisele ning mälule.

Kampaania alguseks on uue välimuse ja sisu saanud ka toitumisteemaline veebileht www.toitumine.ee, mille info põhineb riiklikel toitumissoovitustel. Lisaks teleklipile ja välimeediale jagatakse kampaania raames sellel ja järgmisel nädalal kokku 13 kaubanduskeskuse juures retseptidega infovoldikuid.