Kuigi kaunviljadest toidu valmistamine võtab aega, kaalub nende tervislikkus ja kasulikkus ajakulu mitmekordselt üle. Kaunviljad on kuulunud inimeste tähtsaimate toiduviljade hulka juba tuhandeid aastaid ja seda põhjusega, kirjutab Bioneer.ee.

- Kaunvilju hinnatakse eriti nende kõrge valgusisalduse pärast. Kaunviljade valk on üks paremaid asendamatute aminohapete allikaid ja inimorganismile hästi omastatav.

- Kaunviljad sisaldavad rohkesti mineraalaineid, eriti kaaliumi- ja fosforiühendeid jne. Kaunviljad sisaldavad ka palju B-rühma vitamiine, C-vitamiini, karoteeni, PP- ja K-vitamiini.

- Kaunviljades sisaldub rohkesti kiudaineid, need on olulised veresuhkru tasakaalustamisel ja kolesterooli langetamisel. Kaunviljade ühe portsjoni glükeemiline koormus on madal.

- Soodsa biokeemilise koostise tõttu on kaunviljade toiduks tarvitamine kasulik väga mitmesuguste tervisehädade, nagu vitamiinipuuduse, spasmide, kõrgvererõhu- ja suhkurtõve, samuti maksa-, neeru- ja põiehaiguste korral.

- Kaunviljad täidavat hästi kõhtu ja seda pikaks ajaks, kuna imenduvad aeglaselt ning hinnalt on kaunviljad soodne toiduaine.

Kuidas kaunvilju toiduks valmistada ning milline on nende valik, sellest loe Bioneer.ee-st. Lisaks leiad sealt ka kaks mõnusat retsepti.