Mee konserveerivaid ja säilitavaid omadusi tuntakse ammustest aegadest. Lõunamaades on mett kasutatud näiteks delikatesskalade konserveerimiseks, et neid rannast kaugematele turgudele transportida.

Mee hulka võib segada mitmesuguseid toiduaineid või kuivatatud ravimtaimi. Nende toimeained säilivad mees palju kauem kui muul viisil säilitamisel. Sealjuures ei kahane mee enda väärtus. See teadmine ongi aluseks meesegude valmistamisel.

Meesegude valik on suur, mee hulka on segatud ravim­taimi, ingverit, kaneeli...

Lisandeid ei kasuta mesinikud mitte edvistamiseks, vaid täpselt teades, milleks üks või teine lisand või ravimtaim hea on ja millist profülaktilist toimet omab.

10 retsepti meesegusid

Mummi talu oli Eestis üks esimesi, kes hakkas meesegusid valmistama. Alustati pihlakatest, mida segatakse mee hulka – nagu peaaegu kõiki taimi või marju – jahvatatult.

Pihlakamarjad on pisut kibedad ja teevad suu paksuks, samas aga täis vitamiine. Mõne inimese meelest on mesi liiga magus. Kui kaks kokku segada, saab lahti nii marja kibedusest kui ka liigmagususest.

Kõige olulisemad on aga selle segu omadused: sisaldab palju C-vitamiini ja karotiini, mõjub soodsalt kehvveresuse ja kurnatuse puhul, aitab puhastada organismi jääkainetest. Soovitatav on võtta 1 tl kolm korda päevas enne sööki.

Umbes sama lugu on meega pohladega. Hapud marjad ja magus mesi annavad mõnusa maitse ja kasuliku vitamiinisegu.

Mummi Meistrid on jäänud umbes kümne retsepti juurde. Osa neist on juba laialt levinud, kuna tootjaid on juurde tulnud. Üks või teine kukub vahetevahel ära, aga siis tuleb midagi jälle juurde. Toodangut määrab ka toorainete saadavus või meesaak.

Näiteks on väga väärtuslik segu küüslauguga, kuid selle tarbijaid leidub vähe. Igal meesegul tundub olevat oma fänniklubi – kes on jäänud astelpaju, kes taruvaigu või ingveri sõbraks.

Mummi talu “firmaroog”

Mummi talu parimate omadustega meeseguks võib aga pidada Vigala Sassi Rammumett. See koosneb kanarbikumeest ja taimeteadlase Aleksander Heintalu (alias Vigala Sassi) palsamist, mis on juba ise tilkhaaval manustatav võimas ravim.

Palsam on valmistatud ligi 30 eestimaisest ravimtaimest, nende hulgas kibuvits, saialill, viirpuu jt. Lisaks veel Sassi enda doktoritöö käigus aretatud üldtoniseerivad taimed. Seda segu ei saa teha igast meest, sest palsam seguneb vaid kanarbikumeega. Teistega jääb segu kihiline.

Nii et kui mõnel aastal kanarbikumett ei tule, jääb see segu ootama paremaid aegu. Rammumesi on oma nime õigustanud. Muidu poleks Mummi tallu tagasi tuldud ja ühe purgi asemel mitut küsitud.

Üks huvitav ja efektiivne segu on mesi kaneeliga. See on abivahend ülekaalulisuse ja kõrge kolestoroolitaseme korral. Segu toob leevendust liigesepõletiku ja organismi ülekoormuse puhul, stimuleerib südametegevust ja vereringet.

Pealemäärituna on segu tugev antiseptik. Seda on mugav pruukida – pole vaja purki tööle kaasa võtta, sest hakkama saab hommikuse ja õhtuse manustamisega (1 tl segu klaasi leige vee kohta).

Vähem tuntakse mett ingveriga. See segu tugevdab immuunsust, on antiseptilise toimega, mistõttu kasutatakse külmetushaiguste puhul ja köha leevendamiseks, aitab puhastada organismi jääkainetest (see omadus on paljudel segudel) ning soodustab seedimist.

Üks tänuväärt ravimtaim on astelpaju, millest tehakse mahla ja siirupit ning mida segatakse mitmesugustesse toitudesse. Mees säilivad tema omadused aga eriti kaua. Astelpaju sisaldab terve hulga vitamiine: C, B1, B2, E. Lisaks fool- ja orgaanilisi happeid. Segus on ka seemneid, mis sisaldavad rikkalikult astelpajuõli, millel on põletikuvastane, valuvaigistav ja mikroobivastane toime.

See mesi reguleerib lipiidide ainevahetust ja toetab maksatalitust, vähendab kolesteriini kogust veres. Soovitatav võtta lusikatäis enne sööki kuni kolm korda päevas.

Saunamesi sauna kaasa

Viimastel aegadel on saanud väga populaarseks ka saunamesi. See pehmendab, elustab, koorib ja puhastab nahka ning muudab selle siledamaks. Kasutada võib ka ehedat mett, kuid sellesse segatud ained tõstavad toimet veelgi.

Mummi meistrid segavad saunameesse mitmesuguseid eeterlikke õlisid (nulg, mänd, sidrun, teepuu, rosmariin, ilang-ilang), mida võiks haigetele liigestele määrida ka ehedatena. Aga neid peaks sel juhul ikkagi millegagi lahjendama. Igal õlil on oma toime ja mesi aitab ravival õlil ihusse imenduda.

Tähtis on see, et mett määritaks pestud kuivale ihule. Siis uuesti kuni veerand tunniks lavale. Pärast leili võib ihu loputada, kuid seebiga pesta enam mitte.

Saunamett võib ka vannivette sulatada. Nii saab meeleolu tõstva, lihaspinget vähendava ja nahka pehmendava toime.

Kord kurtis üks talumees, et õlg ja küünarnukk teevad valu ning arstid soovitavad soojendustel käia, kuid selleks pole tal aega. Ja ennäe imet, sauna ja saunameega sai kõva töömees hädadest lahti.

Küsi lisa

Kui poes meesegude purkide etikette lugeda, on need tihtipeale napisõnalised. Nimelt on seadusega sätestatud, missugust infot tohivad etiketid kajastada. Mesinikud on kurvad, et nad ei saa etiketil näidata meesegu ravivaid omadusi, ometi on nad lahkesti nõus oma tarkust jagama.

Mummi talu mesinikega saab näiteks ühendust e-posti aadressil mummi.talu@mail.ee.