Ameerika teadlaste uuringu järgi võib päevas 2100-6000 kilokalori tarbimine kahekordistada üle 70-aastastel inimestel kliinilise mäluhäire tekke riski, vahendab Novaator.ee. See on haigusseisund, mille korral esineb inimesel mälu- või mõtlemistegevusega seotud probleeme, mis ei piirdu tavapärasest vananemisprotsessist tingitutega. Kliiniline mäluhäire päädib sageli Alzheimeri tõvega.

"Mida suurem on igapäevaselt tarbitav kalorikogus, seda suurem on mäluhäire risk," selgitas uuringu autor Yonas E. Geda Mayo kliinikust.

Uuringus osales üle 1200 eaka vanuses 70-89 eluaastat. Dementsust ei põdenud neist keegi, kuid ligi 14 protsendil esines mäluhäireid.

Kõik uuringus osalenud pidid märkima küsimustikus söömise või joomisega tarbitavad kalorikogused ning igapäevase kaloritarbimise põhjal jagati nad kolme võrdsesse rühma. Kontrollrühm tarbis 600-1526, teine rühm 1527-2143 ning kolmas 2144-6000 kilokalorit päevas.

Suurima kaloritarbimisega rühmas oli mäluhäire esinemise risk üle kahe korra suurem kui kontrollrühmas. Tulemused jäid seejuures samaks ka uuritute haridustaseme, insuldi või suhkruhaiguse ning teiste mälu halvenemist mõjutavate teguritega arvestamise korral. Keskmise rühma risk ei erinenud märkimisväärselt kontrollrühma omast.

"Tarbitavate kalorikoguste vähendamine ning kalorivaene tervislik toit võib olla lihtsaim viis vananemisega kaasneva mälu halvenemise vältimiseks," märkis Geda.