Kui veel kümmekond aastat tagasi peeti kanamune kolesteroolipommideks, mis võivad kaasa aisata näiteks südameinfarkti tekkele, siis sel nädalal avaldatud USA põllumajandusministeeriumi (United States Department of Agriculture, lüh USAD) aruandes tõdetakse, et munade kolesteroolisisaldus on võrreldes 2002. aastaga langenud 14%. Samal ajal on nende D-vitamiinisisaldus tõusnud koguni 64%. Arvatakse, et selle põhjuseks on paranenud toiteväärtusega kvaliteetne kanasööt.

Üks suur kanamuna sisaldab täna umbes 185 mg kolesterooli ja 41 rahvusvahelist ühikut (RÜ) D-vitamiini. Üheksa aastat tagasi olid samad näitajad 212 mg ja 18 RÜ.

Mõned ameeriklased usuvad, et pruuni koorega munad sisaldavad vähem kolesterooli kui valgekoorelised, või et sinise ja rohelise koorega kanamunad on tervislikumad. Teised jälle teavad rääkida, et valged munad on head söömiseks, pruunid küpsetamiseks ja sinised-rohelised kasulikud südamele. Teaduslikku tõestust pole need uskumused siiski leidnud.

Küll aga on Kanada teadlased kindlaks teinud, et munade söömine aitab langetada kõrgenenud vererõhku. Aasta tagasi ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry avaldatud artiklis mainitakse, et eriti hea tulemuse annab praemunade söömine. Magu ja sooled reageerivad söödud munadele teatud tüüpi valgu tootmisega, mis käitub organismis sarnaselt vererõhuravimitega, alandades seda.

 Ühes kanamunas on umbes 6 g valku ja tema toiteväärtuseks on 70 kalorit.

Allikad: World News, Examiner