Tervise Arengu Instituudi toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul on saadud puu- ja köögiviljade söömise andmed üheks tervisliku toitumise indikaatoriks, mis näitab, et vaid kümnendik Eesti elanikest sööb puu- ja köögivilju vastavalt toitumissoovitustele. "Iga päev vähemalt viie portsjoni puu- ja köögiviljade tarbimine aitaks ennetada erinevaid haigusi, eelkõige südame-veresoonkonnahaigusi, mis on Eestis surmapõhjus number üks," selgitas Pitsi rohke puu- ja köögivilja tarbimise vajalikkust.

Neid, kes söövad puu- ja köögivilju mõne portsjoni nädalas, kuid mitte iga päev, on sama uuringu järgi 19%. Küsimus teadmiste kohta näitas, et ligi pool ehk 45% inimestest arvas, et päevas tulebki süüa vähemalt 1-2 portsjonit puu- ja köögivilju. Neid, kes arvasid, et päevas tuleb süüa 3-4 portsjonit oli 28% ning viis ja enam portsjonit pakkus vaid 12% vastajatest.

“Teadlikkuse tõstmiseks alustasime alates tänasest üle-eestilist teavitust “Lihtne 5 tervislikult toituda”, mis õpetab kui palju oleks vaja päevas puu- ja köögivilju süüa ning kuidas need vajalikud portsjonid kõige lihtsamalt kätte saada,” lisas Pitsi. Lisaks värsketele viljadele kuuluvad portsjonite arvestusse ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad, kuid eelistatud on siiski võimalikult värsked viljad, kus vitamiinide sisaldus kõige suurem. Samuti ei ole vahet, kas tarbida puu- ja köögivilju iseseisvalt või erinevate roogade koostises.