Samuti pole seeneroad kohased maksa- ja neeruhaigetele.

Levinud on ütlus “sada ja seened”, aga tegelikult alkohol seentega kokku ei sobi. Alkohol nimelt raskendab seenetoitude seedimist ja neist toitainete omastamist. On ka selliseid seeneliike (näiteks tindikud), mis koos alkoholiga põhjustavad ebatõelist seenemürgitust. See pole küll eluohtlik, kuid tugeva ehmatuse põhjustab küll.

Meie keskel on palju allergikuid ning mõned seeneliigid võivad tekitada ebameeldivusi. Külalistele seenetoitu pakkudes peab neid teavitama, millisest liigist roog tehtud.

Mõned moodsad toiduvalmistamise viisid ei ole seente puhul kohased. Töötlemine mikrolaineahjus ei tohi asendada seente kupatamist pliidil. Kupatamisel lahustuvad mürgised ühendid vette.

Seenetoidud tuleb valmistada sellises koguses, et need saaks korraga söödud. Pikaajalisel seismisel või korduval soojendamisel võivad road roiskuda ja põhjustada tõsise toidumürgituse. Säilitamiseks sobivad klaas- ja emailnõud, mitte mingil juhul alumiiniumanumad, ka kupatamiseks.

Seenelise meelespea

• Seente korjamiseks kasutage avarat korvi, mitte kunagi kilekotti (kilekotis seened kuumenedes riknevad ja murenevad). Korvi võite panna veel pappkarbikesi või paberkotte eri liiki seente jaoks. Sakilise seljaga seenenuga on hea abivahend.

• Korjake seeni tervelt. Tuntud seened võite metsas kohe ära puhastada. Jätke külge seenejalg, sest see on samuti söödav. Kännuseene sitkeid jalgu pole siiski mõtet koju viia.

• Seeni puhastades eemaldage kõik mullased, liivased, ussitanud ja määrdunud osised. Lõigake seen piki jalga pooleks veendumaks, et te ei vea koju ussitanud seeni.

• Ärge korjake seeni saastunud kasvukohtadest – linnaväljakutelt, tiheda liiklusega teede äärest, tööstusettevõtete lähedalt. Seal võivad olla seentesse ladestunud mürgised raskmetallid, nagu elavhõbe, kaadmium jt.

• Ärge korjake riknenud ja vanu seeni, samuti hallitanuid.

• Tundmatud seened korjake omaette korvi, karpi või paberkotti, et neid kodus tarkade raamatute abil uurida ja liigitada. Võtke seeni koos jalaga, sest sellel on liigi määramisel tihti otsustav osa.

• Töödelge seenesaaki võimalikult kohe, kui metsast koju jõuate. Tiheda lihaga ja kuivad seened võivad siiski külmkapis päevakese seista.