Perearst: inimeste maitse kujuneb välja juba kolmandaks eluaastaks

 (7)
Anneli Talvik
Anneli TalvikFoto: Vallo Kruuser

Kaupluste toiduvalik on küll lai, kuid tarbija ei oska tervisliku toitumise seisukohalt õigeid valikuid teha, tõdes perearst Anneli Talvik tänasel Toiduliidu ümarlaual.

"Poes käies on valik tohutu lai, seda ei anna võrreldagi näiteks nõukogude ajaga, ja mul pole midagi ette heita tootjale või müüjale. Küsimus on hoopis selles, mida ja kui palju ma söön,“ rõhutas Talvik toidu kvaliteedi teemalisel ümarlaual. „Inimesed valivad eelkõige maitse järgi. Maitse aga kujuneb välja juba lapsepõlves, lapse kolmandaks eluaastaks ja siin on väga oluline roll sellel, millised valikud on lapsevanem teinud. Samal ajal on meil ka juba geenides sees, et rasvane on maitsev. Kui laps on õppinud sööma näiteks keeduvorsti, kus on 30% liha, siis ta sööb seda ka elu lõpuni, sest tema maitsemeel on nõnda kujunenud.“

„Kui laps on harjunud kolme aastaselt millegagi, siis ei saa tootjaid selles süüdistada,“ lisas Atria lihatööstuse juht Olle Horm. „Tööstus üksi ei ole aga võimeline tarbija hariduse eest seisma. No kuidas näiteks saab lihatööstus panustada sellesse, et lapsed sööksid rohkem juurvilju?“ Veterinaar- ja toiduameti eksperdi Tiina Mällo sõnul on oluline, et meie haridussüsteem õpetaks lastele juba maast madalast toitumisalaseid põhitõdesid.

Seotud lood:

Talviku sõnul oleks vaja lastele anda toitumisalast õpetust sarnaselt nagu õpetatakse, et punase tulega ei tohi minna üle tee. Toiduliidu juhi Sirje Potiseppa sõnul õpetatakse koolis küll seksima, kuid mitte teadlikkust lisaainetest ja toitumist. Ja kui seda tehaksegi, siis on oluline, kes seda teeb – on see taimetoitlane, toortoidu austaja või keegi kolmas. „Paraku on meil vaid käputäis professionaalseid toitumisteadlasi,“ tõdes Potisepp.

Tänasel Toiduliidu ümarlaua „Kas Eesti toidutööstus valmistab kräppi?” arutlesid toidu kvaliteedi teemal emeriitprofessor Mai Maser, põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev, ajakirja Mari toidurubriigi toimetaja Tuuli Mathisen, Selveri juht Andres Heinver, Atria Eesti juht Olle Horm, TAI spetsialist Anneli Sammel, Toiduliidu juht Sirje Potisepp, veterinaar- ja toiduameti loomse toidu büroo juhataja Tiina Mällo ja perearst Anneli Talvik.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare