"Puhkuse ajal elurežiim muutub. Igapäevane rutiin asendub esialgu puhkusega harjumisega, siis puhkamisega. Ja lõpuks peaksime veel suutma enne tööle tagasi minekut ennast töörežiimiks ette valmistada," selgitab endokrinoloog ja Eesti Dia­beedikeskuse juhatuse liige Marju Past. "Suvise puhkuse ajal võib see isegi õnnestuda, küll jääb aega väheks nädala-kahese puhkusereisi puhul teistel aastaaegadel."

Ta nendib, et kõik muutused mõjuvad meie ainevahetusele ja ka alateadvusele. "Ka muutub puhkuse ajal meie stressitase. Inimesed jagunevad laias laastus stressisööjateks ja pinge puhul isututeks. Vastavalt sellele ka kas süüakse rohkem kui muidu või unustatakse söömine hoopis."

Toitvad grilliõhtud

Toitlustusspetsialist Sven Azojan teab samuti põhjuseid, miks inimene puhkuse ajal ümaraks kipub minema. Need on pikad grilliõhtud ja vähene liikumine, mugavus ning rahulolutunne. Elav lõkketuli on ju alati lummav ja saabubki see "õnnistatud" olek. Süüakse kõht täis ega viitsita enam millegi muuga tegelda.

"Iseenesest on see ju arusaadav. Eestimaa suved on sellised, nagu nad on ja iga helgem looduse kingitus ilusa ilma näol tuleb ära kasutada," möönab ta.

Puhkuse ajal lisandub eespool mainitule ka valesti kokku pandud menüü. "Vaadakem, mida tavaliselt puhkuse ajal sööme! Tulemus ei saagi ju teistsugune olla. Kes viitsiks puhkuse aega söögitegemisele raisata? Selline on enim levinud vabandus ja iseenda õigustus. Rasvast tilkuvad grillvorstid, samuti viinerid - neid saab ju kiiresti valmistada."

Ka Marju Past leiab, et nii "grillikultuur" kui ka üha suurenev valik valmistooteid poodides on mõjutanud meie toitumisharjumusi. Suvel ei möödu naljalt kokkusaamisi, kus ei pakuta grillroogi. Nn murumängud, mis annaksid füüsilist koormust, pole enam populaarsed.

Eraldi peaks mainima puhkusereise, kus toitumise rütm ja toiduvalik muutub. Söömisajad, sagedus, portsude suurused - kõik erinevad tavaelu omast. Eriti hotelli hommikusöökide puhul kiputakse üle sööma, sest kõik oleks nagu tasuta käes.

"Tegelikult ei vaja me sugugi nii palju toitu ja rahaliselt ei jõua makstud summa jagu iialgi ära süüa," ütleb Past. "Mina olen päris palju kasutanud toidu jagamist kaaslastega. Ka Eestis restoranis süües ei imestata enam, kui tellid magustoidu ja sinna juurde kaks-kolm lusikat, et kõik saaks pisut maiustada."

Ka tervislik toit võib kiirelt valmida

Sven Azojan nendib, et ka kala ja väherasvast liha on võimalik kiiresti valmistada, samuti lisandeid.

"Kerged salatid, mis on maitsestatud õli, mitte hapukoore või majoneesiga, on suvemenüüsse ainusobivad. Tuleks meeles pidada, et puhkust tasuks nautida täiel rinnal ja seedimine ei tohiks organismi kurnata. Mida kergemalt ja lihtsamalt sööme, seda rohkem jääb aega puhkuse nautimiseks, mitte manustatud toidu seedimiseks. Selleks et toitu seedida, vajab meie organism tohutult energiat - sageli muudab täis kõht meid uniseks ja väsinuks."

Ohtralt veini tarbides saab suures koguses kaloreid. Seega oleks otstarbekam veini suvel pisut veega lahjendada - see on mujal maailmas väga populaarne. Ka liigne õlle tarbimine ei tule kasuks. Alkohol on tarkade inimeste jook, kuid seda ütlust kiputakse vahel kahjuks unustama.

"Liikumine, murupügamine, rohimine ja jalutuskäigud kergete sportlike tegevustega läbisegi - see on meie organismi suur võit," ütleb Azojan. "Eks minagi patustan mõnikord ja luban endale mõne kalorirohkema suutäie. Vahest ju võib, kuid ainult vahest! Muidu eelistan ikka värskeid salateid, naturaalseid mahlu, puuvilju, kala ja teisi mereande, linnuliha ning lahjasid kohupiimasid ja jogurteid."

Mida teha, et puhkusel ja/või reisil mitte üle süüa

- Võtke aega puhkamiseks, söömiseks, liikumiseks, mõtlemiseks.

- Valige pidusööke ja koguseid - toorsalatid on kerged, kõhtutäitvad ja maitsvad.

- Suhtuge grillitavatesse toitudesse loomingulisemalt - ka puu- ja juurviljad sobivad grillimiseks imehästi.

- Valige lahja alkohol, lahjendage seda vee ja jääkuubikutega.

- Jooge janu puhul vett.

- Sööge 3-4 korda päevas, siis ei ole õhtul suurt nälga.

- Ka sportlikud kokkusaamised - matkad, jalutuskäigud - võivad olla väga põnevad.

- Reisil olles säilitage oma igapäevane toiduhulk ja püüdke vältida ülesöömist.

- Et kogeda võimalikult palju uusi maitseid, jagage toiduportse kaaslas(t)ega.

Kuidas vältida puhkuse ajal juurde võtmist

- Puhkuse viibides tuleks elada nagu koduski - mõõdukalt süüa ja piisavalt liikuda. Klassika on, et valged toidud annavad kaalu juurde: valge sai, saiakesed ja koogid jne.

- Puhkuse ajal võib juhtuda see, et unustatakse regulaarselt süüa ja lõpuks on nälg meeletu! Selle vastu aitab, kui kaasas on mõni õun või pirn, mille saaks umbes kolm tundi pärast suuremat sööki põske pista. Täiskõhutunnet aitavad tekitada ka pähklid.

- Palju poeskäimist on ka kasulik, sest riidest lahti võtmine ja riidesse panek on kerge aeroobika eest.

- Alkoholi ei tohiks kaanida nagu kaevul - see on nii kaloririkas kui ka ebatervislik.

- Tarbida võiks seedimist soodustavaid jooke ja sööke, nagu näiteks roheline tee, hommikul mõned kuivatatud ploomid, ananassimahl ja punapeet. Samuti sooja vette pigistatud sidrunimahl.