Massaaž vähendab treeningujärgset lihasvalulikkust, valu üleüldse, kiirendab kahjustatud kudedes paranemist ja soodustab seega treeningust taastumist ning aitab kaasa sooritusvõime paranemisele, loetleb sportija jaoks massaaži häid omadusi Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Kirkke Reisberg.

Lisaks on kinnitust leidnud ka massaaži ärevust ja stressi vähendav mõju, mis võib samuti aidata kaasa sooritusvõime parandamisele.

See, kui tihti võiks aktiivne sportija massaažis käia ja missugust liiki eelistada, sõltub muu hulgas sellest, kui tihti ja kui intensiivselt trenni tehakse. Arvestada tuleks ka terviseprobleeme ja nende raskusastet.

Spordimassaaž sportijale

Kõige parem on see, kui inimese vajadustele annab hinnangu kogenud füsioterapeut või massöör.

Uuringud näitavad, et massaaži tulemuslikkus sõltus ka sellest, kui koolitatud oli massöör. “Mida pikema väljaõppe oli ta saanud, seda paremad tulemused saavutati sportlastel lihasvalulikkuse vähenemise osas,” selgitab Reisberg.

Alati on võimalus, et oskamatu tegevusega kas ei saada oodatud tulemust või on oht, et probleem (lihasvalu, -pinge jne), mida soovitakse leevendada, hoopis süveneb, lisab massaažiõpetaja. “Seetõttu soovitaksin võimaluse korral käia massaaži saamas asjatundja juures.”

Salongides pakutakse mitmesuguseid teenuseid, sealhulgas spordimassaaži. Mille poolest erineb see klassikalisest?

Reisberg selgitab, et enamasti rajaneb spordimassaaž klassikalisel, ent sageli kombineeritakse klassikalise võtteid teiste pehmekoe teraapiatega. Keskendutakse konkreetsete murede lahendamisele, lähtudes spordiala ja sportlase iseärasustest. Otsitakse üles pingekolded ja võimalikud probleemsed kohad, millega tegeldakse süvitsi.

Kui inimene pingutab trenniga üle nii, et järgmisel päeval lööb lihastest tuld, kas siis on massaažist abi?

Reisberg ütleb, et tavaliselt ei jää lihased valusaks kohe pärast treeningut, vaid valu annab endast tunda 8−12 tundi hiljem ja saavutab maksimaalse taseme kahe-kolme päeva pärast, hakates siis vähenema, ning möödub tavaliselt viie kuni seitsme päeva jooksul.

Abi saab valulike lihaste puhul

Tänapäeval ollakse seisukohal, et lihasvalulikkuse tekkimise põhjus on treeninguga esile kutsutud lihase ja sidekoe mikrovigastused ning sellest tingitud põletik.

Lihasvalulikkus tekib kõige sagedamini siis, kui pärast puhkust alustatakse taas treeningutega ehk kui treenitakse suhteliselt ebaregulaarselt või ka siis, kui tehakse tavapärasest intensiivsem treening. Kõige mõistlikum on valulikkuse tekkimist vältida. Selleks tuleks treenida regulaarselt ning suurendada koormust järk-järgult.

Alati aga ei saa lihasvalulikkuse teket ära hoida. Kui treeninguga on väikesed lihase ja sidekoe kahjustused tekitatud, ei ole neid tagasi pöörata suures osas võimalik.

Massaažiga saab valulikkust vähendada. Uuringud on näidanud, et kui seda teha 20−30 minuti jooksul kas kohe või paar tundi pärast intensiivset treeningut, on see aidanud hilinenud lihasvalulikkust pisut vähendada.

“See tähendab, et valu küll tekkis, aga see ei olnud nii intensiivne kui neil sportlastel, kellele massaaži ei tehtud,” räägib Reisberg.

Seega võiks massaaži teha võimalikult kohe pärast sellist treeningut, mille puhul saab eeldada, et teatud lihased jäävad valusaks. Lisaks võiks jätkata kord päevas kerge protseduuriga ka siis, kui lihased on juba valusaks jäänud.

Valu puhul pea trenniga vahet

Treeningujärgset hilinenud lihasvalulikkust võib mõnevõrra aidata vähendada ka soojenduse tegemine (umbes 10 min) enne treeningu algust.

Selleks sobib kerges tempos kõndimine või sörkjooks, jalgrattasõit, samuti kerge intensiivsusega jõuharjutused neile lihasrühmadele, mida hakatakse treenima ning mis eeldatavalt jäävad valusaks.

Kui lihased on juba valusaks jäänud, võib treeningust tekkinud valulikkust ajutiselt leevendada samuti kerge massaaž ning kerge kehaline aktiivsus – kerges tempos kõnd, sörkjooks, rattasõit, ujumine, kerged jõuharjutused.

See tähendab, et liigutada ennast võib. Sageli vähenebki liikumise ajal valu, kuigi paraku on see ajutine.

Iga päev treenival sportlasel on tugeva lihasvalu tekkimise korral siiski soovitatav vähendada treeningu intensiivsust ja kestust ühe-kahe päeva jooksul pärast valutavate lihastega lõppenud trenni ning pöörata treeningul rohkem tähelepanu neile lihastele, mis ei ole nii valulikud, et valusad lihased saaksid samal ajal taastuda.


Tangpigistamine säärelihastele.