Rootsi Karolinska Instituudi teadurid usuvad, et liha ja vorsti söömine, mis viimasel ajal on suurenenud, põhjustab vähki ning muid haigusi, kirjutab Õhtuleht. Nende arvates saab järjest ilmsemaks tõsiasi, et käärsoole- ja pärasoolevähi laialdase leviku taga seisab loomaliha.

"Mis puudutab käärsoole- ja pärasoolevähki, siis on seotus selgelt tõestatud. Teadlased on täiesti ühel meelel. Mis puudutab teisi haigusi, siis tõendeid alles koguneb," räägib Karolinska Instituudi professor Alicja Wolk. Eriti ohtlikuks pidavat lihasaadused tema sõnul muutuma pärast kõrgel temperatuuril praadimist või suitsutamist.

Toitumisekspert Mai Maser rootslaste hirmujutte vähilevikust ei usu. "Meie sööme ju punast liha ikkagi, et verd tugevdada, et aneemiat vältida. Rauda on ikka vaja. Rauasisaldus ja B12-vitamiin, just sellepärast on see [liha] tervislik."